hes 16.07.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Dzisiaj ciągnie w kominie "do tyłu"Na dworze 35 st. w cieniu Normalny, oddalony od wlotu płomień świecy: http://img255.imageshack.us/img255/5738/normbt3.jpg Po zblizeniu do wlotu powietrza w piecu: http://img329.imageshack.us/img329/8022/wsteczrt7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 16.07.2007 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Zjawisko zupełnie normalne. W kominie zimniej, niż wokół, to powietrze w nim opada w dół. Na większą skalę można to obserwować w miastach, gdzie są kamienice z podwórkiem typu "studnia". Podczas upału, przechodząc koło bramy takiego domu, czuje się zimny powiew. Podwórko działa jak kilkupiętrowy komin, oziębione (bo dom w środku jeszcze zimny) powietrze wylewa się bramą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 16.07.2007 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 przy takiej temp na dworze też mi dmucha w drugą stronę , grzeję wodę piecem na eko-groszek , ale przy tym upale , wygasiłem go i przeszedłem na prąd , bo piec jak działa w tzw. podtrzymaniu , to nie ma ciągu i się dymi na zewnątrz , dopiero jak działa nadmuch to wtedy jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 16.07.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 U mnie tak samo. Dzisiaj chyba (nie mierzyłem tego - ale sądząc po zachowaniu się pieca) zero ciągu w kominie. Przy pracy na podtrzymaniu piec się dusi o po otwarciu dzwuiczek paleniskawyraźnie widać, że piec z trudem rozdmuchał żar i powstaje przy tym masa dymu, który nawiasem mówiąc wychodzi mi gdzieś w kuchni. (chyba gdzieś jest nieszczelne połączenie pomiędzy kanałami) przy zwykłym użytkowaniu kiedy jest dobry ciąg - nie ma tego problemu. Też prztnajmniej do środy, kiedy upały mają zelżeć - piec wygasiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts