Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Jola i Jarek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jarku moze masz racje :cry: ale czy ten pokój nie jest mały????

My to już widzimy jak wygląda pokój, dla dziecka wystarczająco i ma ciekawe wnęka za kominem 8) i jest na pewno większy od najmniejszego pokoju popularnego"gierkowskiego" bloku z wielkich płyt :wink:

Pozdrawiam

Jarku to dobrze że mi napisałes ze ten pokój nie jest az taki mały bo to własnie mnie troszke przeraziło nie lubie klitek brrrr sama mieszkam teraz w bloku niby nie źle bo 60 m2 ale juz sie dusze :)

a co do dzieci to jedno juz posiadam a chciała bym dwójkie i własnie obawam sie potem bitwy w sencie a ty masz wiekszy pokój itp... :) dlatego chciałąm to powiekszyc ale chyba masz racje.

A TERAZ INFORMACJA UWAGA KLAMKA ZAPADŁA KUPIŁAM WCZORAJ PROJEKT :D

wiec teraz juz bede z wami NA ZAWSZE heheh

aaa i zapomniałam teraz to was bede nękać i zasypywać pytaniami :lol: taa a jarek pewnie bedzie mnie odsyłał do stron poprzednich :cry:

ok to zaczynam pytać haha:

pytanie do tych którzy nie podnosili ścianki kolankowej i którzy nie dodawali okien do piętrze przy balkonie czy bez tych okien nie jest zaciemno????

aaa i zapomniałam teraz to was bede nękać i zasypywać pytaniami :lol: taa a jarek pewnie bedzie mnie odsyłał do stron poprzednich :cry:

pytanie do tych którzy nie podnosili ścianki kolankowej i którzy nie dodawali okien do piętrze przy balkonie czy bez tych okien nie jest zaciemno????

Ok narazie nie odsyłąm do poprzednich postów (ale radzę zajrzeć do poprzednich postów bo bardzo dużo ciekawiej opisują inni)

Wszyscy potniesli ścianki kolankowe on (od 1,1/8 do 3 pustaki)

Bez okien dachowych ciemno jak w jaskiny :lol: , warto się zastanowic na dodatkowe okna przy drzwiach balkonowych

pozdrawoam

Ok narazie nie odsyłąm do poprzednich postów (ale radzę zajrzeć do poprzednich postów bo bardzo dużo ciekawiej opisują inni)

Bez okien dachowych ciemno jak w jaskiny :lol: , warto się zastanowic na dodatkowe okna przy drzwiach balkonowych

pozdrawoam

Jarku obiecuje:) wezme sie za lekture w wolnej chwili ale jak bez okien dachowych?? przeciez tam jest w tm wiekszym pokoju okno dachowe??

a po za tym to czy dom nie tracji kształtu przy podniesieniu sciany??

pozdrawoam

Jarku obiecuje:) wezme sie za lekture w wolnej chwili ale jak bez okien dachowych?? przeciez tam jest w tm wiekszym pokoju okno dachowe??

a po za tym to czy dom nie tracji kształtu przy podniesieniu sciany??

My właśnie zrezygnowalismy z dużeko pokoju okna dachowe i przenieśliśmy do małego pokoju bo tam był za ciemny a duży wystarczający jasny. (co do okien dachowych też był wspomniamy w cześniejszym poście) Przy podniesienu ścianki kolankowej będzie wyglądał jak w projekcie TYMANEK z Horyzontu.

Zapraszam do lektury

dobra jarku ja dziś poczytam :D a potem będe Was nękać projekt bedzie u mnie jutro wiec zacznie sie jazda:)

A jak tam u pani architekt, czy przygotuje dla Was papiery o pozwolenie na budowę?

Jakru nie ja sie jeszcze z nią nie widzałam :( pisałam wyzej ze dopiero wczoraj zamówiłam projekt wiec zabardzo nie miałam do niej po co biec

a po zatym sama złozywał wnioski do energetki i wodociagów wiec ona mi powiedzała ze jak dostane odpowiedz i bede miała pomary od geodety wtedy mam do niej szorowac mysle ze w połowie grudnia moze sie uda :D

a trerz pytanie w sumie dla mnie ważne :):)

jak szukaliscie ekipy?? bo te które mi polecono to troszke albo zadaleko im była albo są zajęci:(

my to tylko obserwowalismy z jakieś 15 lat temu jak majster budował dom koło moich rodziców (też w tym czasie budowali) i był solidny i od razu pomyślałem że jak będę budował dom to go zatrudnię i w grudniu poszliśmy do niego i juz go mam :wink: (i nie żałuję że go zatrudniłem - bo jest bardzo solidny)

Jak chcecie w orzyszłym roku zacząć budowę to lepiej już zacznij szukacz majstra, bo potem będzie problem ze znalezieniem jakiegos mastra

Jarku ja szukam ale nie orientuje sie w cenach robocizny i nie wiem ile biorą??

możecie powedzec ile to są normalne ceny a ile z kosmosu?? i czy lepiej samemu kupic materał czy zlecic kolesiowi???

Tego to juz zależy od rejonu, u nas biorą za taki dom ok 23 tys zł a w miejscowości (nie pamiętam) koło Gdańska biorą 54 tys (od fundamentu do więżby dachowej) a u w waszym rejonie to już nie wiem, trzeba się popytac z waszych stron

Co sądzicie o tarasie z tyłu TYMKA czy nie lepiej zamiast 2m zrobić większy!

Chyba raczej 2,5m, jak zrobisz większy to ci się zmniejszy trawy :wink:

W sierpniu już zrobiliśmy imprezkę wiankową na tarasie wg projektu i musze przyznać że 2,5 m wystarczają ca a po drugie poco tyle betonu skoro imprezkę można zrobić w trawniku prawda?

Dzięki ! Nie mam jeszcze projektu, ale mój kolega wybudował TYMKa stan surowy, ma taras na 4m. Ja sam przymierzam się do budowy w 2008 w Orzeszu (narazie blokada- brak planu zag. przestrzennego) :evil: Pozdrawiam

Taras wg projektu ma wymiar 2,5x8m a twój kolega zwiększył na 4x8m to wyniesie 32m2 to policz ile będzie kosztowało na obłożenie płytki :lol:

Pozdrawiam