Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Jola i Jarek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witamy Wszystkich Tymkowiczów!!!

U nas w przyszłym tygodniu będą zalewać strop, jak na razie wszystko idzie zgodnie z planem i nawet pogoda nam dopisuje :)

Mamy pytanie do Ani i Daniela C. ile kosztowała Was robocizna tarasu my mamy w projekcie taki sam taras i właśnie czekamy na wycenę przez wykonawce i chcemy być zorientowani jaki to jest koszt :)

Aha i jeszcze jedno pytanie ile płaciliście za ścianki działowe na poddaszu, chodzi o robociznę??

Pozdrawiamy Wszystkich ;)

:lol: Na forum może i spokojnie za to na działkach pracowicie!!! :p

Oto efekt prac ostatnich dni - cieszy coraz bardziej!!!! :p

widok na bramę garażową, wejście do kotłowni

<a href=http://inlinethumb32.webshots.com/26399/2120855370103098714S600x600Q85.jpg' alt='2120855370103098714S600x600Q85.jpg'>

:p

<a href=http://inlinethumb57.webshots.com/40888/2369121940103098714S600x600Q85.jpg' alt='2369121940103098714S600x600Q85.jpg'>

:p Dziękuję! Wzór wygląda imponująco - jaki to kolor? Czy płaciliście dodatkowo za to wykończenie? Od nas chcą 10 złotych za najprostszy wzór (od krokwi))! Wasz wzór nie jest tym proponowanym nam jako najtańszy. Czy efekt jest widoczny? Czy może, aby dostrzec to piękne wykończenie należy zwrócić uwagę obserwatora? :D A czy ja dobrze widzę - po podniesieniu ścianki kolankowej robiliście drugi wieniec? :wink: Pozdrawiam wszystkich Tymkowiczów

Witam serdecznie wszystkich Tymkowiczów :D

Od dłuższego czasu z wielkim zaciekawieniem czytam Wasze forum, z przyczyn oczywistych - my również budujemy Tymka :D

I w końcu postanowiłam włączyć się do dyskusji - widzę że coraz popularniejsze staje się wykańczanie krokwi. Nas namówił do tego sympatyczny Pan z tartaku, pokazał na żywca, wskazał fachowców. Długo się zastanawialiśmy podbitka teraz - efektowne wykończenie krokwi, podbitka drewniana, czy później tradycyjna skrzynkowa PCV :roll: :roll: No trudny był to wybór - dziś już wiem że trafny. Efekt jest powalający. No cóż a kwestia ceny - jak już mieliśmy okazję się przekonać w wielu postach, co region to inna cena. Nasi fachowcy chcieli 14 zł od krokwi (z dojazdem wyszło 15zł/krokiew), do tego należy doliczyć płatwie, murłaty, u nas jeszcze pajączki i daszek - razem wyszło trochę ponad 9 stówek. Jak nauczę się wklejać zdjęcia oczywiście się pochwalę.

Pozdrawiam serdecznie

EwaiMarek

Witam Beato i Rafale!

Odpowiadając na Wasze pytanie odnośnie krokwi: najpierw malowaliśmy drewnochronem, a póżniej lakierobejcą o kolorze polisander, a co do wykończenia to takie standardowe, nie przywiązywaliśmy zbytniej uwagi w tej części budowy. Jesteśmy bardzo zdziwieni z mężem jeśli chodzi o ceny jakie podajecie i chyba mieliśmy szczęście, że trafiliśmy na naszego Pana Andrzeja - Majstra, który porostu wziął nam za całość od fundamentów, aż po dach włącznie z położeniem dachówki i rynien.Całość 30 tyś za robocizne!

Ewa i Marek

Witamy nowych Tymkowiczów! Zachęcamy do wstawienia zdjęć i przyłączenia się do naszych dyskusji! :D

Beato i Rafale nie jestem w stanie podać Wam ceny za wykończenie krokwi, bo to było liczone całości, doczytałam tylko na fakturze, że kolor impregnatu to kasztan i tylko tyle :)

jeżeli chodzi o efekt oto jest jak najbardziej widoczny, zarówno wykończenie krokwi jak i cała drewniana podbitka

i witamy nowych Tymkowiczów :)

pzdr Ania i Maciej

:p Dzięki za odpowiedzi!!!

Obecnie pracujemy nad stropem. W kwestii balkonu to rezygnujemy z niego. :p

<a href=http://inlinethumb33.webshots.com/42720/2759126970103098714S600x600Q85.jpg' alt='2759126970103098714S600x600Q85.jpg'> :p

<a href=http://inlinethumb17.webshots.com/34896/2871123350103098714S600x600Q85.jpg' alt='2871123350103098714S600x600Q85.jpg'>

Witam!

Przepiękne te Wasze Tymki. Zazdroszczę Wam, ja jestem dopiero na samym początku drogi. Właśnie dostałam projekt (odbicie lustrzane) i mam kilka pomysłów na zmiany. Napiszcie proszę co o nich myślicie:

1. Wstawić te piękne małe okienka po obu stronach wejścia.

2. Zlikwidować spiżarnię i przesunąć łazienkę, tak że jedno z tych małych okienek byłoby okienkiem w łazience, ale żeby zostawić przejście do kuchni, tzn przejście do kuchni byłoby jakby obok komina od kominka, nie wiem, czy jasno się wyrażam, przesunełabym całą łazienkę pod ścianę z okienkiem zostawiając przejście do kuchni między ścianą z kominem, a łazienką.

3. Spiżarnię zrobiłabym pod schodami.

4. Na poddaszu chciałabym zrobić przejście z łazienki do garderoby, garderobę zamknąć od strony pokoju i zrobić tam suszarnię, a garderobę zrobiłabym zabudowując część holu. Nie wiem tylko, czy miedzy łazienką i garderobą zmieszczą się drzwi jeśli nie podniosę ściany kolankowej.

5. Zastanawiam się nad drzwiami tarasowymi w salonie. Mam wjazd na działkę od zachodu, czyli gdybym budowała zgodnie z projektem taras wypdłby na wschodzie, a na południe wychodziłoby jedno okno z salonu. Nie wiem czy tego nie zmienić, ale z drugirj strony taras od wschodu byłby przyjemniejszy w upalne dni.

Co o tym myślicie :-?

:p Witam i odpowiadam na wątpliwości...

Również budujemy Tymka lustrzane odbicie tak samo jak Wy mamy wejście od zachodu. Wyjście na taras pozostało w miejscu gdzie było (taras zmiana wymiarów i zadaszony) Tyle, że zamiast okna i drzwi tarasowych od wschodu w salonie mamy drzwi z oknami równocześnie przestrzeń przeszklona 280. Dodanie małych okienek to rewelacyjny pomysł sami tak zrobiliśmy - zdjęcia kilka postów wcześniej. Również w miejsce spiżarni została przeniesiona łazienka do rozmiarów 3,4 m2. Do kuchni mamy dwa wejścia jedno między kominem a łazienką a drugie z salonu. Co do spiżarni pod schodami to mnie osobiście to nie odpowiada z tego względu, że nie podobają mi się schody betonowe. Stawiam na schody drewniane na stalowej konstrukcji. A zbędne zakupy i ewentualne przetwory zamierzam przechowywać w garażu. Temat pralni - suszarni tyle razy już przerabiałam, że nie wiem jeszcze jak to rozwiązać. Sto pomysłów na minutę i wydaje mi się, że najbardziej funkcjonalny jest ten pierwszy Kasi i Piotra(zamknięcie przestrzeni nad schodami - mimo, że jest ona urokliwa z drugiej strony 10m2 więcej do sprzątania nie wykorzystanego miejsca... :-? :wink:Pozdrawiam

Witam!

Bardzo dziekuję za odpowiedź. Cieszę się, że da się zrobić to przejście do kuchni między łazienką a kominem. bardzo mi na nim zależało, bo nie chciałam za każdym razem przechodzić do kuchni przez salon :D

Taras też raczej zostawię od wschodu, tym bardziej, że od tamtej strony planuję kiedyś ogródek, a od południa miałabym widok na ogrodzenie i garaż sąsiadów.

Co do poddasza, to sama nie wiem. Oglądałam poddasze Kasi i Piotrka i pierwotnie też chciałam tak zrobić, ale rozwiązanie z przejściem do pralni bezpośrednio z łazienki bardziej mi się podoba, tylko nie wiem, czy w praktyce jest wykonalne. Ciągle też bijemy się z myślami czy podnosić ścianę kolankową, a jeśli tak, to o ile.

Dziękuję za wszystkie rady. Bardzo bym chciała zobaczyć Waszego Tymka, tym bardziej, że też macie odbicie lustrzane, ale niestety, trochę do Was daleko.

Pozdrawiam i niech się mury pną do góry!