Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zlewozmywak 1,5-komorowy w którą stronę?

t0maszku

Recommended Posts

witam,

Będę montował zlewozmywak 1,5-komorowy w rogu. Myjąc naczynia po prawej ręce będę miał ścianę. Z której strony powinna być mała komora?

Wydaje mi się, że nie przy ścianie, bo nie było by z niej pożytku?

Proszę o sugestie.

Wcale nie głupie :D

Nie wiem jak innym, mnie się bardzo przydaje np. jak coś opłuczę, żeby obciekło (noże , owoce,deska, papa`s hand....).

hmmm wiec mala komora jest praktyczna :)

Poza tym płuczę w niej owoce, obrane ziemniaki też w niej płuczę itd....

i ekonomiczna zarazem ;)

dzieki :)

takie proste :o

a..nie pomyslalam :oops:

A czy będzie ten zlewozmywak całkowicie dosunięty do ściany, czy może będzie jeszcze jakieś conajmniej 20 cm blatu? Bo jeśli calkiem dosunięty do rogu, to ja bym bliżej ściany dała małą komorę, bo do dużej będzie dość niewygodny dostęp, a mała rzadziej używana będzie w odpowiednim punkcie.

Odszczekuję wszystko, no prawie wszystko, to co powiedziałam, Angelika ma racje. To raczej w dużej komorze coś robisz tak, że pracują łokcie i potrzeba trochę miejsca po bokach, do małej raczej odkładasz, albo coś płuczesz słuchawką.

Może sobie źle to wyobraziłam, ja mam jeszcze po obu stronach ociekacze.

Jeżeli zlew kończy się równo z komorami, to zdecydowanie tak, jak mówi Angelika, duża komora jest główna, przy niej więcej robisz, tu masz mieć wygodę. Mała to tylko pomocnik, bardzo wg mnie użyteczny, ale nie potrzeba obok niego tyle miejsca

xdotka

:-) Ja sobie nie wyobrazam zlewu bez ociekacza, fakt teraz głównie stosuje się zmywarki i nie jest on potrzebny, ale my zakupilismy zmywak z dwoma duzymi komorami i ociekaczem tylko po to, by można tam było położyć do ocieknięcia jakieś owoce czy poprostu kubki po kawie, które przecież nie będą cały dzień leażły w zywarce w oczekiwaniu na kąpiel :-)[/b]

xdotka

:-) Ja sobie nie wyobrazam zlewu bez ociekacza, fakt teraz głównie stosuje się zmywarki i nie jest on potrzebny, ale my zakupilismy zmywak z dwoma duzymi komorami i ociekaczem tylko po to, by można tam było położyć do ocieknięcia jakieś owoce czy poprostu kubki po kawie, które przecież nie będą cały dzień leażły w zywarce w oczekiwaniu na kąpiel :-)[/b]

No pewnie, jakbym mógł to bym wstawił zlew z dwiema komorami i ociekaczem. Niestety nie mam miejsca na to.

Po przemyśleniu stwierdzam, że chyba lepiej wcisnąć zlew dwukomorowy. Najwęższy jaki znalazłem to Deante Mercato - 76 cm.

t0maszku, a masz zmywarkę? Wtedy naprawdę nie potrzeba dwóch komór, ale jeżeli zmywanie ma być "na piechotę", w zlewie, to tylko dwie komory. Wiem coś o tym, jak to wygląda w zlewie 1,5 ,"przetestowałam", jak mi się zmywarka zepsuła,nie radzę.

Ale może masz inną technikę zmywania? Ja zawsze w jednej komorze zmywałam, a płukałam w drugiej.

Jeżeli będzie zmywarka, to z braku miejsca, zastanowiłabym się nad jednokomorowym, chociaż jak mówię ta 0.5 bardzo mi się przydaje, między innymi dlatego, że jest mała. Drugiej dużej bym nie chciała.

Zaznaczam, że tego wszystkiego używam od 10 lat.

• 3 weeks później...

Ja mam obecnie zlewozmywak jednokomorowy +ociekacz(komora lewa d strony ściany) oraz zmywarkę.Mimo tego,że w nowym domu będę też miała zmywarkę to tym razem decyduję się na zlewozmywak dwukomorowy z ociekaczem.Nie wszystko da się myć w zmywarce,w jednej komorze umycie większego garka,zwłaszcza jak komora jest przy ścianie sprawia jednak kłopot.

Więc jeżeli jest jeszcze mozliwość w projektowaniu mebli kuchennych to

lepiej dać większy zlewozmywak i ociekacz od strony ściany.

Ja planuje kupić któryś z tych zlewozmywaków http://images29.fotosik.pl/52/32f16baee201b26a.jpg

http://images27.fotosik.pl/52/6a9532288ca468b3.jpg

http://images27.fotosik.pl/52/e990dad028ad19fd.jpg

Pozdrawiam Bogusia :D

Dla praworęcznych na ogół korzystniejszy będzie kierunek od prawej do lewej. Więc mniejsza, pomocnicz akomora z lewej strony. Ale lepiej Ty sam wypróbuj ja odkładasz naczynia, owoce po opłukaniu - w którym kierunku? Stań sobie przy tej ścianie i "poudawaj", nawet weż jakis kubek czy owoc, zobacz jak układasz ręce i jak Ci będzie wygodniej.