Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Jankowickie Rondo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, fajnie, że mogę wpisać się jako pierwsza :oops: - szczególnie, że jak kiedyś napisałam na priva - znam miejsce, gdzie się budujecie. Stamtąd pochodzi moja mama, mieszka tam moja babcia - a za waszą działką, w kierunku na Oławę, zbierałam będąc dzieckiem truskawki na polu dziadków. :D

Bardzo miło mi będzie śledzić Wasze poczynania na budowie.

Trzymam kciuki i pozdrawiam. Agnieszka

No to teraz jak będę jechała do babci, to dom ( jego dolne początki :wink: ) będzie już ładnie widać :D

Kiedyś - jak Twojego posta gdzieś tam sobie znalazłam i pisałeś, że w Jankowicach budujecie - to myślałam, że to ten, który rośnie pierwszy od strony Wrocławia jak się wjeżdża :oops:

Byłam w Jankowicach w niedzielę, oj rozbudowuja się Jankowice w stronę Wrocka. Ta Twoja strona też cała na Ołwę przewidziana na budowlanki...........i pole gdzie truskawki zbierałam :cry: :wink:

• 4 weeks później...
  • 3 months później...
  • 1 month później...

cześć - ja też na punkcie tempa byłam przewrażliwiona, ale odpuściłam - pogmerałam mężowi w domu ale do dachowców nie mówiłam nic (a w moim wykonaniu to wielki wyczyn 8) )

Nie wykończyłam się przynajmniej a oni zrobili ( tak mi się wydaje ) dokładnie. W czasie kładzenia dachu wylewali mi również schody i wyciągnęli kominy ponad dach - bo gość od murarki nas wystawił- i otynkowali ścianę do zamontowania bramy.

Jednym słowem musisz uzbroić się w cierpliwość - ja powoli tej "cnoty" w obawie o swoją psyche- nabywam :wink: Jak masz po nich poprawiać, to lepiej wolniej niech robią a dokładniej. U nas ze względu na deszcze (bo w śniegu robili :o ) i na to, że dachówkę krawędziową reklamowałam i trzeba było czekać- też mieli przestoje.... i faktycznie rano przyjeżdżali to jeszcze ciemno było, zimno to i się uwijać im nie chciało.....hmmmm przynajmniej ja tak myślę.

Ale oby do wiosny.

Trzymam kciuki i pozdrawiam. A na pocieszenie dodam, że miesiąc opóżnienia to nic - popatrz na mój dom - stan surowy zamknięty rozwijał się jak przyzwoita ciąża - 9 miesięcy :o :wink:

• 2 weeks później...
  • 4 months później...

Nie wiem "o co kaman" - jak piszą WYTRAWNI forumowicze 8) - że ja tylko tutaj pisuję, ale dobrze mi z tym. :D I dobrze też, że zajrzałam po długiej nieobecności, bo w sobotę nie poznałabym Waszego domku - tak się zmienił. Będę wieczorkiem i z ogromną przyjemnością rzucę okiem na żywca - z piFkiem nie mylić :wink:

Gratuluję, ślicznie wygląda Wasza elewacja.

• 2 weeks później...

Witaj,

niech nie będzie, że tylko jedna osoba się wpisuje.

Pięknie domek rośnie.

Jestem pod wrażeniem ilości klinkieru zużytego na dom. My mamy zaprojektowane dwa zewnętrzne kominy z obudową z klinkieru i po podliczeniu (ok. 2,5 tys. szt.) daliśmy za wygraną - będą tynkowane.

Jeśli możesz to napisz proszę o kosztach - mam na myśli 1 szt. cegły i koszt jej położenia.

Pozdrav

No koszty sa niestety . I zawsze sie pojawią jakies ukryte.

Cegieł jasnych 12 tys sztuk , cegieł czerwonych 4 tys szt

A ceny odpowiednio 3,35 i 2,10 .Ale niestety dochodza jeszcze koszty zaprawy - tej idzie bardzo dużo . No i jeszcze ułożenie 100 zł za m2 w nowej ekipie razem z ociepleniem bo w poprzedniej miałem ryczałt za całą elewacje i było taniej ale jak się to ciągnęło .

Witam!

Gratuluję pomysłu. Bardzo ciekawie wygląda dom, szczególnie klinkier, ale jak dla mnie koszt nie byłby do przetrawienia. :lol:

Tempo też całkiem niezłe, wbrew pozorom. Poza tym jeśli kogoś nie cisną koszty wynajmu mieszkania to nie ma potrzeby śpieszyć się z robotami budowlanymi, tak mi się wydaje.

Trzymam kciuki za wykończeniówkę i powodzenia. Czekam oczywiście na fotorelacje. :D

pozdr. Ewa

A dziekuje. Jezeli chodzi o tempo to mam kolege , ktoremu firma wybudowala dom od kwietnia do lutego do stanu developerskiego. Na swieta Wielkanocne mogl sie wprowadzic.

Ja sie ludzilem ze startujac w lipcu do grudnia bede miala stan surowy zamkniety - ale sie nie udalo .

A jesli chodzi o koszty klinkieru to robi sie go raz i zapomina .

Nasz dom jest dwupokoleniowy . Tak wiec jak wybudujemy to mam nadzieje oddzyjemy. Rodzice nam pomoga poki mogą , później my im na stare lata .

A jesli chodzi o klinkier to moje gusta to czerwony klinkier i grafitowy dach .

Ale niestety plan nam nakazywal inny kolor dachowki. Poza tym moja zonka nie chciala miec ciemnego domu .

Witaj Ray.

Natrafiłam na Twój dziennik, ogladajac dom Glowaca. No, no tempo zabojcze, wykonanie precyzyjne, cały dom z klinkieru to moje marzenei,które juz wiem ze sie nie spełni -bo kasa trzyma a mam kilka innych priorytetów. Dlatego podcien wejsciowy i sciany tarasu tj. tam gdzie bedzie najczestszy kontakt zrobie, zeby odpoczywajac nie musiec sie kontaktowac ze styropianem, którego (choc konieczny) nie cierpie w bliskim zetknieciu. Ja planuję ciemniejszy klinkier melanz i dach grafitowy - ale Twoja kolorystyka jest bardzo elegancka. na kosztach w dłuzszej perspektywie na pewno wyjdziesz do przodu, bo klinkieru nie trzeba tak często konserwowac jak ten paskudny styro.

Czekam na reszte i zdjęcia. Gratulacje :D :D :D