Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Jola i Jarek

Recommended Posts

Mam pytanie, do tych, co już mają swoje Tymki wybudowane :) , czy "daszek" nad wejściem głównym spełnia swoją rolę, czy osłania schody, czy bardziej jest jako ozdoba? Przeglądałam Wasze zdjęcia i wygląda mi on bardzo wysoko nad drzwiami i że są one dość odkryte, mam inną wizję co do niego :lol: , ale mężu twierdzi , że to już nie Tymek będzie :evil: hmm.... już sama nie wiem, niby mi się to podoba, ale własnie... dylemat mam :cry: :( hihih, otworzyłam nową stronkę :lol: :lol: :) :) :lol: :lol:

My mamy daszek inaczej zrobiony niż w projekcie , jest ok 2m wysunięty do przodu i szeroki na ok 4m. Jak chcesz zobaczyć zdjęcie jest na stronie 41(trzeba otworzyć link).

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie, do tych, co już mają swoje Tymki wybudowane :) , czy "daszek" nad wejściem głównym spełnia swoją rolę, czy osłania schody, czy bardziej jest jako ozdoba? Przeglądałam Wasze zdjęcia i wygląda mi on bardzo wysoko nad drzwiami i że są one dość odkryte, mam inną wizję co do niego :lol: , ale mężu twierdzi , że to już nie Tymek będzie :evil: hmm.... już sama nie wiem, niby mi się to podoba, ale własnie... dylemat mam :cry: :( hihih, otworzyłam nową stronkę :lol: :lol: :) :) :lol: :lol:

My mamy daszek inaczej zrobiony niż w projekcie , jest ok 2m wysunięty do przodu i szeroki na ok 4m. Jak chcesz zobaczyć zdjęcie jest na stronie 41(trzeba otworzyć link).

Właśnie wczoraj przeglądaliśmy z meżem Waszą galerię, ale jakoś nie dopatrzyłam, dopiero dzisiaj jak już wiem, widzę różnicę :) Dzięki wielkie.

P.S. A w ogóle zadziwia nas zbrojenie "na dachu" to jest taki drugi strop? :) Bo się nic a nic nie znam...

Witajcie Drodzy Tymkowicze!my jesteśmy zdecydowani(i skazani)na przydomową oczyszczalnię ścieków.również szukamy solidnej firmy i dobrego,niedrogiego zbiornika.nasi przyszli sąsiedzi również mają przydomową oczyszczalnię ścieków,ale sami ją montowali więc uniknęli dodatkowych kosztów...

a poza tym mamy również swoją studnię...a jak u Was Ewo i Marku?/

Witajcie Drodzy Tymkowicze!my jesteśmy zdecydowani(i skazani)na przydomową oczyszczalnię ścieków.również szukamy solidnej firmy i dobrego,niedrogiego zbiornika.nasi przyszli sąsiedzi również mają przydomową oczyszczalnię ścieków,ale sami ją montowali więc uniknęli dodatkowych kosztów...

a poza tym mamy również swoją studnię...a jak u Was Ewo i Marku?/

No my nadal szukamy :roll:

Mam wstępną ofertę na SOTRALENTZ - zbiornik 3000l - materiał + robocizna 12500zł ale wykonawca nie lokalny, dojazd ponad 100km, więc na pewno skalkulował to w cenie, a poza tym twierdzi że nie potrzebujemy przepompowni, a wody gruntowe mamy dość wysokie, robiliśmy badania geologiczne i dowiadywaliśmy się że bez przepompowni, oczyszczalnia nie będzie prawidłowo działała, no więc czekamy na kolejne wyceny.

A wy wycenialiście już gdzieś?? W zeszłym roku robiłam również wycenę w Ecomotylu - czekam na aktualizację, zobaczymy :roll:

Właśnie wczoraj przeglądaliśmy z meżem Waszą galerię, ale jakoś nie dopatrzyłam, dopiero dzisiaj jak już wiem, widzę różnicę :) Dzięki wielkie.

P.S. A w ogóle zadziwia nas zbrojenie "na dachu" to jest taki drugi strop? :) Bo się nic a nic nie znam...

Mamy wylany strop ze skosami, odpada wtedy problem wykańczania poddasza płytami gipsowo-kartonowymi. Zrobiliśmy tak ponieważ wiele osób które mają już domy twierdziło, że płyty g-k pękają.

Mamy wylany strop ze skosami, odpada wtedy problem wykańczania poddasza płytami gipsowo-kartonowymi. Zrobiliśmy tak ponieważ wiele osób które mają już domy twierdziło, że płyty g-k pękają.

Gdzie można znaleść te fotki? :roll:

przejście do kuchni za kominem:

http://images30.fotosik.pl/322/bc5e2f96c89fe92amed.jpg

to tyle :)

Ania

Aniu i Macieju mam do Was pytanie. Jak szerokie jest to Wasze przejście do kuchni no i jak udało wam sie "wcisnąć" komin w tą ścianę (jaką ona ma teraz szerokość?)?

Nas też bardzo to interesuje więc ponawiamy prośbę :)

A co tam.........ja też się zapytam........Czy ktoś planuje koze w salonie?

W naszym obecnym mieszkaniu mamy coś takiego:

http://images50.fotosik.pl/91/26b2e9ee513e19adm.jpg

http://images50.fotosik.pl/91/9419839538232fefm.jpg

To coś w rodzaju kozy ale nazywa się piec kominkowy. Moc 8kW, sprawuje się rewelacyjnie, milutkie ciepło a do tego ogrzewa nam całe mieszkanie (55m2) - bez rozprowadzania ciepła. W salonie gdzie stoi ten piecyk, średnio temp. wynosi 25 stopni C przy uchylonym oknie :p

http://good-times.webshots.com/photo/2113686020103098714IVhxaU

Beata i Rafał - właśnie zobaczyłam w Waszym dzienniku, że Wy też macie to przejście przesunięte ale u Was jest mniejsze niż u Ani i Macieja. Jak szerokie jest u Was?

Mamy podobnie - łazienka w miejscu spiżarni tyle, że większa od niej - 3,4m2. Komin jest duży! Murowany z pełnej cegły. Przejście między kominem a łazienką ma 1 metr! Jest na tyle szerokie, że swobodnie można się przemieszczać. Gdy komin się kończy przejście jest jeszcze szersze! :wink: :p

Beata i Rafał - właśnie zobaczyłam w Waszym dzienniku, że Wy też macie to przejście przesunięte ale u Was jest mniejsze niż u Ani i Macieja. Jak szerokie jest u Was?

Mamy podobnie - łazienka w miejscu spiżarni tyle, że większa od niej - 3,4m2. Komin jest duży! Murowany z pełnej cegły. Przejście między kominem a łazienką ma 1 metr! Jest na tyle szerokie, że swobodnie można się przemieszczać. Gdy komin się kończy przejście jest jeszcze szersze! :wink: :p

Dzięki za odpowiedź :D

Wydawało mi się, że jest tam mniej niż metr - i mówisz, że wystarcza takie przejście? Na pewno? Bo my też będziemy mieli zamianę łazienki ze spiżarką i to przejście musi być nie większe niż metr.

Przez tą zamianę znika pomieszczenie na spiżarkę i dlatego kombinujemy z łazienką i wciśniemy tam taką wnękę od strony kuchni (mini spiżarkę 50x90), czyli będą dodatkowe drzwi w kuchni a za nimi same głębokie półki na szpargały typu garnki, blachy, miksery itp.

Wydawało mi się, że jest tam mniej niż metr - i mówisz, że wystarcza takie przejście? Na pewno? Bo my też będziemy mieli zamianę łazienki ze spiżarką i to przejście musi być nie większe niż metr.

Przez tą zamianę znika pomieszczenie na spiżarkę i dlatego kombinujemy z łazienką i wciśniemy tam taką wnękę od strony kuchni (mini spiżarkę 50x90), czyli będą dodatkowe drzwi w kuchni a za nimi same głębokie półki na szpargały typu garnki, blachy, miksery itp.

:p

Nasza łazienka jest wydłużona. Mogliśmy sobie na to pozwolić bo nie robiliśmy betonowych schodów. A przy lanych schodach raczej byłoby to nie możliwe bo gdzie wtedy ten wiatrołap i byłby tak wąski, ze dwie osoby by się nie zmieściły a co dopiero jeszcze jakiś wieszak itp. Pozdrawiam!!!

Witam :)

co do przejscia między łazienka a kominem, to ma ok 120cm

sama ścianka/komin oddzielajaca salon i to przejście jest z 3 pustaków systemowych Scheidla i po bokach są dwa filary wzmacniające

ścianka" kominowa ma szerokość ok 30cm, długośc 150cm

pozdrawiamy Ania i Maciej

Dużo nam to wyjaśnia i pozostaje wahanie jak ma być u nas :-? :cry: