Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIEKARNIK - przydatne funkcje. Pyroliza, kataliza, prowadnice - opinie, modele


kasiek

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja włączam termoobieg tylko do biszkoptu. Inne ciasta pieką się przy dolnej i górnej grzałce. Być może i by się nie upiekły tak jak trzeba przy termoobiegu.

Przez pewien czas miałam problem z szarlotką - spód był surowy, a jak przytrzymałam dłużej w piekarniku - spód upieczony a góra spalona. W końcu wpadłam na pomysł , żeby piec na drugiej półce od dołu a nie jak zaleca producent na środkowej. I teraz jest ok.

 

Myślę, że każdą kuchenkę trzeba wyczuć. Metodą prób i błędów można poznać wady i zalety danej kuchenki. :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam kuchenkę z wózkiem od niedawna i niewiele mogę powiedzieć, chociaż na początek to jestem zadowolona. Bardziej polegałam na opini mojej znajomej, która już długo użytkuje piekarnik z wózkiem i sobie bardzo chwali, a muszę powiedzieć, że wypieki u niej smakują rewelacyjnie :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja niedawno staalm przed tym samym dylematem. W koncu na tym forum przeczytalam, ze wozek jest niepraktyczny, bo np. gdy piecze sie cos na 2 poziomach to chcac sprawdzic to na dole trzeba najpier wyciagnac gore. Tak mi sie tez wydawalo na chlopski rozum. W koncu kupilam piekarnik z prowadnicami, ale jeszcze go nie uzywalam.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

grzanie gorne / dolne a termoobieg to dwie rozne sprawy. w pierwszym rozwiazaniu masz grzalke z gory i z dolu, w drugim, oprocz tych dwoch, dodatkowa grzalke dookola wentylatora, ktory gorace powietrze przez ta grzalke produkowana, rozprowadza po calym piekarniku i podobno pieczenie jest efektywniejsze.

.

Grzanie górne/ dolne to na pewno coś innego niż termoobieg, sęk w tym, że tam jest napisane grzanie górne/dolne z cyrkulacją powietrza a to mi już podpada pod termoobieg.

Prawdopodobnie kupię jednak tam, gdzie bedzie napisane termoobieg.

Co do prowadnic teleskopowych i tego typu bajerów, to też myślałam, że to jakieś astronomiczne ceny, ale znalazłam piekarnik do zabudowy Bosch HBN 43W350 (w sklepie internetowym) za 1500zł - do tego te różne termoobiegi i grzanie. Albo jeszcze lepiej -Amica z termosondą w takiej samej cenie, o tu:

"Amica EB 1903 w cenie od 1510,00 -PLN do 1625,00 -PLN

Płaski front szklany; piekarnik wielofunkcyjny MULTI (termoobieg, opiekacz elektryczny, grzejnik górny i dolny - 8 sposobów nagrzewu); opuszczana grzałka opiekacza; termosonda do automatycznego pieczenia; programator Tt (cyfrowy wskaźnik czasu i temperatury wewnątrz potrawy); elektryczny rożen obrotowy; wkłady katalityczne; prowadnice teleskopowe; system chłodzenia obudowy."

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam piekarnik chyba z 9 programami pieczenia w sumie. I tak naprawdę, ten który zrobił na mnie największe wrażanie, i ktory w tej chwili oceniam jako najbardziej przydatny to PYROLIZA. Jak dla mnie - cud techniki :lol: Jest to program służący do oczyszczania piekarnika. Włączam piekarnik. Nastawiam na pyrolizę. Piekarnik rozgrzewa sie do temperatury około 500st. Po dwóch godzinach piekarnik sam się wyłącza. Czekam aż wystygnie. Otwieram. Przecieram wilgotną szmatką i mam BŁYSK! Piekarnik wygląda jak nowy. Wszytskie brudy znikają. Żadnego szorowania, żadnych śmierdzących pianek i proszków do szorowania, itp, itd .... W takiej temperaturze cały brud, jaki był zmienia się w pył ....

POLECAM!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale tej funkcji pewnie nie da się zamontować w kuchenkach już używanych?

 

Coś kiedyś o tym słyszałam, ale nie chciało mi się wierzyć , że coś takiego istnieje. Myślałam, że to kolejny chwyt reklamowy. :wink:

 

Nie da się dokupić niestety. Trzeba kupić kuchenkę już z takim programem.

I żaden chwyt reklamowy :D Naprawde gorąco polecam!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale takie cudo niestety kosztuje. :evil:

 

I nie tylko o cenę chodzi.

 

Czy aby dania po tej PYROLIZIE

nie są bardziej treściwe w opary :wink:

(Wiem,że coś kiedyś wzbudziło moją czujność i ostatecznie

odrzuciłam to praktyczne cudo).

Niestety, teraz wyfrunęlo mi to z głowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale takie cudo niestety kosztuje. :evil:

 

I nie tylko o cenę chodzi.

 

Czy aby dania po tej PYROLIZIE

nie są bardziej treściwe w opary :wink:

(Wiem,że coś kiedyś wzbudziło moją czujność i ostatecznie

odrzuciłam to praktyczne cudo).

Niestety, teraz wyfrunęlo mi to z głowy.

Jakie opary?? w takiej temp nawet narzędzia chirurgiczne nie są sterylizowane...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale takie cudo niestety kosztuje. :evil:

 

I nie tylko o cenę chodzi.

 

Czy aby dania po tej PYROLIZIE

nie są bardziej treściwe w opary :wink:

(Wiem,że coś kiedyś wzbudziło moją czujność i ostatecznie

odrzuciłam to praktyczne cudo).

Niestety, teraz wyfrunęlo mi to z głowy.

Jakie opary? Po wystygnięciu piekarnika przecierasz go mokrą szmatką i gotowe ...

Nie wiem za bardzo o jakie opary chodzi ....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kupuje wlasnie piekarnik AEG B 5741 4 M - a jakze, z pyroliza, za ok. 2000 zł. Trzeba tylko dobrze poszukac w necie!

 

rkrenz

My też mamy AEG :D Nie pamiętam już symbolu... ale z apłytę razem z piekarnikiem zapłaciliśmy 3600zl, przyczym płyta kosztowała niecałe 1800zl.

Kupowaliśmy w sklepie http://www.maksmedia.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie, sorry jesli ono moze jest glupie, ale juz krecka dostaje od tego szukania róznych kuchennych urzadzen. Ale do rzeczy. Mam mikrofale, która sluzy mi tylko do podgrzewania potraw, mleka itp. Do niczego wiecej jej nie uzywam . Jestem w przededniu wielkiego remontu i zastanawiam sie na serio czy kupno mikrofali do calkowicie nowej kuchni ze wszystkimi nowymi sprzetami ma sens. Patrzac co potrafia nowoczesne piekarniki zastanawiam sie czy tej funkcji sporadycznego podgrzewania 'czegostam' nie zrzucic na piekarnik - ale czy to nie będzie strata energii ??? Czy któs moze mi odpowiedziec jak to wyglada od strony praktycznej ? :roll:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...