Beata i Rafał 05.09.2008 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Witam! Wydaje mi się, że bez podnoszenia ścianki kolankowej nie bardzo możliwa jest pralnia w miejscu garderoby. Także tą wersję przerabiałam jednak marzenie o dużej garderobie przy sypialni wygrało. I jakoś trudno mi było sobie wyobrazić kolejne drzwi w łazience, albo ich brak czy te dwie przestrzenie oddzielone lukswerami. Nadal mam problem z małym korytarzem jaki powstanie po zamknięciu przestrzeni przy schodach ale oswajam się z tą myślą. Zresztą tak do końca to nie jestem do żadnego z tych rozwiązań przekonana na 100%. Więc czas pokaże co z tym fantem zrobię. Mój mąż jak słyszy temat pralni to ma dość!!! Jeśli odległość nie jest dla Was przeszkodą zapraszamy do zwiedzania. Na 20 września jesteśmy umówieni z cieślą. A przy dobrych wiatrach na 1 listopada będzie piękny dach i okna My podnosimy ściankę kolankową o dwa pustaki i jedną cegłę pełną jakieś 68 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 05.09.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 My też podnieśliśmy o dwa pustaki, + wieniec +murłata, i to powinno nam w zupełności wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 05.09.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 my również podnieśliśmy ściankę kolankową o dwa pustaki + wieniec + murłata, to powinno dać wystarczającą wysokość aby przy ścianie postawić komódkę czy pralkę widziałam na żywo Tymka bez ścianki kolankowej, jednak troszkę powierzchni będzie niewykorzystanej, szkoda jej Oprócz tej zmiany: - w salonie wstawiłam dwa okna zamiast jednego na bocznej ścianie domu, mniej więcej symetrycznie do okien balkonowych - chciałam bardziej doświetlić salon, - w kuchni zrezygnowałam ze słupa, ściankę przy kominku przedłużyłam w kierunku kuchni - schowają się za nią meble kuchenne, - zrezygnowałam z wejścia ze spiżarki do kuchni - zabudowałam, - poszerzyłam wiatrołap kosztem miejsca na schody o jakieś 30cm (z przeznaczeniem na szafkę na obuwie), - będę jeszcze inaczej rozmieszczać ścianki działowe na poddaszu, ale tu jeszcze doskonale swoje pomysły apropos, widziałam również Tymka, gdzie spiżarka połączona była z łazienką, wstawione okienko - przeznaczenie łazienka z pralnią. Podobało mi się, nawet bardzo, tylko brak spiżarki no i muszę w końcu wkleić mojego Tymka pozdrawiam wszystkich Tymkowiczów Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 05.09.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 no więc spróbuję z tym zdjęciem...http://images49.fotosik.pl/8/93a438e6165c44ba.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 05.09.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Udało się to mój daszek i podbitka, o której pisałam wcześniej, nie wiem na ile jest dla Was widoczna, ale całokształt widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 05.09.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 ok, teraz podbitka znacznie lepiej widocznahttp://images26.fotosik.pl/273/103d984cd316a73d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Rafał 05.09.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 EwaiMarek Jestem pod wrażeniem!!! To jest to!!! Czy podnosząc ściankę kolankową wydłużyliście krokwie? Daszek również pomysłowo rozwiązany! Rynny są złote? Jakiego producenta? Będziecie kłaść dachówkę? Jaki kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 06.09.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2008 Beata i Rafał - już teraz jestem bardzo zadowolona z tego wykończenia, choć na początku miałam mieszane uczucia jak to wszystko wyjdzie Dachówka już zakupiona - roben falista plus (zwana też Monzą) kolor kasztan - jest ona nieco większa niż standardowe, a więc mniej sztuk wchodzi na metr kwadratowy - wybraliśmy ją również dlatego że jest to najlżejsza dachówka ceramiczna jaką udało nam się znaleźć. Krokwie przedłużyliśmy, tak aby ułożyć dodatkowy rządek dachówki (zdaje się że zamawialiśmy krokwie 8-metrowe, ale musiałabym to sprawdzić w papierach). A jeśli chodzi o rynny nie mam pojęcia jaka to firma wybraliśmy najzwyklejsze PCV, kolor brąz (rzeczywiście w słońcu wyszły jakby były złote). A jeśli chodzi o daszek to sprawka cieśli, który heblował i zdobił nam elementy drewniane, no i Pana z tartaku, który namówił nas na pajączki, no i oczywiście ostatecznie naszego majstra, który stworzył z tego piękną całość pozdrawiam serdecznie EwaiMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Rafał 06.09.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2008 EwaiMarek... My także będziemy mieć dachówkę w kolorze kasztanowym z Koramica. Zastanawiam się czy do tego dobrać rynny brązowe czy złote oczywiście PCV. Nie mam koncepcji jeszcze na kolor kominów - co Wy wybraliście? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 06.09.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2008 też mieliśmy problem z kolorem komina w końcu kupiliśmy płytkę klinkierową Cerrad - szkliwiona wiśnia (mi osobiście ten kolor bardziej wygląda na ładny czekoladowy brąz), będziemy też tą płytką wykańczać dół elewacji, no i ładnie kolorystycznie spasuje się to z naszymi rynnami i być może (tu jeszcze brak decyzji) z parapetami zewnętrznymi Widzę że mamy podobny gust na pewno w kwestii dachu A czy na poddaszu będziecie mieli wszystkie 6 słupów czy może inaczej to rozwiążecie? Odwieczny temat forum ale jakże istotny. Przez te słupy straciliśmy miesiąc, nim zapadła ostateczna decyzja Ostatecznie mamy 4 słupy, które będziemy chowali w ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Rafał 06.09.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2008 Nasz kierownik budowy zmniejszył nam słupy z 20x14 na 14x14 powiedział, że będą wystarczające a wcześniej wspominał nam o tym cieśla, więc będą pochowane w ściankach działowych wystający pozostanie tylko jeden. Cieśla miał też pomysł z obróceniem tych słupów, aby schowały się w ściankach jednak nie ma takiej konieczności skoro ich obwód się zmniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Strumyczek 07.09.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Zdecydowałam się na porotherm. Czy to będzie słuszna decyzja zobaczymy. Chciałabym ruszyć z budową wiosną, a teraz kupić materiały budowlane, ale nie wiem, gdzie je przechować, bo dzialkę mam daleko i nieogrodzoną. No nic, pomyślę. A likwidacją słupów też jestem zainteresowana, ale trochę się tego obawiam. Witam!! Właśnie 28.08. 2008! staliśmy się posiadaczami POZWOLENIA NA BUDOWĘ!! i będziemy budowali Tymka. Startujemy prawdopodobnie na wiosnę 2009! Będziemy także budować z POROTHERM 25! Życzymy powodzenia WAM i NAM w realizacji naszych planów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapz 08.09.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Strumyczek-gratuluję!!! Przed nami jeszcze długa papierologia, ale mam nadzieję, że i Wy i my zaczniemy wiosną 2009. W sobotę wstępnie rozmawialiśmy z naszym ewentualnym szefem ekipy. Ma nam zrobić wstępny kosztorys. Ciekawe ile sobie policzy. On nas namawia na Thermopor, bo ma jakieś dojścia. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapz 08.09.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Beata i Rafał - bardzo dziękuję za zaproszenie Jednak to dla nas trochę za daleko. Poza tym właśnie nam się dzieciaki pochorowały i jestem uziemiona. Zastanawiam się jak rozwiązaliście kwestię kuchni. Chodzi mi o słup. Zostawiliście go czy zrobiliście kuchnię zamkniętą? Wciąż się nad tym zastanawiam. Dziękuję za porady w sprawie ściany kolankowej. My tez ją podniesiemy Pralnię zrobimy chyba obok schodów, wtedy będzie w niej okno i pranie będzie lepiej schło. A garderoba zostanie bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wadmed 08.09.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 My zlikwidowaliśmy słup, ale daliśmy szerokie wejście 140 cm po środku i chcemy zrobić drzwi przesuwne (jak jest pieczenie, smażenie to będzie zamknięte) zamykane do czoła.Ten słup to pomyłka podciąg na klatce schodowej ma większą rozpiętość i jest bez słupa a w kuchni projektant dał słup.Jeżeli chodzi o słupy na górze to też ich nie mamy, tzn. są ale betonowe i schowane w ścianach a w pokoju nad salonem wtedy nie jest potrzebny (mogliśmy tak zrobić bo mamy strop monolityczny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Strumyczek 08.09.2008 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Jestem ciekawa czy zmienialiście wymiary okien, żeby dostosować do standartowych wymiarów u producenta? jaką firmę wybraliście?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek272 08.09.2008 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 mam pytanie do tych co robią wykusz bo mam z tym problem chodzi o to że podobno przy wykuszu trzeba jakąs belke wzmacniającą zrobic w salonie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Rafał 08.09.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Kuchnia???? Do końca jeszcze nie zdecydowałam - bo to moja działka!!! Słup został zlikwidowany jak na razie to pozostawiliśmy otwartą przestrzeń. Ostatnio wymyśliłam, że może w tym miejscu zrobimy wyspę z możliwością wygodnego spożywania przy niej posiłków. O kuchnię będę martwić się na wiosnę jak będziemy wyposażać wnętrze! Okna w tej chwili robi się na zamówienie pod wymiar "typowe" wymiary to mało kto oferuje np w niższej cenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Maciej 08.09.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 co do kuchni, to ja byłam dzisiaj u kobiety, która robi projekt i tak jak sobie zaplanowałam wszystko wstawiła, wydaje mi sie, że to jest optymalne ustawienie, i tutaj raczej nie ma miejsca na wyspe, gdyby ktos z was chciał co do słupa w kuchni, to u nas został on jakby schowany przy ściance z kominem, a drugi wzmacniający jest w ścianie zewnętrzejn, pomiedzy kuchnią a salonem, także kuchnia jest otwarta. obecnie wymiary kuchni są: z lewej strony 210m, ściana z oknem - 150cm okno i po bokach równo po 70cm, no i prawa ściana tez 210cm, bo dodalismy dodatkowe okno szer 90 cm co do projektu mebli to układ mniej więcej bedzie wyglądał tak:od lewej lodówka, szafka cargo, szuflady głebokie szer 45cm, szafka narozna, szafka pod zlewem, zlew jednokomorowy z ociekaczem nachodzącym n zmywarke; nastepna szafka narozna , ok 30cm blatu roboczego, płyta elektryczna, pod nia szafka, znowu blat roboczy ok 30cm i słupek z piekarniakiem pośrodku, pod i nad dwie szafki 60cm... ijakos wydaje mi sie to mało i ciasno, między szafkami poostaje ok 172cm do poruszania sie po kuchni może ktoś coś doradzi z rozplanowaniem kuchni? a przede wszystkim z lodówką, bo jeszcze zastanawiamy sie, czy będzie wolnostojąca, czy raczej w zabudowie, a tu opinie sa różne... pozdrawiamy Ania iMaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Maciej 08.09.2008 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 dla zainteresowanych na stronie 26 forum są fotki naszego Tymka, gdzie widać ściankę z kominem a za nią przejście koło łazienki do kuchni Ania i Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts