anskidan 22.02.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Dziękujemy za powitanie Wiem, wiem że Wy oraz Kasia i Piotrek zaczęliście pierwsi, na bieżąco ślędzę forum. My już wybudowalibyśmy pewnie ten domek, gdyby nie problem z działką. Znależliśmy jedną w ciekawym miejscu, ale się okazało, że będzie za wąska i Tymek się na niej nie zmieści więc woleliśmy zrezygnować z działki niz z projektu. No, ale naszczęście ten problem juz rozwiązany! Co do ceny projektanta to też uważam, że jest rozsądna A mam jeszcze pytanko, coprawda czytałam o tym na forum, ale ciągle tego nie widzę w projekcie. Gdzie jest ta belka w kuchni?? Tej z góry się pozbyliśmy, bo mamy inny układ, a tej z dołu nie widzę.... A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 22.02.2008 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 rzut parteru: http://www.domnahoryzoncie.pl/plik/ty/tymek-parter.jpg Tutaj widać belka. Między salonem a kuchnią jest taki mały szary kwadracik (koło krzesła od strony kominka) po prawej stronie "kwadracika jest drzwi z salonu do kuchni a po lewej stronie barekPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 22.02.2008 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 My to natomiast wywaliliśmy ten słup i zrobiliśmy: od ściany stawiliśmy (tam gdzie barek) ścianę o długości 60 cm (będzie tam stała lodówka), następnie 130 cm (będzie tutaj rozsuwane drzwi) przejście z salonu do kuchni i reszta ściana aż do kominka (na tej ścianie będzie kuchnia a nie przy oknie jak w projekcie) - to przerobiliśmy z otwartej kuchni na półotwartą Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anskidan 22.02.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Jola i Jarek, jak zwykle można liczyć na Waszż pomoc. Dzięki! Tak myślałam, że to jest to, ale myślę, że to chyba nie przeszkadza za bardzo, gdyz znajduję się przy ścianie, mam rację??? i jak to wygląda w rzeczywistości? zmienic czy może zostać? A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 22.02.2008 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Jola i Jarek, jak zwykle można liczyć na Waszż pomoc. Dzięki! Tak myślałam, że to jest to, ale myślę, że to chyba nie przeszkadza za bardzo, gdyz znajduję się przy ścianie, mam rację??? i jak to wygląda w rzeczywistości? zmienic czy może zostać? A. To zależy od gustu domownika. Wyobraź sobie przy otwartej kuchni jak goscie siedzą w salonie i widzą twoje brudne gary w zlewie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 22.02.2008 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 W rzeczywistości my przy półotwartej (można zobaczyć jedno z pierwszych stron może 4 czy 5 strona) mamy jadnie i przestronne pomieszcze nie i gary schowane w zlewie (będzie stał obok kuchni gazowej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anskidan 22.02.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 A dopiero teraz doczytałam... Wiesz, tyle razy patrzyłam w ten projekt i nie zauważyłam, że kuchnia rzeczywiście jest otwarta hmmm.... teraz się muszę zastanowic czy tak chcę? i w koncu zrozumiałam, o co chodzi z tym słupkiem!!! ciągle myślałam, że tam ściana jest i to sie zgubi, a i zastanawiałam się po co słupek skoro jest ściana.... No tak kobieta sie bierze za sprawy o których nie ma pojęcia, hehe Dzięki za pomoc! Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 22.02.2008 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 A dopiero teraz doczytałam... Wiesz, tyle razy patrzyłam w ten projekt i nie zauważyłam, że kuchnia rzeczywiście jest otwarta hmmm.... teraz się muszę zastanowic czy tak chcę? i w koncu zrozumiałam, o co chodzi z tym słupkiem!!! ciągle myślałam, że tam ściana jest i to sie zgubi, a i zastanawiałam się po co słupek skoro jest ściana.... No tak kobieta sie bierze za sprawy o których nie ma pojęcia, hehe Dzięki za pomoc! Pozdrawiam A. Wg projektu słupek jest potrzebny (bo od ściany zewnętrznej do kominka nie ma ściany) po to aby przetrzymywał strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anskidan 22.02.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 My to natomiast wywaliliśmy ten słup i zrobiliśmy: od ściany stawiliśmy (tam gdzie barek) ścianę o długości 60 cm (będzie tam stała lodówka), następnie 130 cm (będzie tutaj rozsuwane drzwi) przejście z salonu do kuchni i reszta ściana aż do kominka (na tej ścianie będzie kuchnia a nie przy oknie jak w projekcie) - to przerobiliśmy z otwartej kuchni na półotwartą Pozdrawiam Myślę, że to rzeczywiscie najlepsze rozwiązanie! Muszę pokazać mężowi, jak tylko wróci z pracy, też chyba nie zwrócił uwagi, że ta kuchnia otwarta jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emgaja 22.02.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Witam, nie wchodziłam na forum, bo sie zapracowałam...... Jeszcze do państwa Joli i Jurka mam pytanko- a ta ścianka którą postawicie w kuchi to ile będzie miała- nie moge odczytać szrokości kuchi z rzutów- czyli kuchnia ma =60cm +130cm + ? Dowiedziałam sie ,że nasza działeczka- bedzie już odrolniona, gdy uprawomocni sie uchwała o miejscowym planie zagospodarowania - ok 2 tygoni jeszcze czekania Mąż dzisiaj zamówił mapki w starostwi i wypys z rejestru gruntu- musimy jeszcze wyłączyć zięmie z produkcji rolnej- nie chcę bulić pieniążków więć kombinuję aby wszystko zmieściło sie na 500 m2 Nie wiem czy ten projekt nadaje sie na działke z wejsciem od południa - i to jest nasz dylemat - czy ktos z Was tez ma taki problem? Jesteśmy tak zabujani w Tymku wraz z dziećmi, że kazy inny wydaje sie nie taki, choć wczoraj rodzinka podrzuciła jeszcze jeden- Oliwkę z hpstudio A co byście myśleli o tym - aby w ściance pomiedzy kuchnią a salonem wmurować troche luksferów - u mnie kuchnia od południa- aby doświetlić salon? Mąż coraz bardziej krzywo patrzy na moje wymysły - - jakoś to przetrzymam I jeszcze Wam powiem ,że znalazłam namiary na radiescete aby sprawdził mi żyły wodne na działaczce- mój wujek miał problemy z domkiem Aha w tym roku beda doprowadzać kanalice do mojej działaeczki Chyba plan budowy w przyszłym roku wyjdzie- papierki itd... a szwagier juz rozmawiał z " uznawanym' u nas wykonawca o budowie domu dla nas- więc chyba do Was dołaczymy.... Aha, Panie Jarku , ja nie rozumiem ty wymiarów ścianki kolankowej - proszę podpowiedzieć- czy dobrz myślę- np. 2 pustaki to 2x 24cm=48cm do tego dochodzi murłata 14cm. Razem wiec 62 cm, ale to jest od wylanego stropu? A na to idzie jakas podłoga- wiec odejmuje jakieś 10 cm- , a więc ścianka będzie liczyć ok 52 cm Cały czas "walczę z tą sianką - której nie ma, haha - Ja nie chcę z wyglądu Tymianka Więcej grzechów nie pamioetam........ Pozdrawiam Was Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emgaja 22.02.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 hej, anskidan - ja też jestem z dolnego śląska - będę mieć widok na Śnieżkę - a Ty bliżej jakiego miasta? może gdzieś w pobliżu mnie , byłoby fajnie przelotem rozmawiała z jednym projektantem i ogólnie rozmawialiśmy o projektach typowych i troche boję sie odwiedzić jakiegokolwiek skoro stwierdził ,że i tak w 6 "tauzenach" zmieszczę sie z adaptacją i wszystkimi papierkami - to az tyle wychodzi ? - może chodziło mu wraz z wszystkimi kosztami- mapami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emgaja 22.02.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Panie Jarku - wiem ,ze pomaga pAn wszystkim- i może w przyszłości na spotkaniu Tymkowców- będą specjalne hołdy , ale nie wiem nadal, w jakiej odległosci jest ten słuuuuup w pokoiku na górze, czy jak postaię ścianke o której pisałam w swoich planach to schowa się on w niej czy nie - plisuniu- jak mówia moje córy- - ja jeszcze nie mam projektu Z pozdrowieniami dla małżonki- bo wszyscy piszemy dp Pana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 23.02.2008 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Witam, nie wchodziłam na forum, bo sie zapracowałam...... Jeszcze do państwa Joli i Jurka mam pytanko- a ta ścianka którą postawicie w kuchi to ile będzie miała- nie moge odczytać szrokości kuchi z rzutów- czyli kuchnia ma =60cm +130cm + ? Dowiedziałam sie ,że nasza działeczka- bedzie już odrolniona, gdy uprawomocni sie uchwała o miejscowym planie zagospodarowania - ok 2 tygoni jeszcze czekania Mąż dzisiaj zamówił mapki w starostwi i wypys z rejestru gruntu- musimy jeszcze wyłączyć zięmie z produkcji rolnej- nie chcę bulić pieniążków więć kombinuję aby wszystko zmieściło sie na 500 m2 Nie wiem czy ten projekt nadaje sie na działke z wejsciem od południa - i to jest nasz dylemat - czy ktos z Was tez ma taki problem? Jesteśmy tak zabujani w Tymku wraz z dziećmi, że kazy inny wydaje sie nie taki, choć wczoraj rodzinka podrzuciła jeszcze jeden- Oliwkę z hpstudio A co byście myśleli o tym - aby w ściance pomiedzy kuchnią a salonem wmurować troche luksferów - u mnie kuchnia od południa- aby doświetlić salon? Mąż coraz bardziej krzywo patrzy na moje wymysły - - jakoś to przetrzymam I jeszcze Wam powiem ,że znalazłam namiary na radiescete aby sprawdził mi żyły wodne na działaczce- mój wujek miał problemy z domkiem Aha w tym roku beda doprowadzać kanalice do mojej działaeczki Chyba plan budowy w przyszłym roku wyjdzie- papierki itd... a szwagier juz rozmawiał z " uznawanym' u nas wykonawca o budowie domu dla nas- więc chyba do Was dołaczymy.... Aha, Panie Jarku , ja nie rozumiem ty wymiarów ścianki kolankowej - proszę podpowiedzieć- czy dobrz myślę- np. 2 pustaki to 2x 24cm=48cm do tego dochodzi murłata 14cm. Razem wiec 62 cm, ale to jest od wylanego stropu? A na to idzie jakas podłoga- wiec odejmuje jakieś 10 cm- , a więc ścianka będzie liczyć ok 52 cm Cały czas "walczę z tą sianką - której nie ma, haha - Ja nie chcę z wyglądu Tymianka Więcej grzechów nie pamioetam........ Pozdrawiam Was Wszystkich Witam, co ścianki kolankowej to dobrze zrozumiałaś. Przegroda między salonem a kuchnią to ot ściany zewnętrznej jest stawiona 60 cm ściany + 130 cm otwór (będzie przesówane drzwi) i następnie ściana aż do komika czyli ok 110 cm Luksfery w kuchni??? chyba lepiej w łazience Jeśli masz wejście od południa to lepiej brać tymek wersja lustrzana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 23.02.2008 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Panie Jarku - wiem ,ze pomaga pAn wszystkim- i może w przyszłości na spotkaniu Tymkowców- będą specjalne hołdy , ale nie wiem nadal, w jakiej odległosci jest ten słuuuuup w pokoiku na górze, czy jak postaię ścianke o której pisałam w swoich planach to schowa się on w niej czy nie - plisuniu- jak mówia moje córy- - ja jeszcze nie mam projektu Z pozdrowieniami dla małżonki- bo wszyscy piszemy dp Pana Trudno powiedzieć jak wyglądał by na górze pokoik ze słupkami ponieważ my wszystkie wywalilismy Acha jeszcze, skoro nie chcecie żeby Tymek wyglądałby jak Tymaniek to lepiej podniescie ściankę kolankową o 1 pustak lubi 1,5 pustaka (my mamy o 1,5 pustaka czyli razem ok 36 cm plus murłata 14 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek272 23.02.2008 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Jola i Jarek, jak zwykle można liczyć na Waszż pomoc. Dzięki! Tak myślałam, że to jest to, ale myślę, że to chyba nie przeszkadza za bardzo, gdyz znajduję się przy ścianie, mam rację??? i jak to wygląda w rzeczywistości? zmienic czy może zostać? A. To zależy od gustu domownika. Wyobraź sobie przy otwartej kuchni jak goscie siedzą w salonie i widzą twoje brudne gary w zlewie a ja bede miec otwartą kuchnie a Jarku i nie mam nigdy brudnych garów bo zmywam na bierząco Ps. MAm projekt z powrotem hura w poniedzałek z grubej rury do architekta bo jak dobrze pójdzie to na poczatku marca bedzie zagospodarownai ternu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakubalina 23.02.2008 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Dawno i mnie tu nie było - mam pracę trochę rozjazdową więc nie znajduje ostatnio na nic czasu - SORRY. Co u mnie się zmieniło mam już wycenę Tymka w stanie surowym otwartym w dwóch wersjach: Wariant I – bloczki Ytong 1.Roboty ziemne, fundamenty izolacja pozioma ław fundamentowych R = 9 800,00 złM = 14 500,00 zł (beton, stal,papa, lepik, gwoździe) 2.Parter – ściany zewnętrzne i wewnętrzne Ytong gr. 36 i 24 R – 12 000,00 złM – 29 600,00 zł (bloczki Ytong gr. 36 i 24, zaprawa i nadproża Ytong) 3.Strop płyta żelbetowa gr. 12 cm, belki i wieńce żelbetowe R – 11 000,00 złM – 13 900,00 zł (beton B-20, stal, kształtki wieńca z Ytonga) 4.Poddasze – ściany zewnętrzne i działowe Ytong, kominy Schiedel, nad dachem obłożone cegłą klinkierową R – 11 000,00 złM – 23 200,00 zł (bloczki Ytong gr. 36 i 11,5, kominy Schiedel, cegła klinkierowa, zaprawa Ytong i klinkierowa) 5.Dach – konstrukcja drewniana kryta dachówką ceramiczną typu Syrius R – 13 200,00 złM – 40 800,00 zł (krawędziaki, łaty i kontrłaty impregnowane, dachówka ceramiczna typu Syrius, obróbki blacharskie z blachy powlekanej, okna dachowe szt. 4 , orynnowania z PCV) Razem cena brutto 179 000,00 zł oraz wersja II (tak dla porównania, ale nie wchodzi raczej w gre ze względu na małą różnicę w cenie ogólnej) Wariant II – cegła Thermopor 1.Roboty ziemne, fundamenty izolacja pozioma ław fundamentowych R = 9 800,00 złM = 14 500,00 zł (beton, stal,papa, lepik, gwoździe) 2.Parter – ściany zewnętrzne i wewnętrzne cegła Thermopor 30 i 25 R – 12 000,00 złM – 24 000,00 zł (cegła Thermopor gr. 30 i 25, zaprawa i nadproża Leier) 3.Strop płyta żelbetowa gr. 12 cm, belki i wieńce żelbetowe R – 11 000,00 złM – 12 700,00 zł (beton B-20, stal, gwoździe, drut więzałkowy) 4.Poddasze – ściany zewnętrzne i działowe cegła Thermopor gr 30 i 11,5, kominy Schiedel, nad dachem obłożone cegłą klinkierową R – 11 000,00 złM – 21 000,00 zł (cegła Thermopor gr. 36 i 11,5, kominy Schiedel, cegła klinkierowa, zaprawa, zaprawa klinkierowa) 5.Dach – konstrukcja drewniana kryta dachówką ceramiczną typu Syrius R – 13 200,00 złM – 40 800,00 zł (krawędziaki, łaty i kontrłaty impregnowane, dachówka ceramiczna typu Syrius, obróbki blacharskie z blachy powlekanej, okna dachowe szt. 4 , orynnowania z PCV) Razem cena brutto 170 000,00 zł Słucham Waszych opinii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 23.02.2008 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Jola i Jarek, jak zwykle można liczyć na Waszż pomoc. Dzięki! Tak myślałam, że to jest to, ale myślę, że to chyba nie przeszkadza za bardzo, gdyz znajduję się przy ścianie, mam rację??? i jak to wygląda w rzeczywistości? zmienic czy może zostać? A. To zależy od gustu domownika. Wyobraź sobie przy otwartej kuchni jak goscie siedzą w salonie i widzą twoje brudne gary w zlewie a ja bede miec otwartą kuchnie a Jarku i nie mam nigdy brudnych garów bo zmywam na bierząco Ps. MAm projekt z powrotem hura w poniedzałek z grubej rury do architekta bo jak dobrze pójdzie to na poczatku marca bedzie zagospodarownai ternu Noo tak, dopuki jesteś młoda Dopiero zobaczysz jak zaczną ci przybywać latka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Maciej 23.02.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 witamy:) u nas narazie schna fundamenty, do srody maja byc juz wyciagniete, zobaczymy:) Maciej był dzisiaj na budowie i majster kazal nam wybrac dachowke, bo w przyszlym tygodniu chce zamawiac, bo ma podobno podrożec:( i tak dzisiaj przegladam stronki z dachowka i nie wiem na co sie zdeydowac, wiemy tylko, że napewnoe ma byc ceramiczna, i kolor raczej kasztan lub braz, waham sie miedzy Robena sredzka falista, a taka podobna jaka maja Kasia i Piotr Ania i Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Maciej 23.02.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 my tez likwidujemy slup w kuchni, i bede miala otwarta kuchnie, zlew pod oknem wiec raczej nie planuje kolekcjonowac burdnych naczyn:) a tak wogole to jak zamierzacie ustawic wszystko w kuchni, bo ja wiem tylko ze zlew pod oknem i zaraz z prawej zmywarka, szafka naroznikowa, kuchenka nie mam pojecia:) a moze ktos skorzysta z tego linku http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,2077/Itemid,36/ AiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Rafał 23.02.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Jeśli chodzi o podnoszenie ścianki kolankowej nasz projektant radził nam wydłużyć krokwie dachowe co sprawi, że Tymek nie straci swojego uroku. Tak też zrobimy.Dachówka.... dziś wybraliśmy się z rodzinką na spacer na nowo powstające osiedla domków w okolicy naszej działki i widziałam suuuuppeer dachówkę. bardzo nam się spodobała szkoda tylko, że nie było tam żadnej nazwy ale zabrałam kawałek połamanej na wzór jak będziemy kupować i zrobiłam fotkę jak nauczę się ich umieszczania na forum to wam zaprezentuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts