Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

mam problem z robotnikami naciagaczami:((

Mieli zrobic zabudowe z G-K na poddaszu - cale skosy bez sufitow. na gotowo, pod malowanie. I im blizej konca, tym wiecej problemow. Prosze podpowiedzcie mi kto ma racja -

sytuacja a.

skosy skonczyli jakies 8 cm. od belki, bo stwierdzili, ze i tak bede chcial sufit podwieszany, to tak bedzie wygodnie. Na moja delikatna sugestie, ze zalezy mi na dokonczeniu, obrazili sie. Koniec koncow zrobia to - mialem racje?

sytuacja b.

Umawialismy sie na gotowo pod malowanie - przedwczoraj slysze, ze juz niedlugo koncza, i ze kontowniki (takie alumioniowe na rogach plyty G-K) to bedzie dodatkowo 15 pln za mb - a za metr zabudowy biora 35. Deliaktnie zasugerowalem, ze moga udac sie do wyjscia, oddajac mi po drodze wplacone zaliczki - bo sie umawialismy na skonczona robote, a nie na nieskonczona. Zrobia w cenie - mialem racje?

sytuacja c.

wczoraj przychodza, ze w pitek mam sie rozliczyc, doplacic za gruntowanie, bo oni bez gruntowania nie moga nalozyc akrylu. za gruntowanie - chca 1,7 za m2. I co? Nie da sie klas akrylu bez gruntowania?

Nie chodzi tutaj o 50 czy 100 pln, tylko o zasade - jak dac komus wejsc na glowe, to juz nie bedzie sie dalo opedzic od kogos takiego. Tylko ze chce byc fair, wiec prosze napiszcie, czy slusznie robie? a jesli nie to gdzie blad? no i jak z tym gruntowaniem.

pzdr

sad ripper

https://forum.murator.pl/topic/82976-robotnicy-naciagacze-nic-nowego-ale/

Wlasnie jestem na etapie koncowki zabudow KG na poddaszu. Umawialam sie na gotowo tzn. ze szpachlowaniem i gruntowaniem i taka prace odbiore, a potem za nia zaplace.

Co do tego akrylu, to uwazaj. Jak mnie pamiec nie myli mowiono mi, ze ewentualnie mozna go polozyc w szczelinach od 1 do 3 mm. U nas nigdzie jednak nie bedzie takiego latania ... Ale swoje z akrylem i zabudowa KG juz przeszlem. Wczesniejasza ekipa tak mi zabudowala poddasze, ze nadawalo sie do calkowitej rozbiorki, ponownego profilowania i polozenia nowych plyt KG. I tez wymyslili sobie, ze na laczeniach plyt w rogach upchaja akryl, co przy szparach ok. 5 mm bylo zupelnym nieporozumieniem.

https://forum.murator.pl/topic/82976-robotnicy-naciagacze-nic-nowego-ale/#findComment-1887366