Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Książeczki mieszkaniowe

sabina25

Recommended Posts

• 4 months później...

Jolusia - prawda jest taka, że za sam wkład powiększony o premię gwarancyjną domu nie da się zbudować. To niestety jest zbyt mało. Zaawansowanie prac w wysokości 20% (kosztów) to moim zdaniem nie jest aż tak wielkim utrudnieniem. Pieniadze które Tobie się należą w sumie otrzymasz. Co prawda z pewnym poślizgiem czasowym ale jednak.

Sam likwidowałem książeczkę mieszkaniową założoną na ppoczątku lat 70-tych z wkładem 30 000 zł. W ubiegłym roku z PKO otrzymałem całkiem sporą sumkę. Niemniej i tak była to kropla w morzu potrzeb.

Pozdrawiam

• 5 months później...

Ja dzis bylam w PKO i dowiedzialam sie pewnych rzeczy, a mianowicie:

Aby zlikwidowac ksiazeczke nalezy:

- wypisac sie ze spoldzielni (ale nie kazdy jest do niej zapisany - sparwa indywidualna)

- miec zaswiadczenie od osoby sprawujacej nadzór budowlany (nie jestem do konca pewna od kogo, bo moj architekt pelni u mnie role kier. bud i wystawi mi to zaswiadczenie) o zaawansowaniu budowy w 20 %

nastepnie nalezy udac sie do oddzialu i zlikwidowac ksiazeczke.

Jesli chcemy dokonac cesji na czyjas korzysc nalezy miec ksero dowodu os nasze i osoby na ktora przepisujemy ksiazeczke, udac sie do oddzialu razem z ta osoba, wniesc oplate 70 PLN i zrobic cesje.

Cesji mozna dokonac tylko w lini prostej pokrewienstwa, tzn jesli np. moj maz i ja chemy zcedowac ksiazeczki mojemu ojcu to moj maz najpierw mi (oplata 70 PLN) a potem ja juz posiadajac dwie musze dokonac cesji na ojca ( 2x 70 PLN)

Tyle wiem na dzien dzisiejszy, moze jak juz przebrne przez to dokonca i bedziemy miec pieniadze w reku to dopisze cos wiecej (bo jak wiadomo diabel tkwi w szczegolach)

ach ps. jesli bedziecie likwidowac kilka ksiazeczek to watrosci beda podane dla kazdej (wiadomo czyja i po ile kasy) :wink:

• 7 months później...
Ja dzis bylam w PKO i dowiedzialam sie pewnych rzeczy, a mianowicie:

Aby zlikwidowac ksiazeczke nalezy:

- wypisac sie ze spoldzielni (ale nie kazdy jest do niej zapisany - sparwa indywidualna)

- miec zaswiadczenie od osoby sprawujacej nadzór budowlany (nie jestem do konca pewna od kogo, bo moj architekt pelni u mnie role kier. bud i wystawi mi to zaswiadczenie) o zaawansowaniu budowy w 20 %

Do tego trzeba dodać jeszcze (tak mi powiedziano w oddziale PKO BP SA):

- aktualny wypis z księgi wieczystej działki (nie starszy niż 30 dni);

- oryginał pozwolenia na budowę (do wglądu).

Na wypłatę czeka się około 2, 3 tygodni (przynajmniej tam, gdzie pytałem).

A co do rozbudowy to musisz zapytać lub wczytać się w ustawę.

Czy ktoś może wie co zrobić aby otrzymać premię gwarancyjną w przypadku likwidacji książeczek mieszkaniowych w PKO BP - rozbudowuję dom, który mój mąż otrzymał w spadku.

Przyznawanie i wypłacanie premii gwarancyjnej regulują przepisy ustawy z dnia 30 listopada 1995 r. (tekst jednolity Dz. U. Nr 119 z 2003r. poz. 1115 z póź. zm.).

Jeśli w wyniku rozbudowy nie powstanie lokal będący odrębną własnością to moimzdaniem premia gwarancyjna Tobie nie przysługuje.

(Art. 3. pkt 1 -Ustawy z dnia 30 listopada 1995 r.o pomocy państwa w spłacie niektórych kredytów mieszkaniowych, udzielaniu premii gwarancyjnych oraz refundacji bankom wypłaconych premii gwarancyjnych )

Jest tak jak napisal Wowka, przy rozbudowie musi powstac samodzielny likal mieszkalny, malo tego trzeba dostac z gminy papier na to, jesli w projekcie masz, ze powstanie np. dodatkowa kuchnia i lazienka, to mozna napisac prosbe o ustanowienie odrebnego lokalu i wtedy jest szansa ze wszystko sie uda. Ja wlasnie tak mam, dzis moj architekt i kier. budowy w jednym idzie do UG gadac, zeby mi taki swistek wystawili, co za kraj :evil:

• 1 month później...

czy możecie przybliżyć jaka jest orientacyjna kwota jaką mozna uzyskac przy likwidacji książeczki - jak z niej wyczytałem wkład wynosi 28 000 ?

Czy całe zamieszanie związane z jej likwidacją jest warte zachodu?

Pani w banku powiedziala mi że będą to małe pieniądze ale nie powie mi nawet orientacyjnie ile i odłożyła słuchawkę - książeczka jest z czasów PRL-u ale i obsługa Pani z banku też zostala z tamtych czasów :D :D

Prosze napiszcie jaki to wogóle jest rząd wartości 100 , 500, 1000, może więcej.

czy możecie przybliżyć jaka jest orientacyjna kwota jaką mozna uzyskac przy likwidacji książeczki - jak z niej wyczytałem wkład wynosi 28 000 ?

Czy całe zamieszanie związane z jej likwidacją jest warte zachodu?

Pani w banku powiedziala mi że będą to małe pieniądze ale nie powie mi nawet orientacyjnie ile i odłożyła słuchawkę - książeczka jest z czasów PRL-u ale i obsługa Pani z banku też zostala z tamtych czasów :D :D

Prosze napiszcie jaki to wogóle jest rząd wartości 100 , 500, 1000, może więcej.

Więcej napisałem Tobie na priv.

Niemniej napisz:

1. czy tę książeczkę tylko likwidujesz oczekując na odsetki?

2. czy oczekujesz na wypłatę premii gwarancyjnej?

w przypadku nr. 1 będa to odsetki wartości wprost groszowej (wkłady nie były waloryzowane) czyli uzyskasz tylko odsetki od kwoty 2 zł. 80 gr (bo tyle zostało po denominacji) Ponadto dodam, iż wkłady na KM były zawsze niżej oprocentowane niż inne lokaty.

w przypadku nr 2 może to być nawet 20-do 30 tys zł (więcej napisałem na priv)

• 5 months później...
  • 7 months później...

Myślę, że tak, dopóki nie ma odbioru.

A co z tą zagubioną książeczką? U mnie w rodzinie też się jedna zawieruszyła i myślimy, żeby ją odtworzyć. Tylko przeraża nas chodzenie za tym.

Może ktoś wie, jak to ugryść?

• 1 year później...

No to mogę dopisać ciąg dalszy.

Książeczkę mieszkaniową odnalazłem, ale...

Jak się dowiaduję z sieci wniosek mogę złożyć tylko w terminie 90 dni od przystąpienia do użytkowania. I teraz to już minęło.

No wiecie co :evil: :roll: :evil:

Na pocieszenie stwierdzają, że nie przepada, jak będę budował kolejny raz to mogę sobie odebrać :evil: :evil: :evil: