Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Jola i Jarek

Recommended Posts

hej wszystkim !!!mamy trochę mało miejsca do popisu bo działka jest 10 arowa,w dodatku 25 m szerokości a 40 długa.no ale niestety......jedyne zmiany to: tradycyjne co.z piecem na wszystko,będzie przydomowa oczyszczalnia ścieków,jeśli chodzi o wodę to będzie studnia głębinowa,będziemy robić w domu 5 dodatkowych gniazd elektrycznych zasilanych w razie co z agregatu prądotwórczego,likwidujemy wejście od strony wiatrołapu do spiżarni będzie od kuchni,schody drewniane,z całą resztą zobaczymy w trakcie.pomysły przychodzą w trakcie realnej wizualizacji domku.jesteśmy trzy osobową rodzinką więc nie potrzebujemy tak myśle dodawać metrów.jeśli mieszka się jak do tej pory na 50 m2 to cała reszta wypada całkiem nieżle.jeśli się myle korygujcie moje myslenie.

Jeśli likwidujecie wejście do spiżarni do będziecie przynieśli np ziemniaki przez salon :lol:

Drewniane schody będzie wam to kosztować i aż do wykończenia będziecie mieli utrudnienie wchodzenia na górę

A co di instalacji elektrycznej to rozumiem że bedziecie robili tak samo ja w projekcie. :-?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

aha mury robimy z ceramiki roben,dachówka podobnie,co do tych okien to faktycznie ładne,przynajmniej tynki zrobie sobie sam i jak należy.

Skoro wam się podoba z tymi dodatkowymi oknami to śmiało zakładajcie - prawie nic nie kosztuje :wink:

Widzę że będziesz sam tynkował - to zaoszczędzisz na robociznę z jakieś 8 - 9 tys zł :wink:

aha mury robimy z ceramiki roben,dachówka podobnie,co do tych okien to faktycznie ładne,przynajmniej tynki zrobie sobie sam i jak należy.

Witamy nowych Tymkowiczów:)

my tez budujemy z Porotonu Robena i dachówke już tez ybraliśmy, Roben średzka falista, kolor czarno-brązowy:)

Ania I Maciej

i mam pytanko co do schodów, bo ostatnio jakoś tez wzieliśmy pod uwage schody drewniane, tylko faktycznie chyba nie pomyślelismy o tym, że nie będzie dostepu na górę, no chyba że po drabinie:)

moje pytanie brzmie, czy ktoś się orientuje, jak jest rożnica w cenie schodów lanych, a drewnianych, bo wiadomo beton też kosztuje, a potem i tak schody trzeba obłożyć drewnem

Jolu i Jarku ile was orientacynie wyszły schody?

Ania i Maciej

i mam pytanko co do schodów, bo ostatnio jakoś tez wzieliśmy pod uwage schody drewniane, tylko faktycznie chyba nie pomyślelismy o tym, że nie będzie dostepu na górę, no chyba że po drabinie:)

moje pytanie brzmie, czy ktoś się orientuje, jak jest rożnica w cenie schodów lanych, a drewnianych, bo wiadomo beton też kosztuje, a potem i tak schody trzeba obłożyć drewnem

Jolu i Jarku ile was orientacynie wyszły schody?

Ania i Maciej

nam schody kosztowały w ramach całej robocizny budowy domu i materiał w ramach lania stropu ze schodami i trudno powiedzieć ile kosztowały same schody :(

Acha jeszcze z drabiną też mozna ale już mało wygodnie np z wiertarką czy z wiadrem z zaprawą itp. :D

Witam!

My też likwidujemy wejście do spiżarni do strony wiatrołapu i będziemy mieli tylko przez kuchnię, dzięki czemu zrobimy więcej miejsca np. na regał, a jeśli chodzi o ziemniaki to do kuchni przyniose je już w garnku, gdyż mogę je trzymać w pomieszczeniu gospodarczym, za garażem. Tam też będzie stała pralka, gdyż będziemy mieli ogrzewanie gazowe i nie potrzebujemy kotłowni.

Schody też robimy drewniane, o żadnych innych nawet nie myśleliśmy. A i kuchnia jednak będzie otwarta, pomyślimy tylko cos o tym słupku, żeby to ładnie wyglądało :)

Pozdrawiam, A.

ja mam firmę zajmującą się tynkami gipsowymi z agregatu pft g4,pracuje tylko na gipsie knauf MP 75 L i powiem szczerze metr tynku kosztuje 28zl/m2 na gotowo.

to u nas za robociżnę tynkarz bierze 14 zł za m2 i będziemy tynkowali wapienno - cementowe na 3 razy no i plus cena materiału

mam kolegę który jest inspektorem nadzoru budowlanego i podobno nie ma problemu z tymi słupami drewnianymi na górze jak i na dole z tym w kuchni tylko jeszcze mi nie powiedział w jaki sposób,stwierdził że zobaczę w trakcie,on będzie czuwał nad całą budową.

U nas też nie mieliśmy z tym problemem :wink: 8)

14zl/m2 sama robocizna bez materiału to ok. moim zdaniem tynk gipsowy jest lepszym rozwiązaniem,robisz go tylko raz pod malowanie,knauf utrzymuje wam mikroklimat w domu pobiera lub oddaje wilgoć dostosowuje się do temperatury.i jest zdecydowanie zdrowszy,pytajcie kogo chcecie szybciej i ładniej.zaprosiłbym was na osiedle które teraz robie pod wrocławiem żebyście mogli porównać.

Witam!Przede wszystkim z podziwem gratuluję dobrego wyboru okien i drzwi Jarku, po wstawieniu Tymek naprawdę nabiera swojego wdzięku! Jeśli mi się uda to wstawie zdjęcia naszej działeczki, tylko dwa, bo pogoda była paskudna no i my niestety w przeciwieństwie do większości Tymkowiczów nie możemy być przy naszej budowie obecni :(

http://thumb13.webshots.net/t/58/558/0/50/35/2584050350103114093YjhMVr_th.jpg

http://thumb13.webshots.net/t/58/558/1/38/48/2604138480103114093ZsLPsU_th.jpg

Pozdrawiamy

Podpowiem, zanim ktos Was ochrzani. :D :D

Umieszczacie wybrane przez was zdjęcia, gdziesz na portalu. Na przykład na fotosiku. Jak tak mam. http://www.fotosik.pl Wtedy wasze zdjęcia maja adres interentowy i go kopiujecie. Na fotosiku np. kopiujemy bezposredni link do zdjęcia. Sa opisane wszystkie kody. Potem taki link z tego zdjecia wrzucacie miedzy:

tu link do zdjecia

i gotowe