Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIEKARNIK - przydatne funkcje. Pyroliza, kataliza, prowadnice - opinie, modele

kasiek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

miałam takie same obawy jak wiekszość wpisujących się na forum tzn. że jak jest coś 2w1 to jest do d..y, ale w październiku 2011 użądzałam swój nowy aneks kuchenny i z oszczędności miejsca zdecydowałam się na Samsung FQ 215G001 w cenie ok. 2100 zł.. powiem szczerze, że może jest mniejszy niż zwykły piekarnik, ale możliwości ma nieograniczone i nie zamieniłabym go na żaden zwykły piekarnik. Ciasto super, mięso ekstra, naprawdę polecam.....

Można kupić wszystkie urządzenia osobno jak się ma miejsce, ja mam go niewiele. Wole więcej blatu do pracy niż kolejny "słupek" z urządzeniami. Mikrofalę wolno-stojącą też trzeba gdzieś postawić!

shraen - możesz napisać jaki duży "w środku" jest ten piernik? A może uda Ci się zrobić zdjęcie np. z tradycyjną blachą dla porównania - byłabym wdzięczna.

Tak czy tak, mikrofala z grillem przydaje się, zwłaszcza do małego mieszkania.

Tylko warto, żeby grill w mikrofali miał możliwie dużą moc (z tego co pamiętam powinna być informacja na ten temat w specyfikacji) inaczej to bardziej zabawka niż przydatna funkcja, a wiadomo, że piekarnik i tak będzie lepszy, ale czasem nie opłaca się go włączać dla powiedzmy jednej zapiekanki :)

A ja czytam i czytam o tych wszystkich mniej lub bardziej magicznych funkcjach piekarników i mam pytanie o katalizę - o co tu właściwie chodzi? Czy jest kataliza i wkłady katalityczne, czy to jest jedno i to samo? I podobno to się co jakiś czas wymienia - a jak się tego nie będzie używać to też trzeba wymieniać? I dlaczego to trzeba wymieniać? W sensie - skąd wiadomo, że już teraz trzeba wymienić? Czy nieużywanie i niewymieniane ma jakiś negatywny wpływ na pieczone potrawy? I jaki jest koszt takiej wymiany?

Generalnie szukam piekarnika z teleskopowymi prowadnicami na dwóch poziomach, z termoobiegiem, z łatwo czyszczącym wnętrzem (niekoniecznie z samoczyszczącym) i szczerze mówiąc niewiele jest takich modeli - w tych tańszych nie ma teleskopów, w tych droższych zaczynają się już wodotryski...

• 1 month później...
Należy rozróżnić mikrofalę z grillem i piekarnik z mikrofalą. Są to zupełnie inne urządzenia. Mikrofalę z grillem można kupić już za 300 zł, natomiast piekarnik z mikrofalą za ok. 1800 zł. Pierwszego rozwiązania nie polecam (można co najwyżej zapiekanki chrupiące uzyskać). Natomiast miałem FQ159UST przez 3 lata i spełniła wszystkie wymagania. Teraz urządzam nowe mieszkanie i kupuję FQ115T001. Nie wiem tylko jaka jest różnica między tymi modelami poza tym, że ten drugi jest nowszy.

• 2 months później...

Kupiłem Samsunga z funkcją mikrofali FQ115T001 i mam pytanie do uzytkowników. Po właczeniu piekarnika (wszystko jedno której z opcji np grill) od razu pojawia sie bardzo głośny szum! Chłodzenie obudowy? Piekarnik w kazdym razie jest bardzo głośny porównywalnie z głośnością mikrofali.

Czy u Was też jest przez cały czas pieczenia głośny szum? Wezwe chyba serwis bo dłuzsze pieczenie w takim hałasie to będzie tortura...

• 2 months później...
ja mam AEG Elektorlux , który posiada prowadnice teleskopowe, pyrolizę i wiele fajnych funkcji. Najwazniejsza z nich to ustawienie elektroniczne pieczenia. Np rano jak wychodzę do pracy wkładam do piekarnika udka, nastawiam temp i czas kiedy ma sie włączyć piekarnik. Przychodzę z pracy o 15.30 i obiad gotowy. Na to też nalezy zwracać uwagę. Mojej zonie biszkopty super wyrosną.

a ja mam boscha i jak dla mnie istotnymi funkcjami są :

różne sposoby grzania (dół, góra) , termoobieg

możliowśc zaprogramowania pieczenia , np opóźnione włączenie piekarnika , programowanie czasu pieczenia. (bardzo wygodna funkcja , często z tego korzystam przy pieczeniu np mięsa, chleba).

pyroliza

teleskopów nie mam i nie odczuwam ich braku.

a ja mam boscha i jak dla mnie istotnymi funkcjami są :

różne sposoby grzania (dół, góra) , termoobieg

możliowśc zaprogramowania pieczenia , np opóźnione włączenie piekarnika , programowanie czasu pieczenia. (bardzo wygodna funkcja , często z tego korzystam przy pieczeniu np mięsa, chleba).

pyroliza

teleskopów nie mam i nie odczuwam ich braku.

Też mam Bosha a dokładnie Bosch HBG 34S550 ma aż 8 rodzajów grzania: górne/dolne, termoobieg 3D plus, funkcja pizza, grzanie dolne, grill z termoobiegiem, duży grill o zmiennej powierzchni, mały grill o zmiennej powierzchni, rozmrażanie.

Jestem bardzo zadowolona z ceny jak i funkcji, działania.

• 1 month później...
Kupiłem Samsunga z funkcją mikrofali FQ115T001 i mam pytanie do uzytkowników. Po właczeniu piekarnika (wszystko jedno której z opcji np grill) od razu pojawia sie bardzo głośny szum! Chłodzenie obudowy? Piekarnik w kazdym razie jest bardzo głośny porównywalnie z głośnością mikrofali.

Czy u Was też jest przez cały czas pieczenia głośny szum? Wezwe chyba serwis bo dłuzsze pieczenie w takim hałasie to będzie tortura...

Niestety nie potrafię odpowiedzieć na pytanie, ale mam swoje :-) czy aby użyć mikrofali w samsungu trzeba wyjąć wszystkie metalowe półki i odkręcić też prowadnice?! Nikt w sklepie ani instrukcja (sic!) nie potrafi mi odpowiedzieć na to pytanie....