Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ALUTKA przejrzyj moje wcześniejsze posty na tym forum. Mam schody w wykładzinie, pokazywałam zdjęcia. Sprawdzają się super. Można by było pomyśleć nad lepszym wykończeniem, jednak mi zależało żeby w nie włożyć jak najmniej kasy. W Irlandii mieszkałam w takiej wielorodzinnej kamienicy. Tam schody były tez w wykładzinie i wchodziło się na nią w butach prosto z dworu. Sprawdzała się tam na prawdę dobrze i o dziwo nie było widać brudu. Jak się wybierze odpowiednią wykładzinę np taką do miejsc publicznych to w użytkowaniu w domu nawet po 10 latach nic jej nie będzie.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wydaje mi się że są trzy możliwości -albo masz płytki nastopnice-wystają nad podstopnie (pionowa ścianka schodów) :

http://www.leroymerlin.pl/multimedia-storage/8d/39/b2daecd1f8cad6a2e5df22c42428-plytki_schody_5.jpg

Kładzenie płytek z profilem aluminiowym:

http://www.leroymerlin.pl/multimedia-storage/a3/93/8481ea0bd1966227fb540e411660-plytki_schody_3.jpg

Niektóre mają wyprofilową końcówkę-antypoślizgową i wtedy układa się je na łączeniu pod kątem 45 stopni (na łączeniu z płytką na pionowej ściance schodów)

http://www.leroymerlin.pl/multimedia-storage/44/cb/c6c51281b3200f69e953ae5bde71-plytki_schody_4.jpg

http://www.leroymerlin.pl/multimedia-storage/27/eb/377f7ae6681501b50fd16a2fdfdf-plytki_schody_1.jpg

To chyba najlepsze wyjście:) Nie będzie tego metalowego profilu.

Zdjęcia z : http://www.leroymerlin.pl/porady/ukadanie-kafelklw-na-posadzce-zewntrznej,1102424535.html#etape3

Dziękuję wszystkim za takie zainteresowanie!!! Rady i porady będę rozważać po nocach...

Margoth dobrześ zgadła ;)

anika jessuu jakie piękne w kamieniu... ale cena tyż pewnie piękna, chociaz gdyby odczekać te 30 lat spłaty hipoteki i wtedy sobie takie walnąć. Piękne, naprawdę piękne!!

pcv odpada

kasiaros i ewelkae niestety wykładzina odpada bo błota naokoło a dwa hasiory i dwoje małych dzieci to towarzystwo nie do opanowania jeśli chodzi o utrzymanie porządku.No te pierwsze się choć same myją. Swoją drogą Husky to najczystsze psy jakie znam, piękne lśniące a jak ręką pogłaszczesz to czorna jak święta ziemia ;)

aJa przyjdzie mi skorzysać z Twojej porady i ułożyć te płytki wg ostatniego obrazka. Płytki to Nowa Gala Magma 12 naturalna czyli taka struktura, myślę, ze nie będzie najgorzej choć widziałam w nowej gali też stopnice ładne szare i sie waham.

alutka ja mam labradora i też dwójkę małych dzieci. Jedyny kawałek utwardzonego gruntu jest na podjeździe. Pies się sam wyprowadza więc jak wraca to za głowę się łapie. (śmieje się, że jest kierownikiem każdej nowej budowy w okolicy). Rada na psa to nie wchodzi na salony póki nie wyschnie w pom. gosp. i trymer. Po wytrymowaniu nie ma latającej sierści więc i na wykładzinę się nie wnosi pod butami. Moi rodzice mają na chodach kafle. Gres z końcówką antypoślizgową, położone wg propozycji nr 3 aJa?!. Na szczęście to typowa klatka chodowa jak w bloku. Gdyby takie chody miały wychodzić gdzieś z salonu to by była jakaś masakra. Dlatego kategorycznie nie chciałam kafli na schodach w moim domu. A na podsumowanie wam powiem, że swoje wykładzinowe schody sprzątam na prawdę rzadko.

alutka

schody z płytek to wg mnie bardzo praktyczna i trwała rzecz

moi rodzice kiedyś (kilkanaście lat ? ...) zrobili takowe, zastosowali tanie płytki i te badziewne listwy plastykowe

w kilku miejscach na rogu fuga popękała ale wtedy materiały były o niebo gorsze, nie wiem nawet czy koleś używał kleju do płytek ...

w każdym bądź razie supeł łatwo sie je czyści, sa trwałe tyle że zimne

i wyglądają niezmiennie od tych kilkunastu lat.

http://lh6.ggpht.com/_DFNQLcVpV5g/TQGbJEA8cwI/AAAAAAAAAVA/DzT67tlgxC4/s512/CIMG8775.JPG

Wszystko. Czyli czy dobrze robią, czy są rzetelni i wywiązują się z umów. I ogólne odczucia.

Ogólne odczucia, hm...

Jakiś czas temu wysłałam zapytanie o schody ażurowe. Po kilku tygodniach oddzwaniali - kilka razy jednego dnia, ale mylili nazwiska, a ja nie kojarzyłam firmy DRAWEX, więc nie mogliśmy się dogadać. W końcu okazało się, że składałam zapytanie, że nazwisko się zgadza itd, pan wypytał mnie o wymiary (orientacyjnie z projektu), materiał, co i jak sobie życzę, mówił, że są konkurencyjni, bo nie mają magazynów, czy sklepów, tylko przedstawicieli w całym kraju, a siedziba jedna. Tego samego dnia otrzymałam wyceny schodów, które zaskoczyły mnie pozytywnie. Cena normalna, tak uważamy, bo już pytaliśmy stolarza o takie schody. Oferta ważna była tydzień, z rabatem 5% od ceny netto. Nie odpisałam, bo jeszcze nie mamy ścianek działowych i nie ma mowy o pomiarach. Realizacja 3-6 tyg., a my jesteśmy w lesie - nie ten etap. Po tygodniu zadzwoniła do mnie pani z pytaniem, czy jesteśmy zainteresowani ofertą, więc wyjaśniłam, że teraz nie mogliby nawet pomiarów zrobić, a mowa o montowaniu i umówiłyśmy się, że ma zadzwonić w lutym. Acha, transport gratis i bez przedpłaty.

Nie wiem, czy ta oferta będzie jeszcze ważna, nie pytałam.

Jestem umówiona na wycenę naszych schodów ze stolarzem z naszej okolicy, zobaczymy jego wyroby i będziemy myśleć.

Co do firmy DRAWEX odniosłam naprawdę dobre wrażenie, myślę, że warto poprosić o wycenę, to nic nie kosztuje.

Jak na zdjęciach widać robią fajne schody i barierki.

Pozdrawiam, Joanna

PS Będę informować o naszych decyzjach dot. schodów w dzienniku i też proszę o info.

Edytowane przez Joanna&Mariusz

Joanna&Mariusz pisze:

Co do firmy DRAWEX odniosłam naprawdę dobre wrażenie, myślę, że warto poprosić o wycenę, to nic nie kosztuje.

U mnie było podobnie. Link do nich znalazłem gdzieś tu na forum. Złożyłem zapytanie ofertowe przez internet. Po kilku dniach zadzwonił telefon, że została wysłana wstępna wycena i żebym ją sobie obejrzał. Wycena owszem konkurencyjna do tej jaką dostałem od lokalnego stolarza i spawacza zarazem.

Po następnych kilku dniach ponowny telefon i zapytanie czy chciałbym się umówić na bezpłatny pomiar i dokładną wycenę. Zgodziłem się i czekam na telefon od lokalnego przedstawiciela. Konkretnie będzie to przedstawiciel z M1 w Markach stoisko koło kas Reala.

Zobaczymy co z tego będzie.