Perhod 22.08.2017 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 Parę fotek z nowej realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 22.08.2017 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 Ładnie wygladaja ale kacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perhod 23.08.2017 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Ładnie wygladaja ale kacze Tak i schodzić najlepiej tyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 23.08.2017 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Tak i schodzić najlepiej tyłem. Najlepiej by chyba było wyłożyć materacami i zjeżdzać Wykonanie ładne ale sam koncept tych schodów z kategorii "szalone pomysły architektów". Głębokość stopnia na zdjeciu wydaje sie zbliżona do wysokości podstopnicy. Całości dopełnia podest/platforma na dole który jest potencjalnym źródłem upadków i urazów oraz obniża ogólną funkcjonalność pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 23.08.2017 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Witam, chciałabym prosić o pomoc w wyborze oferty na schody. Mam 2 wyceny ale nie mam już niestety czasu i głowy żeby się doktoryzować z technologi budowy schodów - bo właśnie mamy sam szczyt innych prac wykończeniowych. Wygląda to teraz tak - jak na zdjęciach. Chcemy żeby stopnie były z dębu lub jesionu, z rysunkiem słojów ale bez sęków. Wybarwione na kolor szary. Podstopnice białe, w połysku - ale nie wiem z czego. Balustrada cała metalowa. Wycena 1: Stopnie dąb proste w klasie pierwszej naturalnej (bezsęczne po stronie widocznej) o grubości 37 mm, w standardzie polakierowane lakierem poliuretanowym (100%), lub olejowane olejem bezbarwnym – 17 sztuk, w tym pierwszy nietypowy, – 3840 zł Podest lity dąb przyklejany na płycie OSB – 880 zł Materiały pomocnicze – kołki Fischera, pianka poliuretanowa, kleje itp. – 250 zł Bez podstopnic Montaż – 3500 zł Barwienie – system bejc barwiących SOPUR , lub olejów barwiących LIOS – 350 zł Listwy przyścienne MDF malowany farbą (Flugger) – 390 zł (65 x 12 mm) Noski – elementy łączące poziom podłogi z poziomem schodów – 250 zł Bez poręczy naściennej i bez balustrady RAZEM: 9460 zł + VAT 8% W cenie wykonania schodów jest rozrysowanie poziomów podstopnic, które wykona osoba trzecia. W przypadku zastosowania listew dąb klasa rustykalna, pierwsza naturalna, lub dąb prosto słoisty 65 x 12 mm zamiast z MDF koszt zwiększy się o 300 zł netto. Wycena 2: Specyfikacja: stopnie i podest (grubość 43 mm), podstopnie (22 mm) wszystko z litego, selekcjonowanego drewna klasy 1, - wszystko lakierowane, bejcowane, malowane na wybrany kolor (4 warstwy lakieru typowo schodowego niemieckiej firmy CLOU), - obróbka stropu kątownikiem, - cokoły przy ścianie, - transport i montaż. - 5 lat gwarancji Koszt całkowity schodów z białymi podstopniami z drewna to: dąb 12 000 zł, jesion 11 000 zł. Bez podstopni odpowiednio 11 000 zł, 10 000 zł. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polerka 24.08.2017 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Zawsze jest ryzyko, że otrzymasz słaby produkt, bo wyceny to tylko słowa. Trzeba zobaczyć jak robi.Umów się ze stolarzem, niech pokaże swoją poprzednią realizację - co nazywa cokołem a co "Podest lity dąb przyklejany na płycie OSB – 880 zł " bo pewnie chodzi o podest z OSB z castoramy z 3mm drewnianym obłogiem - wiesz to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 24.08.2017 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 (edytowane) Polerka, dziękuje za wskazówkę, już wysłałam zapytanie do stolarza o tę płytę OSB. Czy istnieje lakier/ bejca żeby dawała efekt perły? Widziałam podłogę z firmy Kahrs model Black Silver City, gdzie jest taki subtelny efekt mieniącej się perły. Niestety na zdjęciu tego nie widać. Edytowane 24 Sierpnia 2017 przez nuxe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.08.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Ten Khars... hm... może to jest Shou sugi ban i dopiero pociągnięte lakierem. Pasowałoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 24.08.2017 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 To jest efekt metalicznej perły, takie opalizujące drobinki. Deski dzięki temu mają wygląd 3D. Kupiłam perłową pozłotę z firmy Starwax, ale niestety nie udało się uzyskać nawet zbliżonego efektu do tego co widziałam na tej podłodze. To powinno być coś transparentnego z perłową poświatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.08.2017 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 A widziałaś jak wygląda opalone drewno? Właśnie shou sugi ban daje efekt srebrzystosci, bo na powierzchni deski powstaje węgiel, który ma lekki połysk. Założę się, że te deski Kharsa są opalane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 25.08.2017 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Firma od wyceny nr 1 podjęła się wykonania deski z podobnym efektem. Zobaczymy jaki efekt uda im się osiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.08.2017 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 Robią dla ciebie próbę, rozumiem? Koniecznie pokaż zdjęcia, bo bardzo ciekawa jestem efektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 27.08.2017 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 Próbka powinna być w ciągu tygodnia. Dzwoniłam, żeby dopytać jak chcą się za to zabrać ale powiedzieli tylko, że mają kilka pomysłów i będą testować co da lepszy efekt. Raczej chodzi o zastosowanie bejc i lakierów, bez opalania. Czy zastosowanie listwy cokołowej przy stopniach ma zadanie chronić tylko przed brudzeniem ścian czy tez są jeszcze inne argumenty za lub przeciw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.08.2017 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 (edytowane) Tylko o brudzenie chodzi i... zamaskowanie ewentualnego niechlujstwa przy montażu stopnic i podstopnic. Listwa nie jest obligatoryjna. Zajrzyj na wątek Julianna16. Ona ma nawet spory odstęp między stopniami a ścianą, bo jest w nim umieszczone światło. Eh, masz linka, nie będziesz szukać http://forum.muratordom.pl/showthread.php?200729-Julisiowo-%E2%80%93-jak-zaprojektowa%C4%87-marzenia-%E2%80%93-zapraszam-)/page117 Wcześniej też jest trochę zdjęć. Julianna sporo pokazywała i opisywała różne etapy wykończeniówki. W ogóle ciekawy wątek. Edytowane 27 Sierpnia 2017 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 27.08.2017 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 Dziękuję, już czytam. Od razu wpadłam na wątek o muszlach Catalano - a my świeżo po zakupie... Wymyśliłam, że przy biało-szarej podłodze w holu chcę mieć szare schody i jeśli będzie listwa to czarna. Chciałam czarne schody ale moje są ukryte pomiędzy ścianami i bałam się, że zrobi się tunel. Wyglądałoby to mniej wiecej tak jak na zdjęciach plus kuta balustrada. Czy te szare schody będą w porządku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.08.2017 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 Rozumiem, że chodzi ci o poszarzone drewno Piękny efekt i bedzie bardzo ładnie. Ale nie dawałabym czarnej opaski. Wychodzi bardzo agresywnie. Natomiast zastanów się nad odsunięciem stopnic i podstopnic odrobinę od ściany i wstawieniem tam listwy ledowej. Nie wiem czy znalazłaś u Julianny zdjęcie z podświetlonymi schodami. Ja, okazuje się mam tylko projekt i fotki, które były inspiracją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 27.08.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 Tak widziałam i nawet trochę sobie z tym projektem podziałałam. Mam nadzieję, że autor zdjęcia się nie pogniewa za te przeróbki. Jak to technicznie jest rozwiązane - czy to są zmodyfikowane schody dywanowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polerka 28.08.2017 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Natomiast zastanów się nad odsunięciem stopnic i podstopnic odrobinę od ściany i wstawieniem tam listwy ledowej. Czy odsunięcie stopnic i podstopnic od ścian, nie spowoduje, że zbierać się będzie tam kurz i brud. I to trudny do usunięcia? Nuxe: schody dywanowe to określenie rodzaju konstrukcji samonośnej, tu jest "obłożenie betonu", gdzie grubszy nosek sugeruje, że stopień jest grubszy niż w rzeczywistości - ot taki pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.08.2017 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 (edytowane) Tak widziałam i nawet trochę sobie z tym projektem podziałałam. Mam nadzieję, że autor zdjęcia się nie pogniewa za te przeróbki. Jak to technicznie jest rozwiązane - czy to są zmodyfikowane schody dywanowe? Tak się składa, że to konkretnie zdjęcie schodów odrobinkę zmodyfikowałam korzystając z oryginalnej fotografii ściągniętej z Houzz (https://www.houzz.com/photos/846980/Whitefish-Residence-contemporary-staircase-other). Potrzebowałam pokazać jak można poprawić fatalnie sfuszerowane obłożenie stopni u Barbary74 Tę grubość stopnia uzyskuje się przez wysunięcie noska i dołożenie / doklejenie pod nim podstopnia, ale nie sięgającego do stopnia niżej. Fajne oszustwo, a światło można też umieścić w zagłębieniu pod tym grubaśnym noskiem tak, jak narysowałam dla Lukarny. Czy odsunięcie stopnic i podstopnic od ścian, nie spowoduje, że zbierać się będzie tam kurz i brud. I to trudny do usunięcia? Nuxe: schody dywanowe to określenie rodzaju konstrukcji samonośnej, tu jest "obłożenie betonu", gdzie grubszy nosek sugeruje, że stopień jest grubszy niż w rzeczywistości - ot taki pomysł Polerka, dobrze kombinujesz z tym obłożeniem betonowej konstrukcji schodów. Narysowałam swego czasu dla forumowej Lukarny takie schody i na profilu widać jak to się robi Jeśli chodzi odsunięcie obłożenia stopni od ścian, to najlepiej byłoby odpytać Juliannę16. Ma i użytkuje już jakieś 3 lata. Nigdy nie powiedziała, że stanowi to jakiś problem jeśli chodzi o zbieranie się kurzu. Ma 2 dzieci. Jedno z nich jeszcze nie chodziło, gdy schody powstały, więc problem czystego domu był na pewno podstawowy. Schody dla Lukarny Jeszcze zdjęcia pokazujące dokładniej jak wyglądają takie schody z „rynnami” po bokach. Myślę, że wsunięcie końcówki odkurzacza i pojechanie nią po całej długości to żaden problem. Edytowane 28 Sierpnia 2017 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.08.2017 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Gorzej jak ktoś tam nogę wsadzi podczas schodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts