stukpuk 12.02.2010 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Dziękujemy za odpowiedz. Napiszcie jak możecie na ile podnieśliście ściankę kolankową, my chcemy na 89 cm wysokości łącznie z wieńcem pod murłatę Ja mam: 2 x BK =50 cm+wieniec, czyli razem mniej więcej =75cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 12.02.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Witam wszystkich nowych i starych "Tymkowiczów" Dawno mnie tutaj nie było, ale wiecie... Budowa!!!! Rano na budowe, a wieczorem, to juz tylko spac A na chwile obecna nasz Tymek wyglada tak: Widok od tarasu. U nas zadaszony. Jeszcze przed kryciem dachówką. http://img87.imageshack.us/img87/1853/1010266.jpg Mamy pytanie do Bertolo, strasznie nam się podoba to zadaszenie nad tarasem i chcielibyśmy właśnie coś takiego zrobic w naszym Tymku..., mamy prośbę czy mógłbys wkleić zdjęcie już po pokryciu dachówką?, i czy nie jest czasem "tochę ciemno" w salonie i małym pokoju?, (choć to jest ta strona Tymka, która będzie u nas dokładnie od południa więc może nie... z góry dziękuję!!!! Nie jest ciemno. Też mamy taras od strony południowej. jedynie tyle, że nie opusciłem zadaszenia nisko, tak, że dach nie wchodzi w okno. Filary sa wysokie, ale dzieki temu jest słońce w salonie w małym pokoju. Jedyny minus, to śnieg zalegający na załamaniu dachu. I warto dodać, że podniosłem ścianke kolankowa i wydłużyłem krokiwie, bo bez tego nie dałoby rady tak zadaszyc tarasu, żeby nie było ciemno. Ostatnio nie często tu bywam, ale jak cosik potrzeba to piszcie. Chetnie pomogę. Ja juz jestem po tynkach i wylewkach. piec na ekogroszek chodzi cały czas Poniżej zdjęcia: http://img709.imageshack.us/img709/7356/dsc0224a.jpg http://img163.imageshack.us/img163/1965/dsc0133a.jpg http://img688.imageshack.us/img688/757/dsc0034a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 12.02.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Zapomniałem dodać najważniejsze !!!! Od dwóch miesięcy mamy prąd !!!!!!!!!!!!!!!!!! Całą budowe opędzlowałem na czyims, a teraz juz jest !!!! A woda ma byc na wiosnę. Pracę ruszaja zaraz pop stopnieniu sniegu !!!! Tynki wyschły, wylewka, tydzień temu skończona, też schnie. Za dwa, trzy tygodnie zabieram sie do ocieplenia poddasza i do karton gipsu. Kasa leci jak szalona, ale jestem strasznie zadowolony z postepów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaMateusz 13.02.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Bertolo Czy możesz powiedzieć jaka była powierzchnia tynków i ile zapłaciliście za tynki i wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagTom1719502681 13.02.2010 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Nasze tegoroczne postępy: PODDASZE WYKOŃCZONE SYPILNIA http://images49.fotosik.pl/260/66714faae09672acmed.jpg http://images47.fotosik.pl/260/7029e03cbcc4cfa7med.jpg HOLKI NA GÓRZE http://images43.fotosik.pl/260/ca8d2c0ec95b36ebmed.jpg ŁAZIENKA+PRALNIA http://images40.fotosik.pl/256/ad4c0253471e1ff1med.jpg BERTOLO PIĘKNE POSTĘPY POZDRAWIAMY WAS SERDECZNIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RiR 14.02.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Bertolo - SUPER ZDJĘCIA !TZ. SUPER DOMEK , bardzo nam się podoba taras i po tych zdjęciach już jestesmy na 100 % przekonani że to jest to !jeszcze raz dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 14.02.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Bertolo Czy możesz powiedzieć jaka była powierzchnia tynków i ile zapłaciliście za tynki i wylewki? Tynki cementowo wapienne wraz z sufitami około 650 m2 po 13 PLN. Uczciwa cena i super wykonanie. Filcowanie na gładko gratis wiosna, ale chyba jednak sam przegipsuje gładzią. Zobaczymy. Wylewki 214 m2 tez po 13 PLN za 1 m2 wraz z układaniem styropianu. Do tego 2 palety cementu, dwa kamazy piachu, styropian w/g metrów i siatka zbrojeniowa, tasma dylatacyjna. Wyszło równo, gładko i "wlaściwie"!!! Chociaz zima dała w kość i piach "odmarzał" w garazu, a jak brakło, przesiewałem przez sito. Co do ilości tynków i wylewek mój tymek jest poszerzony o 1 m na długości. Konkretnie garaz, a co za tym idzie cały budynek. I mam podwyższona sciane kolankowa o 4 pustaki. To wszystko zwieksza ilośc metrów kwadratowych. Mag&Tom dziekuje za podrowienia. Pozdrawiamy serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sofix 15.02.2010 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Witam wszystkich budujących, a w szczególności wytrwałych i już mieszkających.Mam do Was prośbę, wciąż z małżonką wahamy się pomiędzy Iskierką, Tymkiem, a parterówką, jednak niestety głównym kryterium jest cena/ koszt budowy. Czy możecie napisać na ile można szacować na dzień dzisiejszy budowę Tymka w średnim standardzie tj. bez pompy ciepła, reku, alarmów, polbruku, kutych bram i ogrodzeń. Zrobiony w technologi 24 cm + styro, dach z podbitką, z tańszą dachówką, no i swój własny wkład ograniczony do minimum . Taki stan przygotowany do położenia glazury podłogi, malowania. Jakie są Wasze szacunki i doświadczenia w tym zakresie, niestety nie znalazłem w tym wątku bliższych informacji. Będę wdzięczny za Wasze oceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 15.02.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Witam wszystkich budujących, a w szczególności wytrwałych i już mieszkających.Mam do Was prośbę, wciąż z małżonką wahamy się pomiędzy Iskierką, Tymkiem, a parterówką, jednak niestety głównym kryterium jest cena/ koszt budowy. Czy możecie napisać na ile można szacować na dzień dzisiejszy budowę Tymka w średnim standardzie tj. bez pompy ciepła, reku, alarmów, polbruku, kutych bram i ogrodzeń. Zrobiony w technologi 24 cm + styro, dach z podbitką, z tańszą dachówką, no i swój własny wkład ograniczony do minimum . Taki stan przygotowany do położenia glazury podłogi, malowania. Jakie są Wasze szacunki i doświadczenia w tym zakresie, niestety nie znalazłem w tym wątku bliższych informacji. Będę wdzięczny za Wasze oceny. Te 200 tys, to minimum i zależy w jakim regionie Polski budujesz.? PS> i zaraz mnie pewnie inni opierdzielą za zaniżanie kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IWONA I ANDRZEJ 16.02.2010 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Witam wszystkich budujących, a w szczególności wytrwałych i już mieszkających.Mam do Was prośbę, wciąż z małżonką wahamy się pomiędzy Iskierką, Tymkiem, a parterówką, jednak niestety głównym kryterium jest cena/ koszt budowy. Czy możecie napisać na ile można szacować na dzień dzisiejszy budowę Tymka w średnim standardzie tj. bez pompy ciepła, reku, alarmów, polbruku, kutych bram i ogrodzeń. Zrobiony w technologi 24 cm + styro, dach z podbitką, z tańszą dachówką, no i swój własny wkład ograniczony do minimum . Taki stan przygotowany do położenia glazury podłogi, malowania. Jakie są Wasze szacunki i doświadczenia w tym zakresie, niestety nie znalazłem w tym wątku bliższych informacji. Będę wdzięczny za Wasze oceny. Ja radził bym budować domek z poddaszem uzytkowym z uwagi na mniejsze straty ciepła. Domy parterowe są drozsze w budowie, mają wieksze dachy, no i wykazują się stratami energii cieplnej w większym stopniu niz domy z poddaszem uzytkowym. A co do dachu to: dach z blachodachówki będzie o wiele tańszy niż dach z dachówek ceramicznych, cementowych, bitumicznych, itd. Kolega Stukpuk mniej wiecej dobrze określił przybliżoną cenę, lecz bez dachówki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek272 16.02.2010 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Witam Barto skąd ty wziołes takie tanie tynki!!!??? Ja będe miec gipsowe za 21zł z materiałem i powiem Ci że to podobno mało. Te 13 zł to raczej bez materiału??Mam pytanie ile płaciliście za ocieplenie poddasza to zanczy z płytami na gotowo ale sama robocizna?? I ile Was kosztowało zrobienie tego stryszku czyli położenie podłogi z płyt osb. dziękuje za szybką odpowiedz:)Jeśli chodzi o pytanie o koszty to mój stan zamknięty to około 175 tys/ wiec do tego stanu co podałes to ja napewno się nie zamkne w 200tys tyle że Stuk puk robi wszsytko sam haha a mnie robią ekipy wiec wychodzi duzo drożej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sofix 16.02.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 To prawda wszystkie znaki wskazują, że z domy z poddaszem są tańsze w eksploatacji, co do budowy to zdania już są bardziej podzielone ( strop, schody). Naszym pierwszym celem była Iskierka, jednak przez przypadek trafiliśmy na Tymka i wydaje się, że jest to dom który zaspokaja wszystkie podstawowe potrzeby czteroosobowej rodziny. Sądząc po Waszych szacunkach można przyjąć, iż za 350 000 będzie można zamieszkać w przyzwoitych warunkach, starczy na ogrodzenie i może na większy telewizor. Czy przy balchodachówce nie jest za głośno, gdy leje deszcz i za gorąco w sońcu? Tego się obawiam, choć pewnie w ten sposób można zaoszczędzić z 5000 na sprzęt do kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IWONA I ANDRZEJ 16.02.2010 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 To prawda wszystkie znaki wskazują, że z domy z poddaszem są tańsze w eksploatacji, co do budowy to zdania już są bardziej podzielone ( strop, schody). Naszym pierwszym celem była Iskierka, jednak przez przypadek trafiliśmy na Tymka i wydaje się, że jest to dom który zaspokaja wszystkie podstawowe potrzeby czteroosobowej rodziny. Sądząc po Waszych szacunkach można przyjąć, iż za 350 000 będzie można zamieszkać w przyzwoitych warunkach, starczy na ogrodzenie i może na większy telewizor. Czy przy balchodachówce nie jest za głośno, gdy leje deszcz i za gorąco w sońcu? Tego się obawiam, choć pewnie w ten sposób można zaoszczędzić z 5000 na sprzęt do kuchni Jeżeli dobrze ocieplisz dach tzn. min. 20 cm wełny mineralnej a dają i wiecej z tego co wiem, to wtedy zimą masz ciepło na poddaszu i latem chłodno z uwagi na dobrą izolację termiczną. A co do kropli deszczu to lekko może i słychać ale to przecie cały urok naszej natury. Za 350 tys. zł to chyba zamek z tego Tymka można zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sofix 16.02.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Dzięki tego nam brakowało. Czym dłużej czekamy na wz tym bardziej opadają emocje i wyszukujemy więcej argumentów "przeciw", niż "za", no i ta pogoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda michal 16.02.2010 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 mam pytanie do wszystkich ktorzy zakladali strop żerański??? my z mężem nadal nie mozemy sie zdecydować pomiedzy zerańskim a monolitem?? slyszalam ze w żerańskim peka tynk w miejscu złączeń?? co o tym sadzicie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 16.02.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 mam pytanie do wszystkich ktorzy zakladali strop żerański??? my z mężem nadal nie mozemy sie zdecydować pomiedzy zerańskim a monolitem?? slyszalam ze w żerańskim peka tynk w miejscu złączeń?? co o tym sadzicie??? My mamy żerański stropik , ale jeszcze nie mieszkamy więc się nie wypowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 16.02.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 To prawda wszystkie znaki wskazują, że z domy z poddaszem są tańsze w eksploatacji, co do budowy to zdania już są bardziej podzielone ( strop, schody). Naszym pierwszym celem była Iskierka, jednak przez przypadek trafiliśmy na Tymka i wydaje się, że jest to dom który zaspokaja wszystkie podstawowe potrzeby czteroosobowej rodziny. Sądząc po Waszych szacunkach można przyjąć, iż za 350 000 będzie można zamieszkać w przyzwoitych warunkach, starczy na ogrodzenie i może na większy telewizor. Czy przy balchodachówce nie jest za głośno, gdy leje deszcz i za gorąco w sońcu? Tego się obawiam, choć pewnie w ten sposób można zaoszczędzić z 5000 na sprzęt do kuchni Witaj Sofix Już mieszkam w Tymku i mam 4-osobową rodzinę i Tymek całkowicie zaspokaja nasze potrzeby - góra cała nasza, dziewczynki mają swoje pokoje, my sypialnię i jest gicior Gabinet na dole pełni swoją rolę a zarazem jest pokojem gościnnym, no i salon z otwartą kuchnią jest naprawdę spory i wygodny. Co do kosztów i materiałów, wiadomo sprawa indywidualna. Myślę, że kwota 350tys. nawet z dachówką jest bardzo realna. My do stanu o którym piszesz wydaliśmy ok.370tys. (z tego dużą kasy pochłonęła pompa ciepła oraz wynagrodzenie ekip budowlanych - wszystkie prace zlecaliśmy), a teraz z tego co czytam na forum ceny poszły w dół - dla przykładu Gosiaczek ma tynki z materiałem za 21zł/m2 ja płaciłam w grudniu 2008r. 28zł/m2. Tymek jest naprawdę jest super i przede wszystkim bardzo funkcjonalny - z wierzchu mały, a w środku jest co sprzątać pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek272 17.02.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Witam ja dalej proszę o odpowiec odnoście tej podłogi na stryszku czy pamiętacie ile Was wyszła robocizna?? A i le płaciliści za m2 ocieplania poddasza na gotowo z płytą??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagTom1719502681 17.02.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Gosiaczku!Nie wiemy czy to pytanie jest skierowane do nas czy do kogoś innego tak czy siak my jesteśmy świeżo po wykończeniu poddasza i możemy Ci poddać koszty wstawiamy ponownie wycenę materiałów (bez styropianu i innych dodatków potrzebnych do ocieplenia zew. domu, które są na wycenie) + właz na strych ok 400 zł, robocizna to 32 zł za m 2, więc w sumie zapłaciliśmy 4300 zł.Co do wykończenia podłogi strychu to oczywiście został cały odeskowany+wełna+płyty.Wszystko możesz zobaczyć na naszych zdjęciach.http://images44.fotosik.pl/262/9a121cfe1a754cc2med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 17.02.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Witam Barto skąd ty wziołes takie tanie tynki!!!??? Ja będe miec gipsowe za 21zł z materiałem i powiem Ci że to podobno mało. Te 13 zł to raczej bez materiału?? Mam pytanie ile płaciliście za ocieplenie poddasza to zanczy z płytami na gotowo ale sama robocizna?? I ile Was kosztowało zrobienie tego stryszku czyli położenie podłogi z płyt osb. dziękuje za szybką odpowiedz:) Jeśli chodzi o pytanie o koszty to mój stan zamknięty to około 175 tys/ wiec do tego stanu co podałes to ja napewno się nie zamkne w 200tys tyle że Stuk puk robi wszsytko sam haha a mnie robią ekipy wiec wychodzi duzo drożej:) Cena tynków to bez materialu. Jak wyliczyłem materiał wyszedł mi jakies 5 PLN za 1m2 Co do ocieplania poddasza .... Mój "fachowiec" powiedział mi 20 PLN za 1m2 za połozenie wełny i 55 PLN za 1m2 połozenie płyt na suficie, na poddaszu. Jak policzyłem 140 m2 po 75 PLn za 1m2 to wyszło mi ponad 10500 za robocizne. Dziekuje. Za tydzień biorę sie sam do roboty. Wielka filozofia rozciągnąc sznurki i ułożyc wełne. Pare dni prcy i 3200 w kieszeni. A do układania płyt kupie sobie podnośnik i tez sam zrobie. Ja daje 15 cm Megarock plus 5 cm megarock i na to mata onduterm. Zastepuje 5 cm wełny. Jednak dalej sie zastanawiam czy ocieplać tylko poddasze, czy do samej kalenicy. Ale chyba jednak do samej kalenicy, wiec ze 140 m2 zrobi sie ponad 200. A co za tym idzie koszty wełny wzrosna. A i robocina wynosił by ponad 15 000 PLN. A co do stryszku,u nas zosatły deski z dachu i podłoge zrobie sobie sam. A zrobienie z płyt osb jeszcze łatwiesze. Nie lepiej żeby to mąz zrobił ? anie płacic komuś pewnie z 1000 PLN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts