ANNNJA 16.07.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Dzisiaj geodeta zabił nam ćwieka..powiedział że jak bedziemy kopać i kłaść rury wodociągowe (wg. projektu) to ON jako GEODETA musi wytyczyć gdzie to ma iść i zrobić do tego mapki bo inaczej w WOdociągach nie odbiorą mi tego..-jakieś tam INWENTARYZACJE- bez mapy geodety nie odbiorą..co za historie?? holera....mam wrażenia że kolejną kasę chcą pociągnąć!!!to jak to jest???PAN z uprawnieniami prowadzi tą nitkę wodną wg. projektu i nie potrzeba geodety (z jego mapkami) czy potrzeba!!!!! pomóżcie...!!! jak to jest?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZmagdaZ 17.07.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Niestety nie mam pojęcia jeszcze na ten temat, ale mam małe pytanko. Jakie są koszty budowy takiej nitki (wodociąg i kanalizacja). Ile to mniej więcej wychodzi za metr? baaardzo proszę o pomoc. Od kilku dni próbuję zasięgnąć na ten temat informacji i niestety nieudaje mi się niczego dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIESZKA_GRZESIEK 17.07.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Dzisiaj geodeta zabił nam ćwieka.. powiedział że jak bedziemy kopać i kłaść rury wodociągowe (wg. projektu) to ON jako GEODETA musi wytyczyć gdzie to ma iść i zrobić do tego mapki bo inaczej w WOdociągach nie odbiorą mi tego..-jakieś tam INWENTARYZACJE- bez mapy geodety nie odbiorą.. co za historie?? holera....mam wrażenia że kolejną kasę chcą pociągnąć!!! to jak to jest??? PAN z uprawnieniami prowadzi tą nitkę wodną wg. projektu i nie potrzeba geodety (z jego mapkami) czy potrzeba!!!!! pomóżcie...!!! jak to jest?? potrzebne, ma racje:) musi byc zgodnie z projektem a to ustala sie na posiedzeniu zud, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 21.07.2007 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 no i skasował wlaśni geodeta 300zl za tyczenie lini gdzie i jak ma lecieć ta nitka wodociągowa....(a jak pisałam dowiedzieliśmy sie dopiero niedawno że i do tego geodety czary magiczne są potrzebne).... jejeu........ dlaczego to wszystko tak kosztuje,,Pan humusowy przyjechał na zdejmowanie humusu po 80zl za 1h.ale skasował 160zl bo pracował owszem 1godzinę ale prawie kolejna godzina zeszła mu na dojazd...... a o tym nie mówił że za dojazd też sobie liczy...- to normalne??? wszyscy doliczają tak?? i dlaczego odrazu nie informuje że i dojazd należy do kosztów doliczyć...aha-..... dojazd to około 5- 6km.... w jedną strone więc 12km w obie strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PSCOLEKE 23.07.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 procedura przylaczy jest taka1 mapa do celów projektowych- wykonuje ja geodeta pod kazda inwestycje, ma waznosc w zasadzie od 3 misiecy do 12 , ale bywaja ze dluzej , interpretacja uzednikow w poszczegolnych rejonach poski2. projektant projektuje (np;budynkek, przylacza, itp)3. ZUD w przypadku przylaczy elektycznych, wodociagowych, gazowych, itd ich przebieg musi byc ustalony w starostwie, jest specjalna komisja i zgadza sie lub nie zeby w danym miejscu przebiegal np wodociagow Jest to wazne poniewaz np przewod elektryzcny nie moze biegnac blisko gazu, grozilo by ro np wybuchem, ZUD w pelnej nazwie to zakld uzgodnień dokumentacji, załatwoia to albo projektant albo geodeta w zalewznosci od regionu4. nastepnie jest tyczenie przylacza w terenie i wykonastwo, czesto wykonawcy sami wytyczaja sobie przewody, zazwyczaj sobie radza, ale biorac geodete ma sie pewnosc ze bedzie zrobione zgodnie z projektem i nikt sie nie bedzie do tego czepial, przy duzych budowach nikt nie zaryzykuje rezygnacji na tym etapie z geodety, po zatym geodeci daja zazwyczaj znizki na tyczenie i inwentaryzacje5. nastepnie musi byc sporzadzona dokumentacja powykonawcza i inwentaryzacja jest nioezbedna. jest to pomiar po rzeczywistym wykonaniu przewodu. Geodeta wkresla na mape przewod i sie pod tym stepuje. jezeli przewod jest zle wkreslony moze dojsc do tragedii o jakich czasami slyszymy np koparka trafila na gazociag i nastapil wybuch. koszt inwentaryzacji jednego przylacza to w okolicach warszawy 400-600 zlW razie pytan mozna sie zaemna skotaktowac telefonicznie 660681828Koszty jakie gedoeta musi zaplaci w osrodku geodezyjnym to faktura za oerodek 0d 80 - 150 zł w przypadku domku jednorodzinnego oraz od 60- 120 kreslarce w osrodku, wbrew pozrom wkreslenie przylacza na mape nie jest to taka latwa sprawa.zazwyczaj geodecie zostaje ok 200 zł za prrylacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts