Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odliczenie VAT-u

Anisia3

Recommended Posts

Czy ktos może wie gdzie znajdę kompletny, a najlepiej jeszcze jakoś usystematyzowany wykaz tego nieszczęsnego PKWiU, żebym wiedziała co mogę odliczyć?

Wiem, ze na stronach Ministerstwa chyba Infrastruktury jest coś, ale jakoś tam niejasno jak dla mnie. A Jak wpiszę z rozpędu wsyztsko co mam na fakturach, to co mi zrobią? Tylko każą poprawić czy coś jeszcze? :roll: :-? :oops:

Pewnie lepiej. ale zaraz na mnie nakrzyczą,. że to było 1000 razy. Ja wiem, znalazłam w Dziale Prawo i Pieniądze. Tylko, że tam jest pełno linków, które już nie dzialają, a mnie na dodatek nie otwieraja się pliki w pdf.

A w końcu wpiszę wszystko jak leci z faktur. Najwyżej będzie mnie US ścigał. :wink:

http://www.zwrotvat.yoyo.pl/

tylko tutaj też w pdf i mało zrozumiale

ja też byłabym zainteresowana jakby ktoś po ludzku napisał co można odliczyć

wiem o następujących materiałach:

piach

cement

płytki

piece

grzejniki

itd itd

ale i tak musisz mieć tą listę ministerstwa, żeby wpisać numer przyporządkowany odpowiedniemu materiałowi na zgłoszeniu

Pewnie lepiej. ale zaraz na mnie nakrzyczą,. że to było 1000 razy. Ja wiem, znalazłam w Dziale Prawo i Pieniądze. Tylko, że tam jest pełno linków, które już nie dzialają, a mnie na dodatek nie otwieraja się pliki w pdf.

A w końcu wpiszę wszystko jak leci z faktur. Najwyżej będzie mnie US ścigał. :wink:

Witaj :) .

Przepraszam, że się wtrącam,ale czytałamTwój dziennik i komentarze izobaczyłam, że szukasz pomocy. Podaję link, w którym - mam nadzieję znajdziesz odpowiedzi na pytania.Wykaz materiałów nie jest w pdf-ie.

http://www.podatki.pl/zwrot/

Pozdrawiam

Graszka

Dziewczyny ja już mam zrobione odliczenie. Babka w skarbówce powiedziała mi,że nie trzeba na drukach pisać numerów z wykazu. Nawet nie chcieli wpisywanych numerów porządkowych poszczególnych produktów z faktury (przy tych dlugaśnych byłby problem - bo nie wszystko przecież się odlicza) - tylko na fakturze zaznaczyć, które do odliczenia,

Ja jeszcze z tych co na pewno wpisywałam - nawet jak nie było numeru

- beton

- gips

- kleje, fugi, silikon

- styropian

- wkład do kominka

- płytki

- panele

hmmm...to tyle z pamięci

Ja sobie wykaz wydrukowałam i szukałam po kolei...na początku szło powoli ale potem juz lepiej :D

• 3 weeks później...

właśnie usiadłam do tematu :(

fakturki wybrane i co dalej??? :(

mam tego całe stosy

wpisywać te numery z listy??

prośba do tych, którzy mają to już za sobą o wskazówki :)

w US dostałam karteczkę na której są wypisane materiały, których nie można odliczyć i są to:

- gwoździe, wkręty, kołki rozporowe, uszczelki, wężyki, masy silikonowe, akrylowe, pianki poliuretanowe, farby, emalie, unigrunt, pigmenty, lakiery, osprzęt elektryczny, listwy, płyty pilśniowe, sklejka, siatka z włókna szklanego, deski, łaty, blacha stalowa, folie dachowe, izolacyjne, kamień brukowy, kostka granitowa, piekarnik i płyta grzewcza elektryczna, szafa wnękowa

numerów PKWIU nie wpisywaliśmy, nawet nie mieliśmy tego numeru na wszystkich fakturach :wink:

Wpisywałam całe kwoty jezeli wszystkie towary na fakturze podlegały zwrotowi VAT, albo numer faktury i nr pozycji towarów które podlegały zwrotowi- wtedy odejmowałam od całej kwoty faktuty te rzeczy które nie podlegały zwrotowi.

I tak pozłozeniu tych papierów do US wzywali nas na kontrole i sprawdzali punk po punkcie , co to po co to, Nie jest tak strasznie najgorsze to wpisywanie tych wszystkich pozycji.

POWODZENIA!

Kasiu,

dziękuję za podpowiedzi :)

czy można odliczać wyposażenie łazienek?? :)

a gwoździe miedziane można odliczać?? :D

wpisywałaś wartość całej faktury i w ostatniej pozycji-- rubryce wartość samego VAT-u?? czy oni sami to policzą?? ;)

mogliby mi tego oszczędzić .... bo w niektórych pozycjach mam wartość kwoty VAT tylko dla jednej sztuki a na fakturze np 14 wrrrrrrr

Kasiu,

dziękuję za podpowiedzi :)

czy można odliczać wyposażenie łazienek?? :)

a gwoździe miedziane można odliczać?? :D

Iza :roll: nie pamietam , bo my to juz jakis czas temu wypełnialiśmy :-? .

Musisz zerknąc na spis tych materiałów był gdzies na stronach US.

pozdrawiam,

KasiaR

P.S. Jak będę w domu to sprawdze jak my to wpisywaliśmy, albo podaj maila to Ci wysle jutro nasz jeden załącznik :wink: