Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Jola i Jarek

Recommended Posts

Proszę o radę. Umówiliśmy się z wodociągami, że wodę wprowadzamy od razu do budynku, nie będzie studzienki na działce. Tym samym wodomierze też będą w budynku. Zastanawiamy się gdzie je umieścić. Myśleliśmy o garażu, ale nie wiemy, czy nie bedzie to kolidowało z napędem bramy garażowej. Jesteśmy ciekawi, jak rozwiązali to inni Tymowicze. bedę wdzięczna za wskazówki. Pozdrawiam.

Przy okazji się pochwalę, mamy strop!

u nas wygląda to tak :D

http://images45.fotosik.pl/154/be7768801b251f74med.jpg

Bardzo dziękuję, zaraz pokażę małżonkowi :lol:

jest ok, wodomierz w niczym nie przeszkadza, w przyszłości schowamy go w jakiejś metalowej szafce :wink:

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wielka prośba do forumowiczów.

Bardzo proszę o informacje na temat kosztów wybudowania Tymka do stanu umożliwiającego zamieszkanie, robocizna plus materiały.

Próbuje zamknąć całą budowę w jakieś widełki finansowe i będę wdzięczny za każdą informację. Swój budżet ustaliłem na ok. 330 tys. zł, ale chcę się upewnić co do tej kwoty przed wizytą w banku i rozpoczęciem budowy.

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi w tym temacie i proszę o jeszcze. Wiem, że wszyscy dostosowują inwestycję do swoich możliwości i rozpiętość kwoty może być bardzo duża. A przy okazji pojawiają się ciekawe informacje nt. kosztów z pompą ciepła, ogrodem, podjazdami.

Ukłony dla wszystkich budujących!!!

Jesteście wielcy!!!

My mamy bardzo podobnie, tyle że w ścianie mamy wnękę, w której umieszczony będzie wodomierz z zaworami i całym tym ustrojstwem.

Proszę o radę. Umówiliśmy się z wodociągami, że wodę wprowadzamy od razu do budynku, nie będzie studzienki na działce. Tym samym wodomierze też będą w budynku. Zastanawiamy się gdzie je umieścić. Myśleliśmy o garażu, ale nie wiemy, czy nie bedzie to kolidowało z napędem bramy garażowej. Jesteśmy ciekawi, jak rozwiązali to inni Tymowicze. bedę wdzięczna za wskazówki. Pozdrawiam.

Przy okazji się pochwalę, mamy strop!

u nas wygląda to tak :D

http://images45.fotosik.pl/154/be7768801b251f74med.jpg

Bardzo dziękuję, zaraz pokażę małżonkowi :lol:

jest ok, wodomierz w niczym nie przeszkadza, w przyszłości schowamy go w jakiejś metalowej szafce :wink:

mam pytanie do tych co ten temat juz przerabiali i gryzli sie z tematem jaka foliia pod dachówke (ostatnio zbił mnie z stropu pewien gosc i zadał takie pytanie folia czy membrana???? ) dosłownie zgłupiałem !!!!! zastanawiam sie miedzy tyvekiem pro lub corotopem strong różnica to 60 gr. na m2. i jeszcze 1 czy poza zakładka dawaliście jeszcze taśmę uszczelniającą (klejącą).

:roll: INACZEJ zapewne daszek osłoni drzwi przed deszczem. Nasz tej funkcji nie spełni - raczej zdobi dach. A nie jest ten Wasz daszek za mały? My gdybyśmy jeszcze raz.... rozważylibyśmy zmianę daszku ale... raczej na częściowe obniżenie go jak np. u Ani i Macieja. Cóż każdemu podoba się coś innego zresztą jak zauważyliście tu każdy Tymek jest inny - piękny :wink: Widzę, że bardzo podnieśliście ściankę kolankową! To będzie bardzo duży dom! :p

Postaram się i ja wstawić zdjęcie tego, co powstało w mijscu naszego jeziora, które mieliśmy na działce po zebraniu humusu:

http://images39.fotosik.pl/153/bcb8a00c3986bde1med.jpg

W tej chwili mamy już zalany strop i musimy poczekać na ciąg dalszy.

Zastanawiamy się nad wyglądem daszku nad wejściem. Najbardziej podoba nam się rozwiązanie Ewy i Marka ale nie wiem, czy możemy wprowdzić taką zmianę na etapie budowy.

Dziękuję, jak miło :D :D

Aniu co do rynien sama jestem ciekawa - ciągle ich nie mamy :evil: :evil: :evil: wykonawca się ociąga i to baaaaaardzo :evil:

Sama konstrukcja daszku to była jedna wielka improwizacja, efekt widoczny :p przyznam szczerze że tej zmiany nie wprowadzaliśmy na etapie adaptacji projektu - słuchaliśmy się naszego kierownika, który nie miał nic przeciwko, zobaczymy przy odbiorze czy będą zastrzeżenia :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam :wink:

Ewo i Marku cieszę się, że nie macie nic przeciwko temu, że wstawiłam Wasze zdjęcie. Mam nadzieję, że niedługo będziemy robić dach i dlatego przejżałam całe forum w poszukiwaniu różnych rozwiązań daszku i przyznam, że Wasz mnie zauroczył :D :lol: Zobaczymy co na to powie nasz majster i jak to u nas wyjdzie. Pozdrawiam.

U Ewy i Marka wygląda to tak:

i jest przepięknie :D :lol:

EwoiMarku mam nadzieję, że mi wybaczycie, że wstawiłam Wasze zdjęcie.

Zastanawia mnie jeszcze jak u Was będą poprowadzone rynny?

Witam!

To jest właśnie to rozwiązanie, o którym myślałam. Jak dla mnie najbardziej funkcjonalne mimo, że mam inaczej. Szkoda, że nikt mi wtedy nie doradził, aby obniżyć daszek. Teraz to słyszymy, że "mogliście obniżyć" Szkoda tylko, że śród tylu doradców na etapie dachu nikt nie wspomniał, że może by tak coś z daszkiem zrobić. A teraz będzie trzeba kombinować. Mamy wejście od zachody i jak pada to strasznie zacina deszcz po drzwiach. :wink:

Beato: fajna ta Twoja kuchnia - ja proszę o więcej zdjęć!!! :D

I przypomnij jak u Was jest ze spiżarką - została na miejscu i jest tam przejście?

Można kilka fotek nawet nie skończonej?

Gratuluję postępów i powodzenia w dalszych etapach wykończeniówki.

P.s. Wasz daszek też mi się podoba mimo, że jest wysoko :D

Beato: fajna ta Twoja kuchnia - ja proszę o więcej zdjęć!!! :D

I przypomnij jak u Was jest ze spiżarką - została na miejscu i jest tam przejście?

Można kilka fotek nawet nie skończonej?

Gratuluję postępów i powodzenia w dalszych etapach wykończeniówki.

P.s. Wasz daszek też mi się podoba mimo, że jest wysoko :D

Dziękuję! Zapraszam do dziennika

Owszem daszek bardzo mi się podoba ale jest ozdobą dachu a nie osłania drzwi od deszczu i obawiamy się, że będzie trzeba tam coś wykombinować. Drzwi do domu mamy otwierane do środka i przy drzwiach technicznych woda dostawała się do środka. Zobaczymy jak to będzie przy drzwiach stałych z dobrą izolacją i progiem! Co do spiżarni to my jej nie mamy. W jej miejscu jest łazienka o wymiarach 3,4m2 - większa niż spiżarnia w projekcie. Natomiast przy kominie jest wejście do kuchni. Nie chciałam wchodzić do kuchni tylko przez salon. Dla mnie garaż będzie spełniał raczej rolę pomieszczenia gospodarczego - spiżarni. Docelowo chcemy postawić jeszcze garaż dwustanowiskowy. :p