Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Drewno w normalnym świetle nie ma aż tak mocnych złotych przebłysków ale oświetlone słońcem lub mocniejszym światłem jest bardzo podobne do tego ze zdjęć bardzo dużo zależy od użytego lakieru i od tego czy było barwione czy nie - to na schodach jest naturalne - barwione na brąz mam drzwi i wyszedł kolor podobny do merbau. Jest to egzotyk ale nie jakiś koszmarnie drogi - materiał na schody i poręcze kosztował mnie w ub roku trochę ponad 2500 zł

moje:

http://img385.imageshack.us/img385/3443/86979815rg2.jpg

http://img124.imageshack.us/img124/4714/95863341ep3.jpg

masz moją wymarzoną balustradę :D

a możesz mi powiedzieć w centymetrach :) jakie są te słupki pionowe ( 8 cm x 8cm? czy większe czy mniejsze) i poręcz - jakiej jest szerokości? Widziałam taka balustradę tylko na zdjęciu i boję się że swoimi wymyślonymi wymiarami zakłócę proporcję

Troszkę chaotyczna jestem:) z góry za to przepraszam

byłabym bardzo wdzięczna z informację

pozdrawiam

Podziwiam Wasze schody... Ja mam na razie tylko miejsce na schody, a za drewniane stolarze chcą ok 12 tys! Jak myślicie, czy metalowa konstrukcja byłaby tańsza od drewnianej? Na początek trepy możnaby nawet z byle czego położyć... Za niedługo zabieramy się za ocieplanie i wykańczanie poddasza, nie chciałabym tam po drabinie do końca życia wchodzić :(

maslak a mnie wpadla w oko twoja porecz, powiedz ile w calosci wyszly schody i czy ten egzotyk kupowales osobno? a potem stolarz robil Ci calosc?

Ja widzialam to acajou w dlh i mysle wlasnie zeby zrobic schody z ich egzotykow bo maja super ceny tylko dalej trzeba szukac wykonawcy , podobaja mi sie twoje porecze z kwadratowymi przekrojami

Witam

Baaardzo proszę o namiary na ekipę od schodów. Mam wylane schody betonowe i Pan powiedział za sam stopień z merbau (bez podstopni) 500zł.

Jeśli masz namiar na jakieś fajne ekipy od wykańczania (regipsy,płytki) to też bardzo proszę. Ja mam wrażenie ,że jak tylko ktoś zobaczy dom i działkę w Krakowie to cena od razu razy dwa za robociznę. Może ja jakaś niedzisiejsza jestem :-?

Pozdrawiam

Czy jesion jest wystarczająco twardym drewnem na schody? Pytam, bo jestem w tym względzie kompletnym laikiem, a prawdopodobnie też będę miał schody z jesionu. Jednak z tabeli twardości drewna wychodzi mi, że jesion jest bardziej miękki od np. buku. Czy to odbije się jakoś na wyglądzie takich schodów po kilkuletnim użytkowaniu?

Czy jesion jest wystarczająco twardym drewnem na schody? Pytam, bo jestem w tym względzie kompletnym laikiem, a prawdopodobnie też będę miał schody z jesionu. Jednak z tabeli twardości drewna wychodzi mi, że jesion jest bardziej miękki od np. buku. Czy to odbije się jakoś na wyglądzie takich schodów po kilkuletnim użytkowaniu?

Z tego co mi wiadomo, co wyczytałam i dowiedziałam się od stolarza drewno jesionowe należy do twardych. Buk owszem jest twardszy, ale przykładowo mniej twardy od jesionu jest dąb. Stosunkowo mała popularność tego drewna wynika chyba z tego, że jesion jest wielobarwny, co nie każdemu się podoba. Mnie akurat bardzo urzekła ta niejednolitość. :) Ja koniecznie chciałam schody w naturalnych kolorze, bez żadnego malowania bejcą itp. a buk w naturalnym kolorze wydawał mi się zbyt czerwony.

A jak będzie to wyglądało po latach użytkowania trudno powiedzieć. :-?

a to ja mam pytanie od razu :)

mam schody betonowe od spocznika w górę, poniżej nie ma jeszcze nic, i stolarz mówi że w takim wypadku daje się schody skrzynkowe, a my chcemy mieć ażurowe do spocznika. czyli od podłogi do spocznika ażurowe, powyżej pełne (z podstopnicami)

Czy będzie się to gryzło?