Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klimatyzacja - zbędny luksus czy absolutna konieczność ?

Czy zainstaluję klimatyzację w domu  

45 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zainstaluję klimatyzację w domu

• Zdecydowanie tak
    • Raczej tak
    • Nie, bo nie jest mi potrzebna
    • Nie, bo szkoda mi pieni

Recommended Posts

Wg mnie na te kilka/kilkanaście upalnych dni w roku nie ma sensu a przynajmniej szkoda kasy. Są wazniejsze rzeczy niz klimatyzacja ktora gdyby miała być z prawdziwego zdarzenia mogłaby kosztowac kilka-kilkanaście tys pln.

Poza tym pare jednostek 3-4 kilowatowych chodzących non-stop przyprawi nas o zawał jak przyjdzie rachunek za prąd.

Mnie na to nie stać.

Ja juz mam klime zainstalowana - to bardzo rozsadne i wbrew czescie opinie przydatna zabawka.

W starym domu, ponad 100-letnim zamontowalem w swoim gabinecie 2,5 metrowe okno. Chcialem miec panoramiczne, bez zadnych slupkow, poprzeczek. Oczywiscie nikt nie chcial zrobic takeiog otwieralnego, wiec jest tzw fix, czyli nieotwieralne. W pokoju robi sie goraco - wlaczam klime (reku sie instaluje powoli).

Dodatkowo moja klima, jak wiekszosc uzywanych obecnie, ma pompe ciepla. I to jest doskonaly myk:)))

WYobrazcie sobie taka sytuacje:

wrzesien, wieczor, siedze i pracuje. robi sie chlodno, ale dizecko spi, domu ogrzewac nie bede calego, bo po co? zalezy mi na tym jednym pomieszczeniu - to klik na pilocie i dziala. Po chwili cieplo w gabinecie. A ze to pompa ciepla, zdecydowanie tnaiej, niz gdybym podlaczyl farelke.

klima to fajna rzecz, tej:)

pzdr

sad ripper

Sad Ripper, to napiszę coś o klimatyzacji ku przestrodze.

żona pracuje w klimatyzowanym inteligentnym budynku. Około 200 osób. Powtarzają się choroby górnych dróg oddechowych że o chorobach skóry już niewspomnę. Stwierdzono u człowieka grzybicę mózgu. Wiem wiem może nie od klimy ale cała reszta szkoda pisać.

W parowniku klimatyzatora mnożą się bakterie oczywiiście po wyłaczeniu. Rozumiem że u Ciebie klimatyzacja chodzi cały rok.

Pompa ciepła fajna sprawa napisz cos więcej o swojej. Czy masz ogrzewanie podłogowe?

radko, zle mnie zrozumiales:)

klima jest polaczona z pompa ciepla - to jedno i to samo uzadzenie o kilku funkcjach. zabiera ciepelko z dworu i oddaje je w srodku - taka klima dzialajaca w druga strone:)

Oczywiscie nie wlaczam jej non stop - bo po co? stare mury sa fajne, nie trzeba sie ciagla chlodzic, a jedynie wtedy, kiedy przez panoramiczne, nietwieralne okno slonce robi mi ała.

Tez mialem przyjemnosc (?) pracowac w biurze - w jednym z nowoczesniejszych budynkow biurowych. oczywsice klima itd - ochyda, zgadzam sie. Ale tam klima dziala 24/365, a u mnie jakies 1,5/15 (czy srednio 1,5h przez srednio 15 dni w roku) - ale przeciez nigdy nie twierdzielm, ze jest nieodzowna - to mimo wszystko luksus.

pzdr

sad ripper

Radko - ostatnia moja odpowiedz dla Ciebie - przeczytaj moj poprzedni post. Klimatyzacja z funkcja pompy ciepla. wisi na scianie i chlodzi albo grzeje. Ile mnie kosztuje? tyle, co pradu skonsumuje. To zwykla klima typu split, ktora poprostu poza chlodzeniem tez grzeje.

end of story

pzdr

aha - w kosztach nalezy uwzglednic bateryjki do pilota.

sad ripper

Kilka lat temu myślałam, że klima jest zbyteczna, potem że jednak by się przydała ale szkoda kasy, dziś wiem, że w kolejnym domu ( jeżeli będę go miała ) będzie ona tak samo ważna jak instalacja ogrzewania.

Oczywiście, można bez tego żyć, można przemęczyć się te kilka tygodni w roku ale po co się męczyć skoro ludzie wymyślili klimatyzację. Tak więc moim zdaniem jeżeli jest na to kasa to warto instalować.

pompa ciepła wbudowana w dzisiejsze klimatyzatory jest dodatkowym atutem

Sad Ripper, to napiszę coś o klimatyzacji ku przestrodze.

żona pracuje w klimatyzowanym inteligentnym budynku. Około 200 osób. Powtarzają się choroby górnych dróg oddechowych że o chorobach skóry już niewspomnę. Stwierdzono u człowieka grzybicę mózgu. Wiem wiem może nie od klimy ale cała reszta szkoda pisać.

W parowniku klimatyzatora mnożą się bakterie oczywiiście po wyłaczeniu. Rozumiem że u Ciebie klimatyzacja chodzi cały rok.

Pompa ciepła fajna sprawa napisz cos więcej o swojej. Czy masz ogrzewanie podłogowe?

rany, aż strach się bać. jakoś nie widziałem nowoczesnych biurowców bez klimatyzacji. czy to oznacza że czekają nas teraz grzybice :o

i doprawdy dostrzegam różnice miedzy klimatyzacją w domu a w biurowcu chociażby pod kątem liczby bakterii. Już wiele razy te stereotypy były obalane w przypadku wentylacji mechanicznej

klimatyzacja: u nas (i w naszym klimacie) to luksus ale nie moge powiedziec ze 'glupota' czy 'zbedny' - po prostu luksus.

remle: skoro nie wyobrazasz sobie lata bez klimy to jak przezylas poprzednie ? ;)

Ja wysokich temperatur nie lubie, nie lubie sie opalac itp - klimy jednak nie instaluje bo mnie na nią nie stac (powierzchnia domu 160m2) ani na eksploatacje ani na montaz odpowiednich urzadzen (kwestia ciszy/wydajnosci). Robie za to wentylacje mechaniczną bo prądu żzera to minimalnie, komfort podnosi znacznie i to zarowno latem jak i zimą, i powoduje takze pewne (czasami znaczne - zaleznie jaki dom) oszczednosci na ogrzewaniu.