Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Jola i Jarek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moi drodzy tymkowicze, mam pytanie do was pytanie:

Ile was kosztowała robocizna za stan "0" tzn.

- wykonanie ław fundamentowych

- murowanie ścian fundamentowych z bloczków

- wykonanie kanalizacji

- wykonanie pierwszej wylewki grubości 15 cm

- wykonanie drenażu opaskowego

- ocieplenie i pomalowanie fundamentu zgodnie z projektem

mój fachowiec zażyczył sobie 8 tyś zł i nie wiem czy to dużo czy mało :/

pozdrawiam wszystkich i życzę szybkiego i taniego wybudowania upragnionego domku.

Witam serdecznie...

Wklejanie zdjęć...nie jest takie trudne. Po pierwsze, musisz mieć swoją stronę www, swój album, na której będziesz "przechowywać" swoje zdjęcia. Ja np. mam stronę założoną na http://www.fotosik.pl. Zakładasz konto, wklejasz zdjęcia do swoich albumów. Po wklejeniu swoich zdjęć do fotosika, przy każdym zdjęciu znajduje się kod-link, do umieszczania zdjęć na różnych stronach, między innymi na forum, blogach itd itp.

Jeżeli skorzystasz z fotosika, to wystarczy, że skopiujesz dany kod i umieścisz go w swoim tekście na forum. Bardzo proste...nauczysz się szybko!!

Możesz również poczytać sobie tutaj...

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=30921

dzięki strumyczek-fakt łatwe i przyjemne.a więc niebawem zobaczycie naszą piękną działeczkę.na której będzie stał nasz śliczny domeczek :D

Witam nowych Tymowiczów!!!!!!!!!

Mnie interesuje wywalenie tych słupów na poddaszu!

Czy ktoś ma poddasze bez słupów?

Ktoś ma jakiś sposób?(oprócz zastosowania dwóch wiązaró-trapezów ze stali)

Stukpuku my nie będziemy mieli słupów na strychu, ale jak jest to rozwiązane to nie wiem:).

Wiem tylko, że będą one schowane w ścianach tzn, dwa po obu stronach wyjścia klatki schodowe, jeden przy kominie tym kuchenym, czyli tak jakby patrząc wychodząc na korytarz na górze to będa one z lewej strony, a po prawej chyba będą dwa, jeden w ścianie między sypialnią a pokojem, a drugi przy kominie kotłowni

my na górze zmienilismy rozkład pomieszczeń, sypialnie po lewej na całej długości z jednym dużym oknem balkonowym, ale bez balkonu, tylko barierka kuta, łazienka nad łazienką dolną, zrezygnowaliśmy z antresoli i zrobimy duży pokój małemu z garderobą i strefa nocną i do zabawy, i zostaje drugi pokój nad garażem

to na tyle

aaaa ...właśnie skończyli szczyty, w sobotę maja byc okna :)

pozdrawiamny

Ania i Maciej

witam wszystkich tymowiczów, właśnie z żona zdecydowaliśmy się na Tymka. Będziemy budować w okolicach Trójmiasta, czy są tu jacyś budujący ??

Jesteśmy na etapie zmian w projekcie. Z większych zmian to:

- poszerzenie garażu o 1 m

- wykusz z lewej strony budynku i taras

- szersze wejście do salonu

- powiększone okno w kuchni

resztę będziemy stopniowo modyfikować

u nas Tymek właśnie dostał okna:) dach juz zafoliowany, dachówka porozkładana czeka na założenie, i częsciowo budynek jest już ocieplony styropianem

w przyszłym tygodniu będa drzwi zewnętrzne, do kotłowni i brama garażowa

jutro postaram sie wkleić fotki :)

pozdrawiamy

Ania i Maciej

Witam wszystkim!

I witamy nowych członków!!!:lol:

To prawda że tutaj dawno nie zaglądałem i widze że dużo jest tutaj co czytać :o My to już robimy tynk wenątrz ściany, tynkujemy tynkiem tradaycyjnym.

Muszę znaleźć czas na wlkejania zdjęcia plu zaległe z instalacją elektryczną :oops:

Pozdrawiam

Stukpuku my nie będziemy mieli słupów na strychu, ale jak jest to rozwiązane to nie wiem:).

Wiem tylko, że będą one schowane w ścianach tzn, dwa po obu stronach wyjścia klatki schodowe, jeden przy kominie tym kuchenym, czyli tak jakby patrząc wychodząc na korytarz na górze to będa one z lewej strony, a po prawej chyba będą dwa, jeden w ścianie między sypialnią a pokojem, a drugi przy kominie kotłowni

my na górze zmienilismy rozkład pomieszczeń, sypialnie po lewej na całej długości z jednym dużym oknem balkonowym, ale bez balkonu, tylko barierka kuta, łazienka nad łazienką dolną, zrezygnowaliśmy z antresoli i zrobimy duży pokój małemu z garderobą i strefa nocną i do zabawy, i zostaje drugi pokój nad garażem

to na tyle

pozdrawiamny

Ania i Maciej

Nie o to mi chodziło. Wy dalej macie te słupy tylko pochowane po ściankach działowych.(nie wszystkie) Jeden stoi sobie w pokoju :D

Chodzi mi o całkowite wywalenie słupów z konstrukcji więźby.

Kto wywalił słupy w Tymku?

to na tyle

pozdrawiamny

Ania i Maciej

Nie o to mi chodziło. Wy dalej macie te słupy tylko pochowane po ściankach działowych.(nie wszystkie) Jeden stoi sobie w pokoju :D

Ja mam wywalone słupy!!! :D

to na tyle

pozdrawiamny

Ania i Maciej

Ja mam wywalone słupy!!! :D

Ale pewnie mi nie powiesz.

Czy ktos kiedykolwiek pokusil sie o to, aby policzyc, jaki jest metraz podlog w Tymku?

Mam tez pytanko: przy zachowaniu zerowej scianki kolankowej (brak zmian w projekcie), czy budujecie scianke z regipsow, czy zostawiacie skosy do podlogi?

Jak nie robisz ścianki kolankowej to metrów powinno być tyle co w projekcie :D .

Nie słyszałem żeby ktoś zostawił skos do końca, :o :o i nie chodzi tylko o projekt Tymka. To trochę bez sensu :o i tak nie będzie w pełni wykorzystane. Ściana "na gotowo" powinna mieć conajmniej te 60 cm. żeby w miarę wykorzystać miejsce pod skosem.

Jak nie robisz ścianki kolankowej to metrów powinno być tyle co w projekcie :D .

Nie mam projektu, a na stronie Horyzontu znalezc nie moge. A zanim kupie, chce byc pewna, zeby za miesiac nie zalowac.

Oczywiscie przjerzalam pare tysiecy projektow, mialam wsrod nich "ukochane", ale raz, ze warunki zabudowy, dwa - ekonomia...

Bylam juz tak przerazona kosztami, ze zgodzilabym sie nawet na cos nie do konca odpowiadajacego moim zalozeniom, byleby malego i niedrogiego, ale jak poczytalam fora, to mi wyszlo, ze wiekszosc osob i tak nanosi zmiany i po zmianach mini domki robia sie naprawde duzymi domami. Przed 140m2 pu zebym pekla chyba nie moge uciec...

Ostatnio wyciagnelam te, ktore spelnialy najblizej moje wymagania, przerobilam po swojemu wszyskie i zwyciesko wyszedl Tymek (w mojej wersji powinien sie nazywac "stodola z wykuszem") A teraz spojrzalam na zewnetrzny obmiar i jestem przerazona, ze to 300 metrowy dom :)

Ja "swojego" Tymka troszke powiekszylam (pomiedzy 0,5 a 1m ma szerokosci garazu + ew. wykusz).

Staram se teraz porownac powierzchnie calkowita tego domku z dwoma innymi projektami (bo przy jednakowej uzytkowej calkowita moze drastycznie roznic). Jesli ktos dysponuje takimi danymi, bylabym b. wdzieczna za ich podanie.

Czy ktos orientuje sie, jaka jest roznica w cenie realizacji przy podniesieniu scianki kolankowej, a nie? malym podniesieniu, dwa pustaki.

Nie słyszałem żeby ktoś zostawił skos do końca, :o :o i nie chodzi tylko o projekt Tymka. To trochę bez sensu :o i tak nie będzie w pełni wykorzystane. Ściana "na gotowo" powinna mieć conajmniej te 60 cm. żeby w miarę wykorzystać miejsce pod skosem.

Ja na wlasne oczka widzialam (nie w Tymku) :) Dlatego sie na wszelki wypadek wole zapytac.

Czy ktokolwiek buduje Tymka w zachodniopomorskim, zeby mozna bylo zobaczyc domek?[/b]

Nie mam projektu, a na stronie Horyzontu znalezc nie moge. A zanim kupie, chce byc pewna, zeby za miesiac nie zalowac.

Oczywiscie przjerzalam pare tysiecy projektow, mialam wsrod nich "ukochane", ale raz, ze warunki zabudowy, dwa - ekonomia...

Bylam juz tak przerazona kosztami, ze zgodzilabym sie nawet na cos nie do konca odpowiadajacego moim zalozeniom, byleby malego i niedrogiego, ale jak poczytalam fora, to mi wyszlo, ze wiekszosc osob i tak nanosi zmiany i po zmianach mini domki robia sie naprawde duzymi domami. Przed 140m2 pu zebym pekla chyba nie moge uciec...

Ostatnio wyciagnelam te, ktore spelnialy najblizej moje wymagania, przerobilam po swojemu wszyskie i zwyciesko wyszedl Tymek (w mojej wersji powinien sie nazywac "stodola z wykuszem") A teraz spojrzalam na zewnetrzny obmiar i jestem przerazona, ze to 300 metrowy dom :)

Ja "swojego" Tymka troszke powiekszylam (pomiedzy 0,5 a 1m ma szerokosci garazu + ew. wykusz).

Staram se teraz porownac powierzchnie calkowita tego domku z dwoma innymi projektami (bo przy jednakowej uzytkowej calkowita moze drastycznie roznic). Jesli ktos dysponuje takimi danymi, bylabym b. wdzieczna za ich podanie.

Czy ktos orientuje sie, jaka jest roznica w cenie realizacji przy podniesieniu scianki kolankowej, a nie? malym podniesieniu, dwa pustaki.

Ja na wlasne oczka widzialam (nie w Tymku) :) Dlatego sie na wszelki wypadek wole zapytac.

Czy ktokolwiek buduje Tymka w zachodniopomorskim, zeby mozna bylo zobaczyc domek?[/b]

Podaję metrarz tymka.

pow.zabudowy budynku 125,21 m

pow. zabudowy ogółem (z tarasami) 157,81m

pow. użytkowa130,77m

plus garaż i kotłownia 27,14 m(nie wliczana do pow. użytkowej)

Jak masz blisko do Słupska to zapraszam do siebie na budowę :D

Ja podnoszę na dwa pustaki i właśnie robię sobie kosztorys. Mogę potem podać koszty mojej ścianki.

Dzieki :)

Jesli nikt blizej nie ma takiej chatki, najpewniej podjade, ale poczekam, az go chociaz zamkniesz dachem - inaczej niewiele mi to da...

Ponizej moje "przerobki" tymkowe. Sami przyznajcie, ze po likwidacji daszku, podobienstwo do oborki jest uderzajace :D

Nie, zeby mi sie tak specjalnie podobalo, ale ... oszczedzamy :) Na fanaberie typu wykusz (jak bedzie za drogi, to beda wielkie dwa okna - to jest poludniowa sciana) i juz.

Ale pocieszam sie, ze buduje na wsi jak ladnie obsadze kwiatkami i pnaczami, to sie wpasuje :)))

http://cavalierworld.home.pl/wlasne/parter-zmany.jpg

http://cavalierworld.home.pl/wlasne/pietro-zmiany.jpg

http://cavalierworld.home.pl/wlasne/wejscie.jpg

http://cavalierworld.home.pl/wlasne/ogrod.jpg

http://cavalierworld.home.pl/wlasne/bok1.jpg

http://cavalierworld.home.pl/wlasne/bok2.jpg

Bardzo jestem z siebie dumna :wink:

Domek jest ma szersza czesc garazowa niz oryginal (ale niewiele).

I jeszcze pytanie dot. malutkiej lazienki na parterze - jaka ma wielkosc wneka za kominem? Najwygodniej byloby zrobic tam "murowany" prysznic.