Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIEKARNIK - przydatne funkcje. Pyroliza, kataliza, prowadnice - opinie, modele

kasiek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Eh u każdego producenta te same funkcje mogą mieć inne nazwy, ja w swoim piekarniku najbardziej cenie wspomniany już termoobieg, błyskawiczne rozmrażanie to z funkcji, z bardziej technicznych spraw specjalne powłoki ułatwiające czyszczenie oraz prowadnice teleskopowe (piekarnik franke). Co do reszty zgadzam się, z większości funkcji nie korzysta się po prostu...

ja od tygodnia szukam pieklarnika i informacji o tym ktory z ewentualnie wybranych kupić

dwoje sie i trocje, codziennie inna wersja

zaczelam od Amica ;) jak bylam przekonana do AEG to nagla zmiana nastapila i samsunga chcialam

teraz chyba wiem

Siemens HB 43T540E

tak sobie pomyslalam ze funkcji od groma a jak z pralką z dwoch programow bede korzystala

zalezalo mi na teleskopach, termoobiegu, ładnym wygladzie no i moze grillu

najwazniejsze ze ten piekarnik nie jest strasznie drogi (AEG 2400, Samsung 2500)

Mam co prawda Samsunga a nie Siemensa, ale bardzo sobie chwale funkcje "polowy wsadu" tzn. mozliwosc podzielenia piekarnika na pol taka specjalna przegroda i ogrzewania tylko gornego lub tylko dolnego poziomu lub obu naraz (mozna na dole piec ciasto a na gorze mieso :)).

Bardzo czesto uzywam tej funkcji. Piekarnik ktory grzeje tylko na polowie szybciej sie nagrzewa i mniej pradu zuzywa.

oj też mi się strasznie podoba to cudeńko LG... i przyznam szczerze, że do nowej kuchni wolałabym takie dwa nawet, żeby móc jednocześnie ciacho i pieczeń robić, niż zwykły piekarnik... nie wiem jak z tym podgrzewaniem, ale odniosę się do oszczędności energii. z tego co czytałam, Solar Cube LG ma o 50% mniejsze zużycie energii niż standardowy piekarnik... Kusząca perspektywa muszę przyznać :D

• 1 year później...

Wyciągam jakiś stary temat :)

Pytanie mam do użytkowniczek piekarnika z pyrolizą, katalizą lub z teleskopami. Słyszałam, że piekarnik z funkcją pyrolizy pozbawiony jest teleskopów. Nie użytkowałam ani jednego ani drugiego - możecie powiedzieć co dla Was jest ważniejsze w piekarniku ? O katalizie z kolei czytałam, że nie jest tak dokłądna jak pyroliza a i filtry trzeba wymieniać co kilka miesięcy. Lubię gotować i piec ciasta, więc "wypasiony" piekarnik bardzo by mi ułatwił życie. Ale czy bardziej stawiać na teleskopy czy na pyrolizę ?

Edycja:

Doczytałam, że w niektórych modelach jest możliwość połaczenia pyrolizy i prowadnic teleskopowych, ale wszystkie piekarniki które udało mi się znaleźć są pozbawione podziału piekarnika na dwie niezleżne części (możliwość nastawienia innej temperatury w każdej z nich). Czy jest jakiś piekarnik z pyrolizą, teleskopami i podwójną niezależną strefą pieczenia ?

Edytowane przez mirela99

jest już sporo modeli z pyrolizą i prowadnicami teleskopowymi zarazem, ja kupiłam taki niedawno

co do pytania czy są mozliwe podwójne strefy pieczenia? nie znam, ale powiem Ci szczerze, że to wydaje mi się fizycznie niemozliwe - na przykład z różnymi temperaturami na dwóch różnych poziomach

swego czasu przeglądałam piekarnik - nie pamiętam jakiej firmy, gdzie ponoć są strefy pieczenia

ale tak: nie wierzę, że można jednocześnie piec chleb na górze i suszyć bezy na niższym poziomie [skrajne różnice temperatur], piekarnik musiałby mieć nie tylko0 niezależne wentylatory, ile tak naprawdę odrębne komory.

i tak, gdy piekę coś na dwóch poziomach, muszę zamieniać je miejscami w połowie pieczenia [jeśli to na przykład są bułki, no chyba że są to dwa inne dania i każde z nich potrzebuje swojego poziomu...]

SAMSUNG BT63TDBFGB - on ma takią funkcję. Rozmawiałam ze znajomą, piekła rybę i ciasto razem. Poczytaj sobie recenzje na ceneo, ona ma taki wkład dzielący piekarnik na pół, kiedy pieczesz jedną rzecz to nie nagrzewa się cała komora tylko jedna aktywna połówka.

Niezależnie ustala się parametry pieczenia dla każdej komory.

On ma teleskopy, ale zniechęca mnie katalityczne czyszczenie.

Edytowane przez mirela99

Hej.

Mirella - ja od paru dni "doktoryzuję się " nad piekarnikami.. Samsung BT62TDBCT ma prawie wszystko to czego oczekujesz. Prawie bo w opisie stoi " kataliza". Musiałabyś zadzwonić na infolinie Samsunga i dopytać o tą funkcję czyszczenia.

Ja ostatecznie wybieram Siemensa z pyrolizą i prowadnicami teleskopowymi. Twin Convection jednak to za duży "wypas" dla mnie. Nie będę z tego za często korzystać.

ja mam ten piekarnik i póki co jestem z niego bardzo zadowolona, super funkcja szybkiego nagrzewania - dosłownie w kilka minut nagrzeje się nawet do 250 stopni!

http://www.ceneo.pl/1380157 AEG Competence B 9971-5-M

ma naprawdę wiele funkcji, pewnie nie ze wszystkich będę korzystać, ale podoba mi się na przykład, że piekarnik sugeruje długość pieczenia dla określonej ilości mięsa, że jest termosonda w wyposażeniu piekarnika

na co jeszcze zwracałam uwagę: piekarnik ma szeroki zakres temperatur, ma opcję utrzymywania w cieple dań lub talerzy- w 80 stopniach, ma pyrolizę

i wiecie co? uwielbiam jego blachy - dostalam w sumie 3, w tym dwie są nieprzywieralne - ale takie naprawde nieprzywieralne. Pieklam na nich ciasteczka bez uzycia jakiegokolwiek papieru do pieczenia czy smarowania blachy tluszczem

piekarnik rozgrzewa się do 300 stopni, zatem mogę otrzymać chrupiącą pizzę czy skórkę na chlebie

był jeden minus - na początku w ogóle nie umiałam go obsługiwać -tu nie ma gałek, wszystkie funkcje trzeba odnaleźć, zajęło mi to trochę czasu, ale dałam radę - jeszczę się go uczę, instrukcja w rękę i do przodu ;)

Edytowane przez Nina81

• 4 months później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...