Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KOPCIUSZEK pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

a kto mówi o ociotowaniu? Ty masz własną wizję domu, którą na siłę chcesz dopasować do jakiegoś gotowca tłumacząc to , że jesteś poznaniakiem. sorry kroyena ale to ma być dom dla Ciebie i zaoszczędzenie jakies małej kwoty niczego nie wniesie do Twego życia.

spoko znajdziesz architekta na swoim podwórku, który za niewielkie pieniądze zrobi to o czym marzysz a wydasz na to może z 500zł więcej niz kupisz gotowca + adaptacja.

ale może ja mam inny tok rozumowania bom nie poznaniak ani krakus

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

może lepiej znależć takiego co ma wszelkie uprawnienia i weżmie na siebie zmiany ale rozwaz kwestię projektu indywidualnego - masz wizję jaki chcesz stawiac dom i w optymistycznym wariancie jak dobrze poszukasz to znajdziesz architekta co za podobneą kasę zrobi Ci projekt ile weżmie za dokonanie zmian

Już też raz tak pisałam. Wydaje się, że mam też odpowiedniego architekta.

W pierś się uderzę:

Leniwy z natury jestem, to i mnie się nie chce:

A-aaarchitekta szukać,

B-bbbardzo długo mu wyjaśniać.

Nadto moja lepsza połowa w ramach upsidu, wypuszcza mnie na pozycję spaloną, a w mej mózgownicy telepie się niecne posądzenie o ukryty cel.

PS. Ten dom jeszcze nie dla mnie. Obecnie mieszkamy w I-dla wroga, Kopciuszem ma być (nie wiem skąd ten optymiz) dla przyjaciela-II. :wink:

Witaj Sąsiedzie drogi!!!!

Tak sie przygladam temu projektowi, i podziele sie z Tobą swoim zdaniem, jak Ty to zrobiles gdy ja o to prosilam... :D:D:D

Z zewnątrz nie jest brzydki, choc nie w moim stylu, ale nie robiłabym tych okiennic, bo jakos mi nie pasują, nie robiłabym tez biłej elewacji i nie obłożyłabym drzwi wejściowych dookoła tymi płytkami czy co to tam jest... :D:D:D

Jak dla mnie ten dom ma troszke proporcje zaburzone, wdług mnie, ten dach jest taki przytłaczająco wielki.... takie odnosze wrazenie... średnio mi sie podoba...

Co do rzutów... czytalam wczesniej ze chcsz ten salon powiekszyc i przesunąc kominek - mysle ze tez bym tak zrobiła... podoba mi sie... układ pomieszczeń parteru i poddasza generalnie mi sie podoba, z małymi zmianami o ktorych była juz mowa wcześniej... no i wyjscie na taras z innej strony tez jest lepszym rozwiazaniem... ale kuchania od poludnia budzi moje wątpliwości.... hmmm..

Ogólnie mi sie wnętrze bardziej podoba niz elewacje...

Pozdrawiam i do usłyszenia!!

• 9 months później...

Witaj drogi kolego ;)

Większość została już powiedziana i nie chciałabym się powtarzać,

ale postaram się dorzucić coś jeszcze od siebie 8)

1. Nie podoba mi się lukarna, moim zdaniem lepiej w tym miejscu wyglądałyby okna połaciowe, tym bardziej, że po obu stronach domu są już normalne proste okna. Lukarna tez nieco podwyzsza cene.

2. Co do okiennic mam takie samo zdania jak koleżanka mundzia.

3. Nie przepadam również za drewnianym wykończeniem dachu (przepraszam nie wiem jak to fachowo nazwać, ale chodzi mi o takie teski przecinające się u nasady dachu) zbierają się tam ciągle pajęczyny i inne świństwa i człowiek nie jest w stanie tego doczycić (podobny przykład, jaki podales mi z myciem okna nad schodami).

4.Okna duże na parterze - myślę, że lepiej by wyglądało, gdyby przeszklić cały róg domu, w miejscu gdzie stoi stół w jadalni, zamiast wstawiać te długie okna pojedynczo.

5. Mi by przesxzkadzała kuchnia od południa, ale Twoj wybór ;)

6. Podoba mi się bardzo rozwiązanie gdzie kominek pod schodami stoi, to tworzy taką przyjemną atmosferę w domu, światło ognia się ciekawie załamuje.

7. Kierunku schodów bym nie zmieniła, żeby nie trzbabylo przechodzić przez cały salon, schodzac z gory. W taki sposob schody bylyby czescia salonu, a jednoczesnie nie bylybo tak klopotliwe bieganie dzieci po schodach jak to bajbus napisal ;)

8. Podoba mi sie gabinet na parterze, sama bym chciala taki miec ;) lazienka tez ma optymalna wielkosc jak dla mnie i jak na lazienke na parterze.

9. Z pom.gosp. zrobilabym przejscie do garazu i byloby super.

10. Na poddaszu poza lukarną nie zmianialabym rozkladu pomiszczen, troche szkoda, ze suszarnia nie ma osobnego wejscia, jakby ktos chcial w niej cos uprasowac, to po czesci zajmuje lazienke, albo musi komus smigac przed nosem, kiedy druga osoba krzysta, np z wc.

Podsumowując, domek mi sie podoba, ale wymaga dopieszczenia :wink:

Ja tez lubie wzorowac sie na gotowym projekcie i ew. go udoskonalac.

Powodzenia :D

Tay

Dzięki za uwagi.

Najpierwej dla mundzi, a potem dla Taysha'y.

mundziu, niestety przeflancowanie kuchni na północ nijak nie pasuje. Mnie trochę chodzi o takie właśnie wrażenie zaskoczenia, jak na "MIŁOŚĆ, SZMARAGD I KROKODYL" z zewnątrz taki se, a w środku perełka. Co do wejścia to będzie coś w rodzaju podcienia i to w deseń rustykala. Drugie drzwi w linii domu, po bokach murki tak na 1,2m żeby rowerów nie było widać za bardzo, na to kratownica pod róże, a do kratownicy od wnętrza doczepione uchwyty do okna drewnianego, jednoszybowego wstawianego na zimę. Co do okiennic to się zastanawiam bardziej nad roletami wpuszczonymi w styropian.

Taysha

1. Pewnie zostanie co by dzieciaki miały jaśniej i od ogrodu bedzie przez pergolę zupełnie inny układ niż od frontu.

3. deski zostaną, są o wiele tańsze niż dachówki brzegowe, ale dzieki za uwagę.

4. ja inżynier jestem, będzie symetrycznie, przynajmniej od zachodu.

6+7. Schody zostaną obrócone. Dla kilku przyczyn:

-kominek do DGP będzie nieco większy niż zwykły ozdobny dlatego o góry w ścianie będzie silne nadproże pod nadprożem otwór i kominek wepchnięty pod spód na jakieś 30 cm, komin od kominka ma się zaczynać dopiero na piętrze, wyczystka w kominku (koszty + oszczędność miejsca),

- obrócone schody pozwalają na większy dostęp do DGP (systemu rozprowadzającego), łatwiejszą jego obsługę i ukrycie "bebechów" pod schodami,

- przestrzeń pod schodami nie zostanie wysypana piaskiem, będą schodki w dół na izolowany beton z ławami fundamentowymi pod zbiorniku cwu (kiedyś w przyszłości wraz z kolektorami słonecznymi), ale fundamenta trza zrobić od razu, jeżeli sięuda "Oszukać przestrzeń" przez kratki nawiewne w schodach, to pod chody poleci piec co, jak sięnie uda to będzie kredycik na piec z zamkniętą komorą (metraż),

- dodatkowo w tej ścinie po obrocie schodo będzie jeszcze jedno długie silnie zbrojone nadproże, tak na wysokości 1,4-1,7 m od połogi w salonie i długie ze 2 m. Po co? W przyszłości, jak mi sięzachce akwarium mieć to nei będę szukał miejsca w domu tylko wytnę dziurę w płycie, na dole wyspawany zbierak na wypadek pęknięcia podstawiam i mam na ścianie akwarium o powierzchni 3 telewizorów, pełna relaksacja,

- jeszcze powoduje, że ekipa z góry musi wyhamować zanim wpadnie do kuchni, czyli potencjalnie nie wleci w tacę z gorącą herbatą,

- jeszcze jeden plus, żadnego szpanowania elektronikom, na zewnątrz tylko kolumny, wszystko inne (za wyjątkiem TV) pod schodami na stojaku, pewnie zawieszonym. Już klikałem do chłopaków na forum i jest b. prosta metoda, na zewnątrz odbiornik od pilota, w ścianie kawał kabla, pod drugiej stronie nadajnik na podczerwień, czyli przełużacz. Nikogo nie kłuję rodzajem sprzętu, czy markowy, czy do d..., pilot uniwesalny, albo i nie, ale nie ma badziewnej plątaniny kabli, kurzozbiorstwa, no i kradziej musi się trochę bardziej postarać, znaczy lepiej poszukać.

8+9. Gabinet na parterze ma być sypialnią. Pomieszczenie gospodarcze ma zostać gabinecikiem do pracy, małym bo małym, ale na zaciszu. Nie gódźcie się na pracownię w sypialniach, nawet jeżeli bedzie bezklikowa mysz i klawiatura to dzisiejsze wentylatory daja śpiącemu popalić.

10. Prasowalni jest teraz przed telewizorem w saloonie. Wstyd się przyznać, ale machanie żelazkiem mnie uspokaja, więc tak zostanie. Deska do prasowania będzie pod schodami. Co do suszarni to wierz mi, używana jest tylko w bardzo niepogodne tygodnie. Normalnie pranie wisi na ogródku. Więc nic sie nie stanie jak parę razy w roku wyjedzie nad garaż. Więc raczej drzwi do garażu nie wchodzą w rachubę, ale pomyślę czy nie dać ich przez przedsionek, to może być rozwiązanie, dzięki.

Po prostu trzeba tak wszystko przemyśleć, żeby maksymalnie wykorzystać powierzchnię, za którą się zapłaci.

Co sądzicie o Kopciuszku (dziewczynce, która pali dwie paczki dziennie)

http://www.archipelag.pl

noo jak na dziewczynke ktora tyle jara to niezla :p

nie robilabym scianki z drzwiami pomiedzy przedsionkiem a korytarzem - mysle ze ladniej bedzie bez a pozatym tak np.:

mysle ze bedziesz w pom. gospod. ktore przylega do przydsionka trzymal odkurzacz - troche sie nagimnastykujesz wyciagajac go z tamtad,przenoszac przez jedne drzwi do przedsionka a pozniej przez nastepne z przedsionka do korytarza .........

no a ogolnie jesli wybrales kopciucha z garazem to bardzo ok projekcik, dom nieduzy,tani. Nie przygladalam sie co do stron swiata i jak sie maja do pomieszczen - kiedy indziej zagladne :)

Fajnie ze ma gabinecik i pom. gosp. na parterze.

Bardzo fajny pomysl z suszarnia nad garazem.

Dobrze ze kuchnia ma drzwi przesuwne - mozna ja oddzielic od salonu - to jest ok, osobiscie nie lubie kuchni calkiem otwartych na salon.

Brakuje mi tylko jakiejs garderoby.

Kroyena nie zmieniaj za duzo, nie grzeb sie w przerobkach bo pdobno wtedy wychodza jedne wielkie kichy a okazuje sie ze pierwotna wersja byla najlepsza jednak.

pozdrowionka

Rzeczywiście, jak zrobie sobie te drzwi zewnętrzne, to z jednych wewnątrz mogę zrezygnować. Dzięki Aga za +600 PLN. 8)

Co do odkurzacza to będzie centralny po poznańsku. :roll: :wink:

Rodzina ma nieużywalnego Wodnika Zelmera. Coś tam wykąbinujemy na rurkach po domu i będzie się biegać tylko z rurą miękką i ssawkami. Wewalę go pewnie pod schody, a kurzyć sięnie będzie bo to Wodnik. Co do wyłaczania to istnieją jeszcze wyłączniki schodowe.

Podoba nam sięotwarta kuchnia, ale ona jest otwarta na cześć jadalnianą :roll: ). Oczywiście 8) .

• 1 year później...
  • 3 months później...

Witam szanownych Muratorowych Forumowiczów,

po tonie przewertowanych projektów najbardziej spodobał mi się projekt Kopciuszek z garażem z firmy Archipelag.

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/kopciuszek-z-garazem/

Oczywiście jest trochę do pozmieniania :

1 - powiększyc garaż na 2 stanowiska

2 - zrobic drzwi z garażu do pom.gosp.

3 - zmniejszyć gabinet i pomiędzy kuchnią a gabinetem wstawić kiszkowatą małą spiżarenkę

4 - bardziej odgrodzić kuchnię od salonu - marzy mi sie półokragła sciana z luksfer

5 - duże przeszklenia na dole zamieniłabym na zwykłe okna zotwaiwjąc tylko jedne podwójne ( albo nawet pojedyncze drzwi na taras

6 - na górze do zmiany tylko okna połaciowe - nieco ich za dużo i najchętniej zlikwidowałabym tą lukarenkę - domek ma być prosty , ekonomiczy i funkcjonalny,

Czy są wśrod Was jacyś budujący lub przymierzający się do budowania Kopciuszka ????

Jeśli ktoś miałby chęc obejrzeć projekt i podzielić się ze mną swoimi sposptrzeżeniami będe bardzo wdzięczna

pozdrawiam

Jelonek