Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za fundamenty????

mardok6

Recommended Posts

co znaczy z robotami ziemnymi???

czy pytasz sie o to czy to Ekipa ściąga np. humus i robi fundamenty???

nie, to my w swoim zakresie i my za to oddzielnie płacimy innym specom.....

6tys. to dużo czy średnio???? no bo chyba NIE TANIO???

Rozumiem, ze beton urabiany w betoniarkach, a nie gotowy?

Ściany fundamentowe monolityczne czy z bloczków?

My zaczynamy fundamenty za 7-10 dni.

Udało się nam "mieć" bardzo dobrego fachowca.

U nas będzie ława, fundament do poziomu gruntu zalany betonem (do fundamentu będą wrzucane kamienie), nad ziemią ściana fundamentowa będzie murowana z bloczków fundamentowych.

Uwaga: beton będzie urabiany w BETONIARKACH!, a nie gotowy z betoniarni.

Budujemy systemem gospodarczym. Sam murarz powiedział, że weźmie za to 1800zł - 2000zł. Do tego roboty ziemne (inny facet z koparką) ok. 500zł, pomocnicy łącznie ok.1500zł. Łącznie zdaniem murarza i naszym zdaniem powinno to się zamknąć w kwocie 4000zł.

• 10 months później...

Witam, nie wiem czy temat jeszcze aktualny, ale podam koszt stanu zero - dom w orlikach 2 po drobnych przeróbkach, powierzchnia parteru ok 135 m2:

Wytyczenie osi budynku: 1 000 PLN

Zebranie humusu: 1 000 PLN

Ławy (lane, 60 cm szerokości, 40 cm wysokości, ok 28 m3 B20): 17 200 PLN

Ściany fundamentowe (bloczek betonowy ok 2000 szt, dysperbit, styropian 15cm): 20 600 PLN

Zasypanie fundamentów (w tym 17 wywrotek piachu): 5 400 PLN

Hydraulik: 3 200 PLN

Chudziak (ok 17,5 m3 B15): 7900 PLN

RAZEM ok 56 300 PLN

... a to fotka stanu zero

http://images32.fotosik.pl/254/10df0b6a4a32c7f2med.jpg

Pozdrawiam

Jacek

Miciu

... no niestety... to są uroki życia w okolicach dużych miast, a szczególnie Warszawy... a do tego za daleko, aby wybierać się na zakupy do zachodnich lub południowych sąsiadów...

Turcin

... hmmm ceny za materiały mamy podobne, więc różnica jest w robociźnie i pewnie w tym, że masz "lżejszy" fundament... i może mniej pogięty. :-?

Długość całego fundamentu ma 100 m, a po obwodzie wychodzi 63,5 m. Idealnie by było gdyby po obwodzie wyszło (dla 135 m2): 41,1 m (obwód koła). Tak więc 63,5/41,1 = 1,54, czyli z racji "pogiętego" fundamentu dopłaciłem 54 %... :o ... o w mordę, aż tyle :-? .

... hmmm wydaje mi się, że powinniśmy porównywać ceny za mb całkowitej długości fundamentów - będzie to bardziej miarodajne. Czyli 56300/100 to daje 563 PLN za mb fundamentu. Można też podać jak bardzo rzut parteru odbiega od ideału, czyli koła - w moim przypadku 1,54. Ciekaw jestem jak u Was to wygląda...

Pozdrawiam

Bardzo drogo ja np za beton płaciłem po 270 zł za metr ( okolice Koszalina ) + praca pompy i dojazd wyszło około 800 zł . Dom to "Dom w Kokosach" Archonu. Wytyczenie budynku : 750 zł ( to było drogo) , zdjęcie humusu : 400 zł , zasypanie drogo - bo 70 wywrotek po 100 zł za jedną 12 T ( dom ma wysoki fundament ze względu na mokrą okolice ) . Hydraulika w cenie wylania fundamentu . Chudziak (B10) 238 zł za metr.

Jaka jest Waszym zdaniem aktualna cena za prace fundamentowe do stanu zero ??

Dom w Orlikach 3 z Archonu powierzchnia parteru z garazem 108 m2 bez podpiwniczenia okolice Krakowa ??

http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m4448af5397b3a

Ja buduje Orliki II również z Archonu. Robocizna za fundamenty (robocizna!) kosztowała mnie 29 tys. Fundament jest pancerny, dodatkowo zbrojony, i poziomo izolowany, czego nie ma w projekcie.

Stan deweloperski mam wyceniony na 135 tys.

Tak, tak - drogo. Ale takie są ceny w Krakowie, nie udało mi się znależć nic tańszego, nie licząc okazyjnych ogłoszeń w gazecie i gości spod budki z piwem, na których nigdy bym sie nie zdecydował.