Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dziękuję wszystkim za uwagi i rady...

odnośnie kredytu nie wezmę bo mam dwoje małych dzieci a poza tym zyski z inwestycji nie pokryją rat kredytu.

jesli chodzi o budowę to mam świadomość że ta wycena w muratorze jest na pewno zaniżona, dlatego przyjmuję że moge wydać nawet do 400 tyś za budowę. Chodzi mi o taki stan abym mogła się wprowadzić tzn: wszystko na tip top oprócz mebli i wyposażenia kuchni.

Obecnie mieszkam w domu piętrowym i marzy mi się parterówka. jak dojdę do wniosku że nie wystarczy mi te 400 tys to po prostu budowy nie będzie.

https://forum.murator.pl/topic/82862-czy-mi-starczy/page/3/#findComment-1889796

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zaczynam budowę pod koniec sierpnia. Na chwilę obecną mam:

- działkę bez przyłączy, ogrodzoną i zagospodarowaną - chodzi o rośliny

- bloczki betonowe na fundament domu i garażu

- ceramikę Poroton, cegła dziurawka na cały dom

- dachówkę ceramiczną Roben na dom i garaż

- cały osprzęt na dach domu i garażu (rynny stalowe, włazy, folia, blacha ....)

- no i oczywiscie zaadaptowane projekty domu i garażu

Bez roślin, kwota którą wydałam na powyższe, to 100 169 zł. (prowadzę sobie małą księgowość :lol: ), dodam, że gdybym nie szukała, nie dzwoniła, nie targowała, wydałabym na tą chwilę 28 332 zł. więcej.

Mam podpisaną umowę ze sprawdzoną ekipą budowlaną - za postawienie domu bez dachu 25 000 zł., kierownik bud - 500 zł. Reszta wydatków jest mi nie znana, jedynie własne wyliczenia, ale o tym pisać nie będę, bo to tylko teoria :wink:

Ponieważ jestem pasjonatką budowania, postanowiłam budować dom systemem gospodarczym, no i czas zorganizuję sobie tak by pogodzić pracę i budowę oraz dom - w tym jak mawia mój mąż, jestem mistrzynią i kobitką nie do zdarcia. Nie znoszę nie wiedzieć o czym rozmawiam z majstrami, więc wczytuje się w zacne lektury :wink: Nie znoszę przepłacać (to zboczenie zawodowe), więc wszelkie oszczędności dostarczają mi wiele radości :D.

Aaaaaaaaaa i jeszcze jedno - podobno jestem pracowita (tak mówią :wink: )

Mam dwa, a właściwie trzy założenia:

1. pobuduję dom bez kredytu

2. będę się starała nie przekroczyć kwoty 400 000 zł.

i to trzecie założenie

- jak będę chciała lub musiała wydać więcej, to tak zrobię, bo nie znoszę fuszerek i półśrodków, nie kupię niczego, do czego w 100% nie będę przekonana.

Mam nadzieję nie spać na styropianie :roll:

udać się musi i tej wersji będę się trzymać :wink:

https://forum.murator.pl/topic/82862-czy-mi-starczy/page/3/#findComment-1889837

oczywiście że nie produkuje, ale ja wybrałem u siebie profil veka ponieważ wielu moich znajomych ma i nie nażeka pozatym mają niezłą opinię tak jak M&S, a co do bramy garażowej to w salonach M&S można również kupić bramę garażową.

Te kwoty obejmują: przygotowanie szalunków, zazbrojenie, wymurowanie wszystkiego co się wiąże z zaprawą i pustakami.

Ja wczoraj płaciłem dekarzowi za pracę - 25 zł netto za m2 dach /w tym: położenie dachówki, wstawienie 5 okien, wszystkie obróbki blacharski, zamontowanie rynien, dodatkowo musiałem zapłacić za gięcie blach :evil: 7 zł za mb giętego elementu/

Z moich doświadczeń wynika że w dużych miastach wcale nie są droższe materiały niż na małych wioskach.

https://forum.murator.pl/topic/82862-czy-mi-starczy/page/3/#findComment-1889851

ja dziękuję za taki dom 3-litrowy którego stan zero kosztuje 200 tys złotych :-?

stoi już piwnica a nie stan zero, piwnica czyli mam skończona pierwsza kondygnacje i zalany pierwszy strop, w tej cenie mam tez materiały na resztę domu, zaliczkę dla murarza, działkę i przyłacza

To jest własnie typowa dezinformacja,piszesz że wydałeś 200000 a masz dopiero piwnice,jak ktos to czyta to odrazu zniechęca sie do budowy a okazuje sie że masz już materiały na resztę domu to w takim razie ja cie przebiję bo jeszcze nie mam pozwolenia na budowę a wydałem juz 200000 ponieważ zakup działki 100000 z oplatami i mam już materiały na ściany,dwa kominy systemowe,wierzbę,dachówkę plus cale orynnowanie i okna i bardzo ci zazdroszczę bo tobie przynajmniej piwnice stoją.
https://forum.murator.pl/topic/82862-czy-mi-starczy/page/3/#findComment-1890764