Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Jola i Jarek

Recommended Posts

Witam wszystkich jezeli chodzi o cene dachu powiem ze nie wiem dlatego ze my placimy od calosci wybudowania za stan surowy zamkniety i dach tez oni polozyli wiec nie wiem . Dach ma 200m2plus dwa male daszki na tarasie

Fotki oczywiscie wkleje moze nam sie uda juz z oknami i drzwiami i drugim kominem POzdrawiam Renia i Mirek

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, was wszystkich serdecznie, tych którzy już kończą i tych którzy zaczynają budowanie TYMKA.

Ja należę do tych drugich i stąd moje pytania,

1. ile zużyliście betoników na fundamenty (wraz z tarasem)?

2. ile kg drutu wam wyszło na całe fundamenty i ile strzemion?

3. czy pierwsza wylewka musi być uzbrojona? jak tak to czym? (drutem, siatką?)

Ja wiem że ktoś zaraz napisze że temat był omawiany ale myślę że jeśli go jeszcze raz poruszymy to forum nie ucierpi :-)

pozdrawiam wszyskich budujących

nowy forumowicz klamor :D

Witam, was wszystkich serdecznie, tych którzy już kończą i tych którzy zaczynają budowanie TYMKA.

Ja należę do tych drugich i stąd moje pytania,

1. ile zużyliście betoników na fundamenty (wraz z tarasem)?

2. ile kg drutu wam wyszło na całe fundamenty i ile strzemion?

3. czy pierwsza wylewka musi być uzbrojona? jak tak to czym? (drutem, siatką?)

Ja wiem że ktoś zaraz napisze że temat był omawiany ale myślę że jeśli go jeszcze raz poruszymy to forum nie ucierpi :-)

pozdrawiam wszyskich budujących

nowy forumowicz klamor :D

Witamy w naszym gronie Tymowiczów.

Co do w/w pytań to są opisane od 1 do 4 strony

Co to trzeciego pytanka to nie znajdziesz bo nie było opisane. My natomiast układaliśmy same pręty fi 12 (nie związane drutem) tam gdzie będą ściany działowe i schody pod garaż (można oglądać nasze zdjęcia tylko nie pamiętam na której stronie jest, ale na pewno w pierwsze dziesiątke)

Zapraszam do lektury

Pozdrawiam

Witam wszystkich jezeli chodzi o cene dachu powiem ze nie wiem dlatego ze my placimy od calosci wybudowania za stan surowy zamkniety i dach tez oni polozyli wiec nie wiem . Dach ma 200m2plus dwa male daszki na tarasie

Fotki oczywiscie wkleje moze nam sie uda juz z oknami i drzwiami i drugim kominem POzdrawiam Renia i Mirek

Witam, nam wyszły ok 218 m2 dachu :roll:

WItam Wszystkich :)

Jestem na etapie ząłatwiania papierów na budowę Tymka. Tzn mam warunki zabudowy, kupuję własnie projekt i daję do adaptacji i uzgodnień. Może na późną wiosnę uda się ruszyć /choć nie spieszy mi się specjalnie/

Budował będe w Lesznie w Wielkopolsce.

Już się zdecydowałem na ten projekt, dlatego czytam forum i staram się wyłapywać wszelkie doświadczenia innych budowniczych Tymków.

Nie mając jescze projektu w ręce myślę o zmianach w nim /pawnie powielą się ze zmianami innych/ o wyborze materiałów do budowy itp

Zastanawiam się tez jak rozwiązane jest instalacja gazowa. Kotłownia jest w przeciwległym rogu domu niż kuchna. Chciałbym jednak mieć płytę gazową w kuchni, ale czy przy takiej lokalizacji będzie to możłiwe. Przyłącze gazowe pewnie będzie od strony garażu.

Witam Tymkowiczów

Dawno nic nie pisaliśmy ale nie było co - zastój. Jednak nabierząco śledzimy forum. Wszyscy piszą o cenach wykonawców .... My myśleliśmy, że wszystko układa się w całośc czyli Tymka. A tu proszę niespodzianka :-). Nasz fachowiec (Mój rodzony Wujek) wpuszcza Nas w kanał. Dwa tygodnie temu poinformował nas, że wyjeżdża sobie do Irlandii. No i zaczeło się szukanie fachowców. Obdzwoniłem ich chyba ze 30. Udało sie umówić z "trzema". Teraz uwaga pierwszy dokonał wyceny i wyszło za całosc (bez fundamentów bo naszczęście już je mamy i bez dachu) ok. 57 tys. zł!!!!! Trochę budowlaniec popłynoł.

Drugi naszczęście okazał się tańszy, dużo tańszy bo z całym kompletnym dachem wyliczył ok. 30 tys. zł. A trzeci powiedział że ofsze ma termin ale za rok. Hi Hi.

Wybraliśmy tego za 30 tys. zł. Wydaje się całkiem normalny. Zobaczymy. Damy mu szansę, a jak nie do wywalimy na pusk jak coś spiepszy. Miejmy nadzieję, że mam nosa do ludzi.

Pozdr

Monia i Daniel

Kujawsko-Pomorskie

Zastanawiam się tez jak rozwiązane jest instalacja gazowa. Kotłownia jest w przeciwległym rogu domu niż kuchna. Chciałbym jednak mieć płytę gazową w kuchni, ale czy przy takiej lokalizacji będzie to możłiwe. Przyłącze gazowe pewnie będzie od strony garażu.

No tak ale w dalszym ciągu nikt nie odniósł się do instalacji gazowej w tym projekcie. Chodzi mi głównie o kuchnie. Kotłownia /pomieszczenie gospodarcze/ jest stosunkowo dalego, i na mój gust cięzko bedzie sensownie poprowadzić gaz do kuchni.

Czy pozostaje zatem tylko płyta elektryczna, czy ktoś już ma ogrzewanei gazowe i jednocześnie gaz w kuchnii ?? Proszę o podpowiedź na bazie własnych doświadczeń w tym temacie.

No tak ale w dalszym ciągu nikt nie odniósł się do instalacji gazowej w tym projekcie. Chodzi mi głównie o kuchnie. Kotłownia /pomieszczenie gospodarcze/ jest stosunkowo dalego, i na mój gust cięzko bedzie sensownie poprowadzić gaz do kuchni.

Czy pozostaje zatem tylko płyta elektryczna, czy ktoś już ma ogrzewanei gazowe i jednocześnie gaz w kuchnii ?? Proszę o podpowiedź na bazie własnych doświadczeń w tym temacie.

Witam zuk30, masz może projekt Tymka? Jesli masz to w projekcie (rzdz. instalacje gazowe) jest wyrażnie poprowadzone od kuchni przez spiżarnę - garaż do kotłowni)

Pozdrawiam