ewasuw 19.07.2007 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 dziękuję wszystkim za uwagi i rady...odnośnie kredytu nie wezmę bo mam dwoje małych dzieci a poza tym zyski z inwestycji nie pokryją rat kredytu. jesli chodzi o budowę to mam świadomość że ta wycena w muratorze jest na pewno zaniżona, dlatego przyjmuję że moge wydać nawet do 400 tyś za budowę. Chodzi mi o taki stan abym mogła się wprowadzić tzn: wszystko na tip top oprócz mebli i wyposażenia kuchni. Obecnie mieszkam w domu piętrowym i marzy mi się parterówka. jak dojdę do wniosku że nie wystarczy mi te 400 tys to po prostu budowy nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82862-czy-mi-starczy/page/3/#findComment-1889796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 19.07.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Zaczynam budowę pod koniec sierpnia. Na chwilę obecną mam: - działkę bez przyłączy, ogrodzoną i zagospodarowaną - chodzi o rośliny - bloczki betonowe na fundament domu i garażu - ceramikę Poroton, cegła dziurawka na cały dom - dachówkę ceramiczną Roben na dom i garaż - cały osprzęt na dach domu i garażu (rynny stalowe, włazy, folia, blacha ....) - no i oczywiscie zaadaptowane projekty domu i garażu Bez roślin, kwota którą wydałam na powyższe, to 100 169 zł. (prowadzę sobie małą księgowość ), dodam, że gdybym nie szukała, nie dzwoniła, nie targowała, wydałabym na tą chwilę 28 332 zł. więcej. Mam podpisaną umowę ze sprawdzoną ekipą budowlaną - za postawienie domu bez dachu 25 000 zł., kierownik bud - 500 zł. Reszta wydatków jest mi nie znana, jedynie własne wyliczenia, ale o tym pisać nie będę, bo to tylko teoria Ponieważ jestem pasjonatką budowania, postanowiłam budować dom systemem gospodarczym, no i czas zorganizuję sobie tak by pogodzić pracę i budowę oraz dom - w tym jak mawia mój mąż, jestem mistrzynią i kobitką nie do zdarcia. Nie znoszę nie wiedzieć o czym rozmawiam z majstrami, więc wczytuje się w zacne lektury Nie znoszę przepłacać (to zboczenie zawodowe), więc wszelkie oszczędności dostarczają mi wiele radości . Aaaaaaaaaa i jeszcze jedno - podobno jestem pracowita (tak mówią ) Mam dwa, a właściwie trzy założenia: 1. pobuduję dom bez kredytu 2. będę się starała nie przekroczyć kwoty 400 000 zł. i to trzecie założenie - jak będę chciała lub musiała wydać więcej, to tak zrobię, bo nie znoszę fuszerek i półśrodków, nie kupię niczego, do czego w 100% nie będę przekonana. Mam nadzieję nie spać na styropianie udać się musi i tej wersji będę się trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82862-czy-mi-starczy/page/3/#findComment-1889837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 19.07.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 oczywiście że nie produkuje, ale ja wybrałem u siebie profil veka ponieważ wielu moich znajomych ma i nie nażeka pozatym mają niezłą opinię tak jak M&S, a co do bramy garażowej to w salonach M&S można również kupić bramę garażową. Te kwoty obejmują: przygotowanie szalunków, zazbrojenie, wymurowanie wszystkiego co się wiąże z zaprawą i pustakami. Ja wczoraj płaciłem dekarzowi za pracę - 25 zł netto za m2 dach /w tym: położenie dachówki, wstawienie 5 okien, wszystkie obróbki blacharski, zamontowanie rynien, dodatkowo musiałem zapłacić za gięcie blach 7 zł za mb giętego elementu/ Z moich doświadczeń wynika że w dużych miastach wcale nie są droższe materiały niż na małych wioskach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82862-czy-mi-starczy/page/3/#findComment-1889851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 19.07.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 zapomniałem wymienić że w ww cenie murarki jestt również wylanie chudziaka i ułożenie i zalanie stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82862-czy-mi-starczy/page/3/#findComment-1890028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAIDER12 19.07.2007 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 ja dziękuję za taki dom 3-litrowy którego stan zero kosztuje 200 tys złotych stoi już piwnica a nie stan zero, piwnica czyli mam skończona pierwsza kondygnacje i zalany pierwszy strop, w tej cenie mam tez materiały na resztę domu, zaliczkę dla murarza, działkę i przyłaczaTo jest własnie typowa dezinformacja,piszesz że wydałeś 200000 a masz dopiero piwnice,jak ktos to czyta to odrazu zniechęca sie do budowy a okazuje sie że masz już materiały na resztę domu to w takim razie ja cie przebiję bo jeszcze nie mam pozwolenia na budowę a wydałem juz 200000 ponieważ zakup działki 100000 z oplatami i mam już materiały na ściany,dwa kominy systemowe,wierzbę,dachówkę plus cale orynnowanie i okna i bardzo ci zazdroszczę bo tobie przynajmniej piwnice stoją. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/82862-czy-mi-starczy/page/3/#findComment-1890764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts