seven 16.07.2007 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Jakiej wielkości mogę zrobić otwór w ścianie nośnej - zewnętrznej bez konieczności wstawiania nadproża ?Konkretnie chodzi o wykucie okienka tylko i wyłącznie do zsypywania węgla i wstawienia jakiś stalowych drzwiczek, myślę, że 40 -50 cm szerokości by wystarczyło i tyle samo wysokości.Kolega, który pracuje na budowie mówi, że mogę spokojnie wykuwać taki otwór, ale nie wiem czy mogę mu wierzyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whitemag 16.07.2007 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Moze jestem tchorz, ale ja na Twoim miejscu: -nie pytalbym o takie rzeczy na forum -zapytalbym konstruktora przedstawiajac projekt domu i miejsce planowanego otworu -zaplacilbym za pieczateczke zatwierdzajaca zmiane Ale moze po prostu jestem boidudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 16.07.2007 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 znajomy kilka lat temu remontujac dom postanowil poszerzyc okno w kuchni - final tego byl taki, ze runal caly sufit. Szczescie w nieszczesciu, ze nikomu nic sie nie stalo (w pomiszczeniu nikogo innego nie bylo a on zdarzyl przez okno wyskoczyc), a dodam ze w suficie byly szyny kolejowe, jedna z nich zostala "podcieta"....... i ja jestem "boidudek, zreszta, firma ktora mi buduje wszelkie zmiany w konstrukcji chce miec na pismie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 16.07.2007 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Nadproże koniecznie.A i tak popęka, ale się nie zawali.Robiłem przejście w ścianie nośnej (projekt,nadzór,firma budowlana itd) i mimo wszystko popękało nad belką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 16.07.2007 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Zapytam bardziej szczegółowo.Czy wykonanie okienka np. 100 cm szerokości na 60 cm wysokości zaraz pod stropem monolitycznym (15 cm-zbrojony krzyżowo) wylewanym razem z wieńcem obniżonym(20cm) jest błędem czy można tak zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 17.07.2007 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 ale przecie autor wątku chce szerokość 40-50 cm nie dwa razy więcej... czyli praktycznie nic - o ile nie jest to narożnik czy bezpośrednio pod jakimś słupem ??? to kuć nie przejmować się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 17.07.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 to kuć nie przejmować się... do takich rad bym sie raczej nie stosował - z całym szacunkiem do przedpiscy 1. zapytaj kierownika budowy pozatym... jaki problem zrobic nadproze jezeli juz koniecznie tam musi byc dziurka ? podkuc najpierw z jednej strony zatopic druciki w betonku - potem druga strona - poczekac ze 2 dni i kuc dopiero bedziesz pewny ze nic sie nie stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujek dobra rada 17.07.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Zapytam bardziej szczegółowo. Czy wykonanie okienka np. 100 cm szerokości na 60 cm wysokości zaraz pod stropem monolitycznym (15 cm-zbrojony krzyżowo) wylewanym razem z wieńcem obniżonym(20cm) jest błędem czy można tak zrobić? jak beton44 pisał: ...... to kuć, nie przejmować się dodam tylko, że nie powinno to też być zbyt blisko innego otworu (filarek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seven 09.09.2007 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Myślałem, że obejdę się bez tego okienka ale niestety temat powrócił.Wkleję zdjęcia i rysunek jak to ma wyglądać.Rysunek z zewnątrz i miejsce w którym chcę wykuć otwór:http://images26.fotosik.pl/78/46a1507ac66e1d4dmed.jpgMiejsce planowanego otworu:http://images26.fotosik.pl/78/f35b2790719fbbefmed.jpgWygląd istniejącego okna od wewnątrz:http://images30.fotosik.pl/78/eb0141c2ce6c9ee0med.jpg Otwór chcę wykuć na ok 50 cm szerokości o wysokości ok 60 cm taką wysokość mają 2 okienka (rys) Będzie to otwór zaraz pod stropem tak jak istniejące okienko na zdjęciu.W tym stropie jest wieniec i prawdopodobnie taki otwór zaraz pod nim ma nie zaszkodzić budynkowi, czego nie jestem pewien i dlatego ponawiam swoje pytanie - czy mogę kuć ten otwór ?[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 09.09.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Skoro te okna które już są nie mają dodatkowego nadproża i nic się nie zawaliło, i nie bardzo masz miejsce aby takowe nadproże zrobić, to wyjście jest jedno - kuć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 10.09.2007 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Skoro te okna które już są nie mają dodatkowego nadproża i nic się nie zawaliło, i nie bardzo masz miejsce aby takowe nadproże zrobić, to wyjście jest jedno - kuć! LUDZIE!!! NIE KUĆ!!!!!! Wszelkie otwory w ścianach nośnych się WYCINA, a nie kuje. I ja bym nie był taki pewny, czy w tym miejscu w ogóle można myśleć o jakimś otworze. Ryzykować isnienie całej chalupy dla takiej dziurki, no, no... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 10.09.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 jeżeli strop został wykonany prawidłowo - to mozna wykonać ten otwór wykorzystując wieniec stropowy jako nadproze -raczej zalecane kucie niz zakurzenie całego budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seven 11.09.2007 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Mam jeszcze jedno pytanie bo znalazłem inne pomieszczenie do którego mógłbym zrzucać węgiel.Pomieszczenie to ma wentylację która wychodzi zaraz pod sufitem (tak jak okna-foto wyżej) i zastanawia mnie to czy mógłbym poszerzyć ją tak aby miała chociaż 50 szer i 40 wys ? albo i nawet 40 x 40 cm ? Teraz ma 14 x14 cm.Jak myślicie takie miejsce będzie chyba odpowiedniejsze na otwór ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts