Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIEKARNIK - przydatne funkcje. Pyroliza, kataliza, prowadnice - opinie, modele


kasiek

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • 7 months później...
temat mnie zaciekawił ,,dwa w jednym ,,super sprawa znalazłam stronke z tymi produktami

http://www.megamedia.pl/piekarniki-z-mikrofala-z,s-1

niedługo bede na etapie zakupu sprzętu AGD więc w pore wpadłam na ten temat

 

Dzięki. Ale ceny też ładne... W sumie za taką kuchenkę opłaca się tyle wydać. Tylko z drugiej strony, jakoś w mikrofali robię małe rzeczy, nie wiem, czy wykorzystał bym taką przestrzeń. A wiadomo, energii pewnie też odpowiednio więcej pochłania..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest jeszcze jeden problem- wymiary urządzeń tego typu. Jeśli mikrofalo-piekarnik jest wielkości tradycyjnej mikrofali, korzystanie z niego nie jest zbyt wygodne. Nie wiem, może to kwestia przyzwyczajenia, ale sam kilkukrotnie oparzyłem się o brzegi takiego mikrofalo-piekarnika, wyjmując gorące potrawy. Moim zdaniem, jeśli często korzystasz z piekarnika, wybierz albo więszy model, albo po prostu dwa osobne urządzenia.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję, cenna uwaga, nie wpadłabym na to nie użytkując sprzętu :))

 

W mojej kuchni mięsko piecze mi Samsung Speed Oven, bzdurą totalną jest to, że mięsa nie piecze!! no ale tamte posty pisane były bardzo dawno temu wiec.....

nie zamieniłabym na żaden inny, na pewno są lepsze piekarniki, ale na moje potrzeby ten jest wystarczająco dobry, ma zaprogramowane programy do pieczenia różnych potraw, wystarczy tylko wagę ustawić, reszte sam dopasowuje. Piecze szybko gdyż ma 2 termoobiegi, zużywa więcej prądu? hmmm.... jakby odłaczyć jeden termoobieg to zuzyłby mniej prądu, ale pieczenie wydłuzy się wiec chyba na jedno wyjdzie. Mikrofala od chyba 180W do 900W czyli i rozmraza i gotuje. I wcale nie jest mały!!!! mozna piec 2 blachy ciasta na raz :wink: wsuwamy wtedy blachy na 2 i 4 poziom . Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,mam kuchnie mikrofalową z piekarnikiem Siemens od połowy 2003 roku i wiem, że był to znakomity wybór.Mikrofale są od 90W-rozmrażanie do 900W.Potrawy pieczone w łączonym trybie mikrofal i piekarnika są chrupiące i szybciej rumiane.Nie można połączyc mikro z intensywnym nagrzewaniem.Świetna sprawa kiedy podgrzewamy,pieczemy niewielkie ilości(dla 2-3 osób)Notorycznie piekę babeczki - wychodzą super :D Są też programy automatyczne ale korzystam sporadycznie.Jedyny mankament to ten ,że musiałam dostosowac formy do wielkości talerza obrotowego.Większe ilości potraw piekę w dużym piekarniku,(pizza potrzebuje wyższej tem.niż 250 stopni- przynajmniej dla mnie)Ogólnie, fajne urządzenie.Mieści się w szafce o szer.60 cm i talerz można umyc w zmywarce.Postaram się odpowiedziec na pytania o ile będę znała odpowiedzi.Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tak, ale porównywanie na zasadzie moje lepsze to droga jaszczurko ciut nieładnie.Myślę ,że lepiej starac się przekonac niezdecydowanych co do zakupu kompaktowego piekarnika, niż wciągac ich w polemikę wyższości jednego produktu nad drugim.O gustach się nie dyskutuje a rzetelnośc przedstawianych info o produktach może byc dla wielu cenną wskazówką przed popełnieniem błędów w urządzaniu kuchni. I tak, gdybym jeszcze raz urządzała kuchnię to z pewnością wybrałabym kompakt jak również duży piekarnik.Kiedy zmagam się z przygotowywaniem mięsa,ciasta,warzyw, to jako zabiegana kobieta nie chcę spędzac pół dnia gotując. Dlatego też, mięsko w kompakt,ciasto do piek.dużego,warzywka do piek. parowego i mam czas dla rodziny a cała ingerencja w got. zajmuje 30 min.ku zdumieniu znajomych że można tak szybko zrobic tyle rzeczy na raz-po prostu ekspresowo(aha,męzczyzna też potrafi obłaskawic ten sprzęt :D) A co do zużycia prądu, to u mnie duży max.3500 a kompakt 3380(łączna wartośc podłączenia)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja miałam piekarnik z mikrofalą, a do tego, jako osobne urządzenie - parownik. Oba w wymiarze kompakt. I oba Smega. Teraz, do nowobudawanego domu powtarzam ten komplet. Jak dla mnie rewelacja.

W piekarniku robiłam i mięsiwa i ciasta. Parownik za to jest super, szczególnie przy małym dziecku. A mikrofala jak mikrofala - do podgrzewania.

Nie jest to tanie rozwiąznanie, ale estetyczne i funkconalne. Jak ktoś faktycznie gotuje, to szczerze polecam.

http://www.dombianco.com.pl/preview_one2.php?id=1236&f0=2&f1=5

http://www.megamedia.pl/piekarnik-parowy-smeg-fv-38x.php?off=6

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bert... zupełnie nie rozumiem Twej wypowiedzi?? Uważnie przeczytałam swą wypowiedz, i nie zauważyłam abym gdziekolwiek napisała: moj kompakt lepszy bo..........

Napisałam własnie to o czym sama piszesz, czyli opisałam swój sprzet i jego możliwości.... czyli -mozna piec na 2 blaszkach jednoczesnie,szybciej piecze potrawy gdyż ma 2 termoobiegi, nie ma talerza obrotowego itd.... więc o co chodzi?

I tak przy okazji to jest piekarnik który piecze na 2różnych poziomach 2 różne potrawy, nie trzeba do tego 2 oddzielnych sprzętów, i jest to tylko wiadomość do zainteresowanych, nie po to by wytknąc Ci niepotrzebny wydatek, ale i tak pewnie......... Pozdrawiam i miłego użytkowania swoich kompaktów :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaszczurko, byc może to he,he,mnie wzruszyło względem talerza obrotowego...Kalam się, że posądziłam cię o taką niecnośc i mam nadzieję ,że nasze doświadczenia w sprawie kompaktów i ich funkcjonalności stanią się inspiracją dla innych do zakupu tak świetnego sprzętu.Ojej,odwiedziłam nawet właściwą stronkę aby zobaczyc to cudeńko.Całkiem,całkiem-tylko ja wyposażałam ponownie kuchnię dziesięc lat temu a teraz to są zupełnie inne możliwości i za inną kasę.A z jakim nadzieniem robisz te bułeczki?Hm,słodkości - już Cię polubiłam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bert ja tak sobie właśnie pomyslałam, ze chyba te hehe odebrałaś jako ironia do talerza :roll: NIGDY W ŻYCIU! To ''hehe'' tyczy sie tego-''piekarniko-falówek'' ze tak smiesznie nazwałam moje cudenko.

:lol: :lol: :lol:

A bułeczki pieke z dżemem jagodowym -najczęściej, albo malinowym, ale to czasami, no i same bez nadzienia.... a przygotowuje ciasto w maszynie do pieczenia chleba Mulinex, jest tam program do wyrabiania ciasta drozdzowego, super maszyna, tez goraco polecam.

Za kolejne 10 lat to nam oczy deba staną jak bedziemy czytac co za sprzety mają właścicielki kuchni :o :o

A i jeszcze jedno, bo to różnica... są mikrofalówki z funkcja piekarnika i odwrotnie. Ja mam piekarnik z funkcją mikro :wink: No i wiadomo, kompakt nie dorówna dwóm oddzielnym sprzętom nie ma co sie czarować :-? Jedyną rzeczą której mi brakuje w Samsungu, to brak prowadnic teleskopowych czy jakos tak. No ale wiedziałam o tym.... za to ma pieknie podświetlony panel :lol: :lol: i woła mnie skubany jak skonczy prace, muszę otworzyc drzwi bo nie da mi spokoju :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaszczurko,nurtuje mnie jedno.Czy próbowałaś piec np.sernik i mięsko razem i czy zapachy się nie mieszały?Wszem,wiadomo że serniczek chłonie jak gąbka.Jeżeli wszystko jest ok to będę gorąco namawiac moją mamę na taki zakup(ma b.małą kuchnie)Moje podwójne świeci na czerwono ale zależało nam na jednakowej poświacie w kuchni :wink: Jak wzywa mnie do siebie to cichutko,nie to co wielkie bosch-ysko(trudno rozstawac sie ze swoimi zabawkami ,szczególnie kiedy świetnie nadają się do pieczenia ogromnych serników lub wielkiej pizzy )

Chlebek pieczesz w maszynce czy w piekarniku?Sama pieczywka nie jadam ale mam w domu takiego co tylko świeże pochłania(słodyczy nie odmawiam,więc jest to pewien rodzaj zmanierowania-opinia rodziny :evil:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie.. :-? nigdy nie piekłam, mój piekarnik tego nie potrafi raczej? sernik piecze sie chyba w 160-180 st. a mięsko raczej powyżej 200... na pewno dalby rade ten o ktorym mówiłam. To wyższa szkoła jazdy :lol: Chlebek zaś pieke w Mulinexie :lol: bez sensu byłoby wyciagac ciasto i przekladać do piekarnika.

Ja w sumie to nie bardzo biore się za ciasta, jakoś nie mam reki do tego :( a jż nie w czasie obiadu :o musze mieć wenę twórczą hehe, czyli jakas sobota godz 16.... wszyscy w domku- ja w kuchni, mężuś na kanapie w salonie, albo przy barku w kuchni :roll:

Hmmm... mój piekarnik ma program do pizzy :o .Bert w jakiej temp ty pieczesz? bo u mnie ustawione jest na 230stopni. To za mało?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaszczurko,270 st.- 8min.Jak lubisz serniki to mogę ci zaproponowac pieczenie tylko spodów+ pyszna góra na zimno(spody pieczesz kilka sztuk i zamrażasz a potem jak znalazł)Jak robię w pt.wieczór to rano już jest rozporcjowane a jak moje lewe ręce przyniosą z kawa do łóżka-poezja

 

lewe rece heheh dobre!

Oczywiscie, ze chcę :p

A co do pizzy, to chyba nie mam takiej temp... ide sprawdze- tup tup tup :wink: jestem :lol: max temp u mnie to 250st. niestety, ale sluchaj... na pewno można upiec pizze skoro jest do tego program, no nie przekonam się jak nie sprobuję. Mozesz mi podac przepis na pizze według którego sama pieczesz? i wtedy powiem na 100%, ale ja myslę ze po prostu bedzie się dłuzej piekło a efekt końcowy bedzie taki sam czyli pyszna pizza

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...