Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Jola i Jarek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hm... jak juz nie chcesz mi budowac za te dwie stowy, to chociaz podpowiedz, co przesadzone - moze byc na priv, zeby sie biuro nie obrazilo :)

Poszła wiadomość na priv. 8) 8) 8)

tylko nikomu się nie chwal!!! 8) 8)

A i czy ja drogi stukpuku mógłbym liczyć na takiego priva ?

Tez nikomu nie powiem :wink:

Muszę sobie przypomnieć 8) nic nie obiecuję.

Mam pytanko do tych co kryją dach dachówką ceramiczną (owszem wiem, że temat już się pojawiał), Jaką wybraliście dachówkę i jaka jest wycena tej dachówki. Czy ten kto wam robił bądź będzie robił dach wykonał usługę kompleksową tzn: więźba, deskowanie, papowanie i dachówka. Ile trzeba będzie zapłacić za każdą z tych usług?

Witam Beato i Rafale!

My po długich rozmyślaniach, konwersacjach itp. wybraliśmy dachówkę niemieckiej firmy Erlus.W pierwszej wesji chcieliśmy wybrać Roben lub Tondacha, ale jak się okazało po wycenach z każdej firmy Erlus okazał się prawie najtańszy, a z tych firm jest najlepszy, jeszcze parę lat temu była to jedna z najdoższych i mało dostępnych firm w Polsce.Ja proponuję zrobić wyceny z różnych firm, porównać cenę, jakość i tą dachówkę, która Wam się najbardziej podoba.Co do wykonawcy to całego naszego Tymka od fundamentu aż po dach robi nasz jeden wspaniały majster i po prostu bierze nam od całości, więc nie mogę Ci doradzić wykonawcy.Zachęcam do zapoznania się z naszą dachówką. Pozdrawiamy

Jaki wybraliście kolor dachówki. W okolicy Poznania dachówka ERLUS jest mało dostępna. Znalazłam jedną firmę zajmującą się jej dystrybucją ale dopiero w poniedziałek do nich pojadę i zostawię projekt do wyceny i zapoznam się bliżej z kolorystyką :wink:

Beato i Rafale,

Wybraliśmy kolor Brazylijski brąz angobowany.Wiem, że z dostępnością tej dachówki w niektórych regionach jest problem, ale poczytajcie sobie na forach, a zobaczycie, że opinie o Erlusie są bardzo pozytywne.Jeśli chodzi o cene to za dachówkę, orynnowanie i 3 okna dachowe firmy Roko, cegły klinkierowe+zaprawe wraz z transportem daliśmy 23 tysiące, także to dość rozsądna cena.Jak dawaliśmy do wyceny z Tondacha czy Roben cena była podobna, a nawet wyższa, a te dachówki nie można nawet porównać do Erlusa.Życzymy powodzenia i dobrego wyboru.My jesteśmy na etapie deskowania.Pozdrawiamy

Mag&Tom

Dziękuję za odpowiedz :p Czyli wybraliście kolor o którym myślę, zastanawia mnie jeszcze drewno korzenne angobowane. Jednak wszystko musimy zobaczyć w realu. Podobne kolory innych producentów są rewelacyjne. Dziękuję za wskazówki - z opiniami na temat firmy Erlus i jej wyrobów ceramicznych już się zapoznałam. Teraz to do poniedziałku bo jadę do hurtowni tyle, że mieści się ona z drugiej strony miasta z jakieś 50 km i mogą sporo doliczyć za transport. :p My także zamierzamy deskować dach. W poniedziałek pierwsza dostawa cegły i cementu na budowę!!! :D Oby tylko nie było upałów takich jak ten tydzień bo nam majster nie przyjdzie - nie pracuje w tak wysokich temperaturach - zdrowie mu na to nie pozwala :cry:

:p Pytanko dla tych, którzy mają już dach - na jakie zdecydowaliście się rynny? :wink:

Otrzymałam pierwsze wyceny dachówki :o ceny zwalają z nóg. Czy Wasze wyceny obejmowały np. silikon dekarski czy okazywało się w trakcie prac, że coś takiego jest potrzebne albo spinki do dachówki? :evil: Chyba trzeba jeszcze dogadać się z dekarzem niech pisze co mu kupić aby dachówkę było można położyć...

Cegła już na działce w przeciwieństwie do majstra :evil: ....

:p Pytanko dla tych, którzy mają już dach - na jakie zdecydowaliście się rynny? :wink:

Otrzymałam pierwsze wyceny dachówki :o ceny zwalają z nóg. Czy Wasze wyceny obejmowały np. silikon dekarski czy okazywało się w trakcie prac, że coś takiego jest potrzebne albo spinki do dachówki? :evil: Chyba trzeba jeszcze dogadać się z dekarzem niech pisze co mu kupić aby dachówkę było można położyć...

Cegła już na działce w przeciwieństwie do majstra :evil: ....

ja juz pisałam, nas dachówka Raben średzka falista Plus kolor czarno-brązowy z tzw. akcesoriami wyszła 16.693zł

co do rynien to my mamy Lindaba - z faktury 2363zł

pozdrawiamy

Ania i Maciej

a tu jeszcze ciekawostka:

http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,2077/Itemid,36/

Ja sie wczoraj w nocy naprodukowalam - i nic sie nie zapisalo... :)

Po pierwsz BARDZO chcialabym podziekowac Ani za mozliwosc obejrzenia jej Tymka.

Domek jest przesliczny, ta jej sredzka falista i wiekszy niz w oryginale ganek wygladaja super!!!

Co mnie zaskoczylo, to rozmiar domku. On jest DUZY! Nie powiekszany ani o pokoj, ani o wykusz salon jest naprawde wiecej niz wystarczajacy! W polaczeniu z kuchnia i czesciowym otwarciu na przedpokoj robi sie przestrzen powyzej 40 m2, da sie ganiac na wrotkach :)

Gora podniesiona o dwa pustaki to juz jest...przeszla moje oczekiwania... Po prostu. Po podniesieniu zrobil sie tez stryszek, naprawde spory.

I ja dalej mam dylemat, bo teraz sie boje rozmiaru tego domu. Mial byc maly, ale nie jest :) A my bezwzglednie chcemy poszerzyc garaz (o pol metra, ale jednak) i znow metrow przybywa.

Natomiast niewatpliwie bedzie to domek bardzo wygodny.

Po wizycie u Ani zaadaptowalam niektore jej pomysly dla swoich potrzeb (sliczna lazienka z okienkiem na parterze i wygodniejszy wiatrolap kosztem spizarki)

Domki porownywalne z Tymkiem wielkosciowo odpadly, bo on jest najfunkcjonalniejszy, dokooptowalam dwa mniejsze o dosc prostej bryle i ide spytac architekta, na ile znaczace moga byc roznice w kosztach budowy.

Stuk puku, a moze Ty umial bys podpowiedziec??

witam tak mieszkamy na wyspie :) a budujemy sie w limanowej :)

my załozylismy rynny Marley wyszły nas 2200 zł , dachówkę mamy brass grafitową wyszła nas 16000 zł z wszystkimi akcesoriami, ściane kolankowaa mamy na trzy maxy i wieniec ,

http://images25.fotosik.pl/260/7782bf62306ab785.jpg

to jest pokoj na salonem bardzo duzy pokoik jestem zadowolona z tych wymiarów:)

http://images31.fotosik.pl/344/3ee99b501fd554db.jpg

to jest widoczek na kuchnie

http://images32.fotosik.pl/337/0913d6fdf6554b8a.jpg

a to nasz tył tymka :)