Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt robocizny - sciana z karton gipsu?

arkadiusz

Recommended Posts

Ile??????????????????????????????????????????????

Ja dostalem wycene (chodzilo o wymurowanie scianek w pomieszczeniu na pietrze-najpierw mial byc bloczek ale ostatecznie stanego na plycie) i:

"plyta - robocizna 1m2 = 80 zł netto ( bardziej opłacalne jest postawienie ścianki z pustaka szer.6 cm .cena ok.34zł )"

To zalezy jaka scianka, liczenie z m2 jest wg mnie bez sensu. Ostatnio wycenialem projekt gdzie bylo kilka scianek gipsowych, i jesli liczyc to na m2 to cala scianka wychodzila np. 0,55 m2 - ale w rzeczywistosci skladala sie ona z 30 detali (uskoki, poleczki, itp itd). I co, za taka scianke mam wziac 15 zl bo tyle wychodzi z metrów? :)

Przy wycenianiu pracy rzadko kiedy liczy sie "z metra", wiekszosc osob wykazuje sie jednak pewnym rozsadkiem i licza pieniadze za czas jaki im zabierze wykonanie danej uslugi. Potem, zeby ladnie wygladalo dla klienta, dzieli sie ta cene przez ilosc m2 i taka sie wpisuje do kosztorysu. Dlatego np. MPCP liczy 35 zl/m2 bo przy 10 m2 scianki bedzie pracowal z kolega przykladowo 3 dni, a Twoj majster liczy 80 zl/m2 bo zrobi wszystko w jeden dzien a jego ekipa liczy 5 osob ktorym trzeba zaplacic. Stad te roznice.

Przy wycenianiu pracy rzadko kiedy liczy sie "z metra", wiekszosc osob wykazuje sie jednak pewnym rozsadkiem i licza pieniadze za czas jaki im zabierze wykonanie danej uslugi. Potem, zeby ladnie wygladalo dla klienta, dzieli sie ta cene przez ilosc m2 i taka sie wpisuje do kosztorysu. Dlatego np. MPCP liczy 35 zl/m2 bo przy 10 m2 scianki bedzie pracowal z kolega przykladowo 3 dni, a Twoj majster liczy 80 zl/m2 bo zrobi wszystko w jeden dzien a jego ekipa liczy 5 osob ktorym trzeba zaplacic. Stad te roznice.

Z calym szacunkiem ale nie wiem co Ty za bzdury wygadujesz.

• 2 weeks później...