sabina25 10.07.2003 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Czy ktoś może wie co zrobić aby otrzymać premię gwarancyjną w przypadku likwidacji książeczek mieszkaniowych w PKO BP - rozbudowuję dom, który mój mąż otrzymał w spadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McLim 10.07.2003 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Proponuję dowiadywać się bezpośrednio u 'producenta' http://www.pkobp.pl/indy/ksmprem.xml?id=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.11.2003 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Kiedy kupilam dzialke , myslalam ze moge zrealizowac moja ksiazeczke mieszkaniowa. Niestety w banku mi powiedzieli, ze jak bede miala zrealizowane 20% budowy to dopiero wtedy moge to zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 28.11.2003 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Jolusia - prawda jest taka, że za sam wkład powiększony o premię gwarancyjną domu nie da się zbudować. To niestety jest zbyt mało. Zaawansowanie prac w wysokości 20% (kosztów) to moim zdaniem nie jest aż tak wielkim utrudnieniem. Pieniadze które Tobie się należą w sumie otrzymasz. Co prawda z pewnym poślizgiem czasowym ale jednak.Sam likwidowałem książeczkę mieszkaniową założoną na ppoczątku lat 70-tych z wkładem 30 000 zł. W ubiegłym roku z PKO otrzymałem całkiem sporą sumkę. Niemniej i tak była to kropla w morzu potrzeb.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Batonik 17.05.2004 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Ja dzis bylam w PKO i dowiedzialam sie pewnych rzeczy, a mianowicie: Aby zlikwidowac ksiazeczke nalezy: - wypisac sie ze spoldzielni (ale nie kazdy jest do niej zapisany - sparwa indywidualna) - miec zaswiadczenie od osoby sprawujacej nadzór budowlany (nie jestem do konca pewna od kogo, bo moj architekt pelni u mnie role kier. bud i wystawi mi to zaswiadczenie) o zaawansowaniu budowy w 20 % nastepnie nalezy udac sie do oddzialu i zlikwidowac ksiazeczke. Jesli chcemy dokonac cesji na czyjas korzysc nalezy miec ksero dowodu os nasze i osoby na ktora przepisujemy ksiazeczke, udac sie do oddzialu razem z ta osoba, wniesc oplate 70 PLN i zrobic cesje. Cesji mozna dokonac tylko w lini prostej pokrewienstwa, tzn jesli np. moj maz i ja chemy zcedowac ksiazeczki mojemu ojcu to moj maz najpierw mi (oplata 70 PLN) a potem ja juz posiadajac dwie musze dokonac cesji na ojca ( 2x 70 PLN) Tyle wiem na dzien dzisiejszy, moze jak juz przebrne przez to dokonca i bedziemy miec pieniadze w reku to dopisze cos wiecej (bo jak wiadomo diabel tkwi w szczegolach) ach ps. jesli bedziecie likwidowac kilka ksiazeczek to watrosci beda podane dla kazdej (wiadomo czyja i po ile kasy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gierga 22.05.2004 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2004 Mój chłopak ma podobny problem. Będzie likwidował książeczkę, jak inwestycja będzie w 20%. NAjśmieszniejsze jest to, że w przypadku naszym, gdy działka ma 4 współwłaścicieli, to wszyscy w czwórkę musimy iść do banku do likwidacji książeczki. Śmiechu warte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nie48 14.01.2005 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Sabina25-to wszystko się zgadza że powino mieci 20% roapoczętej budowy.Nikt nie wspomina o rozbudowie domu. Idż do najbliszego odziału PKO i zapytaj o rozbudowe dimu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nie48 14.01.2005 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Sabina25-to wszystko się zgadza że powino mieci 20% roapoczętej budowy.Nikt nie wspomina o rozbudowie domu. Idż do najbliszego odziału PKO i zapytaj o rozbudowe dimu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 14.01.2005 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Ja dzis bylam w PKO i dowiedzialam sie pewnych rzeczy, a mianowicie: Aby zlikwidowac ksiazeczke nalezy: - wypisac sie ze spoldzielni (ale nie kazdy jest do niej zapisany - sparwa indywidualna) - miec zaswiadczenie od osoby sprawujacej nadzór budowlany (nie jestem do konca pewna od kogo, bo moj architekt pelni u mnie role kier. bud i wystawi mi to zaswiadczenie) o zaawansowaniu budowy w 20 % Do tego trzeba dodać jeszcze (tak mi powiedziano w oddziale PKO BP SA): - aktualny wypis z księgi wieczystej działki (nie starszy niż 30 dni); - oryginał pozwolenia na budowę (do wglądu). Na wypłatę czeka się około 2, 3 tygodni (przynajmniej tam, gdzie pytałem). A co do rozbudowy to musisz zapytać lub wczytać się w ustawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 15.01.2005 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 Czy ktoś może wie co zrobić aby otrzymać premię gwarancyjną w przypadku likwidacji książeczek mieszkaniowych w PKO BP - rozbudowuję dom, który mój mąż otrzymał w spadku. Przyznawanie i wypłacanie premii gwarancyjnej regulują przepisy ustawy z dnia 30 listopada 1995 r. (tekst jednolity Dz. U. Nr 119 z 2003r. poz. 1115 z póź. zm.). Jeśli w wyniku rozbudowy nie powstanie lokal będący odrębną własnością to moimzdaniem premia gwarancyjna Tobie nie przysługuje. (Art. 3. pkt 1 -Ustawy z dnia 30 listopada 1995 r.o pomocy państwa w spłacie niektórych kredytów mieszkaniowych, udzielaniu premii gwarancyjnych oraz refundacji bankom wypłaconych premii gwarancyjnych ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Batonik 17.01.2005 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Jest tak jak napisal Wowka, przy rozbudowie musi powstac samodzielny likal mieszkalny, malo tego trzeba dostac z gminy papier na to, jesli w projekcie masz, ze powstanie np. dodatkowa kuchnia i lazienka, to mozna napisac prosbe o ustanowienie odrebnego lokalu i wtedy jest szansa ze wszystko sie uda. Ja wlasnie tak mam, dzis moj architekt i kier. budowy w jednym idzie do UG gadac, zeby mi taki swistek wystawili, co za kraj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 03.03.2005 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 czy możecie przybliżyć jaka jest orientacyjna kwota jaką mozna uzyskac przy likwidacji książeczki - jak z niej wyczytałem wkład wynosi 28 000 ? Czy całe zamieszanie związane z jej likwidacją jest warte zachodu? Pani w banku powiedziala mi że będą to małe pieniądze ale nie powie mi nawet orientacyjnie ile i odłożyła słuchawkę - książeczka jest z czasów PRL-u ale i obsługa Pani z banku też zostala z tamtych czasów Prosze napiszcie jaki to wogóle jest rząd wartości 100 , 500, 1000, może więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 03.03.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 czy możecie przybliżyć jaka jest orientacyjna kwota jaką mozna uzyskac przy likwidacji książeczki - jak z niej wyczytałem wkład wynosi 28 000 ? Czy całe zamieszanie związane z jej likwidacją jest warte zachodu? Pani w banku powiedziala mi że będą to małe pieniądze ale nie powie mi nawet orientacyjnie ile i odłożyła słuchawkę - książeczka jest z czasów PRL-u ale i obsługa Pani z banku też zostala z tamtych czasów Prosze napiszcie jaki to wogóle jest rząd wartości 100 , 500, 1000, może więcej. Więcej napisałem Tobie na priv. Niemniej napisz: 1. czy tę książeczkę tylko likwidujesz oczekując na odsetki? 2. czy oczekujesz na wypłatę premii gwarancyjnej? w przypadku nr. 1 będa to odsetki wartości wprost groszowej (wkłady nie były waloryzowane) czyli uzyskasz tylko odsetki od kwoty 2 zł. 80 gr (bo tyle zostało po denominacji) Ponadto dodam, iż wkłady na KM były zawsze niżej oprocentowane niż inne lokaty. w przypadku nr 2 może to być nawet 20-do 30 tys zł (więcej napisałem na priv) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Batonik 03.03.2005 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 najlepiej oddaj ja do wyceny, pierwsza jest bezplatna, trudno stwierdzic le bedzie warta, bop wplywa na to wiele czynnikow, na jaki cel bedzie likwidacja, premia za systematycznosc, ile lat wplacania i takie tam rozne wymysly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 09.08.2005 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 a ja uslayzalem ze potrzebuje wyciag z ksiegi weczystejbuduje dompo co komu taki wyciagprzeciez w pozwoleniu na budowe jasno jest napisane kto jest inwestorempo co jakies wyciagi z ksiegi wieczystej ktore tez nei sa za darmo no i sa wazne podobno tylko 30 dni .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 13.03.2006 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Czy premię gwarancyjną można odebrać po zakończeniu budowy?Muszę zrobić wkrótce odbiór a książeczka mi się gdzieś zapodziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.03.2006 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Myślę, że tak, dopóki nie ma odbioru.A co z tą zagubioną książeczką? U mnie w rodzinie też się jedna zawieruszyła i myślimy, żeby ją odtworzyć. Tylko przeraża nas chodzenie za tym.Może ktoś wie, jak to ugryść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 10.03.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 No to mogę dopisać ciąg dalszy. Książeczkę mieszkaniową odnalazłem, ale... Jak się dowiaduję z sieci wniosek mogę złożyć tylko w terminie 90 dni od przystąpienia do użytkowania. I teraz to już minęło. No wiecie co Na pocieszenie stwierdzają, że nie przepada, jak będę budował kolejny raz to mogę sobie odebrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 10.03.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 ... Na pocieszenie stwierdzają, że nie przepada, jak będę budował kolejny raz to mogę sobie odebrać Możesz także dokonać cesji dla innej osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts