Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"napadaja na mnie"...

Recommended Posts

od dluzszego czasu obserwuje zjawisko nienawisci Polakow do Niemcow...

ale tez nienawisci do Polakow mieszkajacych w Niemczech :(

od dawna juz widzialam ataki na forach ogolnych,kiedy tylko ktos napisal,ze mieszka w Niemczech i wcale nie musial sie tym przechwalac,wywyzszac itp.

widze tez,ze polskie media te nagonke propaguja..tak czesto czytam o niemieckich kierowcach - piratach drogowych,sensacyjnych broszurach ocierajacych sie o pedofilie, czy inne sensacje jakby rodem z kiepskiego kina..

czy w innych panstwach sasiadujacych z Polska nic sie nie dzieje?

od wczoraj "napada na mnie" ktos na forum trojmiejskim,gdzie chcialam pomoc..

moj blad,ze napisalam mala uwage na temat uprzedzen i...nie wylogowalam sie

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=57&w=66029517

uwazam,ze to jest chore..wyzywac kogos za...miejsce zamieszkania?

przeraza mnie to co zauwazylam...uprzedzenia,nienawisc..faktycznie bez podstaw( czym moglam zawinic agresorowi?).. przeraza mnie ta latwosc atakowania..obojetnie w jakiej "wierze"..

co dzieje sie z tym spoleczenstwem? kraj w tak wysokim stopniu katolicki,pokolenie Jana Pawla II?

rece opadaja...

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

przykro jest słyszeć i czytac takie rzeczy .... nie wiem jak musisz się czuć kiedy są skierowane do Ciebie. Dzisiaj rano zastanawialismy się z mężem czy można napisac do Angeli Merkel, że nie wszyscy Polacy myślą tak, jak M.Giertych ... że nie wszyscy uważają, że Niemcy tylko czychają żeby nas najechac ...

osobiście jest mi wstyd. tylko nic nie mogę z tym zrobić. wstyd pokazać się w Europie.

Z racji tego,ze niejako zainteresowana jestem; bardziej zwracam uwage na takie incydenty..przeraza mnie ta latwosc atakowania..obojetnie w jakiej "wierze"..

co dzieje sie z tym spoleczenstwem?

to nie tylko o ten watek chodzi i to,ze personalnie do mnie..

juz od dawna obserwuje to zjawisko..

zwrocilam na to uwage kilka dobrych miesiecy temu i nawet mowilam o tym Wojtkowi..zaczelismy zwracac uwage na media i ich uwagi w strone Niemcow itp.

i wydaje mi sie,ze to ciagle narasta,a to nie jest najfajniejsza peryspektywa :(

Zastanawia mnie dlaczego w tak zatrwazajacym tempie rosnie agresja? Na forach internetowych atakowanie osob,ktore mieszkaja poza Polska ze szczegolnym naciskiem na Niemcy to codziennosc..

Boje sie,ze tu nigdy nie zaistnieje jako "obywatel" i to jestem w stanie zrozumiec..ale dlaczego stalam sie wrogiem dla moich rodakow????

to nie jest też do końca tylko nasz "polski" problem. czytając fora np rosyjskie spotkasz się dokladnie z takimi samymi reakcjami - tym razem skierowanymi do Polaków. Bardzo dużo jest tam nienawiści, wyśmiewania i wszystkiego o czym piszemy. I tam chyba polityka zagraniczna też idzie w tym kierunku.

Myślę, że obwinianie mediów to zbyt dalekie uproszczenie. Owszem media w wielu przypadkach kreują rzeczywistość, ale jednak w głównej mierze

przekazują rzeczywistość zastaną.

Ja oceniam że zjawisko nienawiści do każdego kto ma inny pogląd (zdanie) stało się w naszym kraju powszechne od czasu ostatnich wyborów. To politycy wszelkiej maści winni są obecnemu zjawisku. Miejsce debaty politycznej zastąpiły potoki oskarżeń i obelg a na forach wszelkiej maści zamiast wymiany zdań mamy pyskówkę.

Wbijanie społeczeństwu do głowy że lata po roku 1989 to pasmo nieszczęść, rozkradania państwa, rządów obcych (masonów, żydów, liberałów, niemców), wdeptywanie w błoto kolejnych, szanowanych na świecie osób musi gdzieś znaleźć swoje ujście.

Osobiście odnoszę wrażenie że tak podzielonego społeczeństwa jak jest teraz to nie było nigdy.

MIA ja bym się tam tak bardzo nie dziwił.

Po pierwsze primo)

boli jak mało co, że "wygraliśmy wojnę" a żyjemy na niższym poziomie niż przegrani.

Po drugie primo)

Co tu się dziwić prasie? Czy to my korzystamy z zaniedbania władz co do uregulowania ksiąg wieczystych na tzw Ziemiach Wyzyskanych.

Po trzecie primo)

U nas jak rzad dofinansowuje to na razie dofinansowuje odbudowę cmentarzy. Póki co nie wspiera organizacji rewizjonistycznych (no może bojówki LPR :oops: ), a nie tak jak Ziomkowstwo, które jest dotowane z pieniędzy niemieckich podatników.

Po czwarte primo)

To niemieckie nie tylko prawo ziemi, ale prawo krwi, przy nabywaniu obywatelstwa, boli zwłaszcza w rodzinach mieszanych. Pewne niemieckie urzędy państwowe przyczyniły się do wyciągnięcia pogrobowca zwanego Kulturkampf.

Po piate primo)

Może gostek jest ekstrema.

Po szóste primo)

Może wkurzyło go to że ceny na Pomorzu Zachodnim są w Ojro. Albo nie dostał pokoju bo nie był ZimmerFrei.

PS. Wierz mi, czy chcesz czy nie chcesz, największy bład aliantów pozostawienie państwu niemieckiemu jego pieśni. Ona rzutuje na ich stosunek do innych nacji. W szczególności zwrotka bodajże 3.:

Deutchland, Deutchland ueber alles..

No i niestety Niemcy w przeważajacej większości (wg rozkłądu Pareto) są ueber alles. Tak się zachowują i tak traktują innych. Sorki ale nie jestem masochistą, żeby za to kochać Niemiecki naród w swej masie, co nie umniejsza relacji międzyjednostkowych.

A ponieważ jesteśmy na forum budowlanym, to pozwolę sobie wysunąć tezę, iż to głownie dzięki ekspancji niemieckiego kapitału na polską branżę budowlaną mamy takie, a nie inne, nieuzasadnione ceną surowca, pracy ludzkiej, energii oraz podatków ceny materiałów budowlanych.

Wspomniany powyżej rozkład Pareto mówi iż 20% (grupa A) populacji generuje 80% przyczyn.

W tych 20% grupy A wystarczy looknąć po necie by znależć niemiecką dominantę: cement, ceramika, beton komórkowy, silka, dochówki, chemia, kleje, itd. itp.

Więc wybacz, ale nie mam za co kochać tak określonego ekspansjonizmu. (Specjalnie użyłem tej nazwy bo wykupywanie i zamykanie małych cegielni itp. zakłądów nie może służyć nieczemu innemu niez monopolizacji rynku.)

Należy jednak przyznać, że większość firm niemieckich przestrzega prawa, w tym prawa pracy, co im się chwali.

Nie tak jak np. z kapitałem francuskim, albo włoskim.

Wracając do grupy A. Może niesłusznie ale uważam, że Niemcy (kapitał) obecnie stosuję tę samą zasadę, ajka była stosowana w GG-dewaluacja (obniżenie siły nabywczej złotego) w branży. No bo jak inaczej uzasadnić, taki a nie inny wzrost cen w branży. Mnie (i pracownikom zakładów produkcji o charakterze budowlanym) nie wzrozło o tyle na listku wypłat o ile wzrosły ceny materiałów. To dlaczego nie miałbym być sflustrowany. :evil: :oops: :evil:

I w skrytości ducha obwiniam za to grupę A. :x

ok.

rozumiem frustracje..

rozumiem pamiec o historii..

chyba nikt nie liczy na cudowne zapomnienie krzywd,jakich jako Polska doznalismy,jednak to wszystko nie usprawiedliwia nagonki na osoby takie,jak ja..ja nie tworzylam historii,jaki mam wplyw na polityke kraju tego czy tamtego a jaki na gospodarke?

i o tym byl moj post..

e tam gdyby odwrócić role i polskie firmy wykupywałyby niemieckie firmy byłoby tak samo...

zresztą...większośc firm produkcyjnych wcale nie jest kupiona przez Niemców... zmowa kartelu budowlanego to nie jest jakos szczególnie wina firm niemieckich....

ja tam (tylko mnie nie zakrzyczcie:) lubię i szanuję Niemców, Czechów, Rosjan, Białorusinów, Ukraińców , Cyganów, Wietnamczyków, itedeitepe...każdy z tych narodów ma cos bardzo fajnego, od każdego mozna się czegos nauczyć...

takie uwagi jak te na forum gazety były nie na miejscu moim zdaniem - w ramach pokazywania Trójmiasta gośc wymienił głównie Poczte Polską i Westerplatte........owszem, mozna pokazać (ale jesli ten ktoś CHCE) miejsca związane z wojna no ale ludzie kochani dość tej martyrologii...to nie jest delegacja niemieckiego Rządu tylko znajomi....

Mia nie wiem skąd sa Twoi Znajomi i niestety nie znam dobrze Gdańska ale jesli nie są znad morza to pewnie warto pokazać oprócz pięknej starówki w Gdańsku równiez samo wybrzeże - Jastarnię, Hel itd?:)

Odpowiem ci tak. Czym dłużej mieszkasz w kraju tym bardziej nim przesiąkasz.

Szwagiera mam z Westi. Mieszkał 10 lat (z czego 5 rowadził firmę ojca 5 był na stempelmachen) w Polsce. Po tych 10 latach "przymuszono" go do pracy (z czego siębardzo cieszę bo nic tak nie cieszy jak cudze nieszczęście 8) ). Ponieważ wrócił do faterlandu to proces jego resocjalizacji był krótszy. Musiał być resocjalizowany bo mu koledzy w pracy mówili, że ma przewód myslowy Polaka. No i po tych 3 latach to już na tyle się zresocjalizował, że 3 miesiące po wejściu Polski do UE, powtórzył przy stole jak papuga, że się Niemcom należy za ich pracdowitość boom w motoryzacji (tak pewnie media w Niemczech to naświetlały). Po tak wygłoszonej tezie żona moja przyfastrygowała mi pod stołem z całej siły z buta w kostkę. Gdyż co następuje na twarzy mojej wymalował się wyraz:

No ty taki owaki, to my wam w 3 miechy wszystkie szroty wimietli, a ty mi będziesz takie kity wciskał.

Było to połączone z nieodpartym odchyleniem się ramiona do tyłu.

Ból kostki przyszedł w samą porę i na nim się skupiłem.

Jak widzisz z powyższego opisu tego samego zjawiska (nagłego zniknięcia powypadkowców) można je ująć w dwu prawdach:

niemieckiej

i

polskiej.

Co gorsza w zasadzie obie są prawdziwe.

PS. A i jeszcze jedno. Weź temu historykowi naklikaj, że Niemcy nie wymyślili obozów konccentracyjnych (w nowożytnym pojęciu). Wymyślili je Angole podczas wojny burskiej bo nie mogli sobie poradzić z partyzantką Burów, do czasu, aż nie posadzili ich cywilów za kolcami.

Niemcy natomiast, nie Japońce, po raz piewszy uruchomili marsze śmierci. Dla Ormian i Kurdów w Turcji. Od tego czasu mają pewne wpływy nad Bosforem. 8)

He, he.., pytanie było co pokazać gościom z Niemiec w Gdańsku.., a tam zaraz polityka... :lol:

Odpowiedzi tego typu należy po prostu zignorować.

Nie wyleczysz wszystkich hożych i nie pozbędziesz się ludzkiej głupoty, bo stara ona jak świat.., a ciągle żyje i żyć będzie...

Nie generalizuj tylko od razu, bo paru forumowiczów to nie cala Polska. Polacy tacy sami ludzie jak cala reszta.... Są miedzy nimi białe i czarne owieczki.., jak wszędzie...

Na każdym forum znajdzie się parę takich co odstają od reszty....

Oceniając według nich cala resztę to to samo o co masz pretensje do tamtych z gazetypl..., bo oni właśnie oceniają Niemców patrząc przez pryzmat Wielkiego Złego który im się przytrafił. wojna dawno minela a oni ciagle walczą...

Jak ktoś woli żyć przeszłością i tylko przeszłością, to niech sobie żyje. Widocznie niektórzy musza żyć nienawiścią bo inaczej nie czują ze żyją.... :roll:

Zignorować ich. Niech się kiszą we własnym sosie, nie dotykać, bo smród będzie tylko większy. :wink:

ja myślę, że po prostu na takich kumpli ten Twój szwagier trafił i tyle

tak jest w każdej nacji - moge Cię zapoznac z polskimi "patriotami" - siedza koło niedaleko na ławeczce, nienawidzą wszystkich jak leci...nie musze dodawać , ze nie są fanami szachów....no i fakt, to głównie oni wymietli te szroty z NIemcowa:)

po prostu są ludzie i ludzie i tyle...

Xenia muszę ciezmartwić już 3 rok jeździmy na ten sam camping pod Wenecję. Kamping opanowany głownie przez Bawarię i Kraj Sary (czyli landy bogate). Ceny też nie dla gości z b. krótkim jeżem. I wychodzi niemiecka buta i mentaliteat. Wierz mi czasami strach się bać (i to nie drobiu). Np. jak całe stado wstaje do chymnu i jednym głosem z ręką na sercu śpiewa. Ja wiem że należałoby ich za to cenić (w końcu poszanowanie dla znaków), ale mi to wieje...

a takie tam lęki mam :o :lol: :roll:

I takie same zachowania u szwagra po okresie resocjalizacji.

PS 1. Wierz mi, u nich TV to środek przekazu rządu do narodu. U nas jak zwykle "TV kłamie". Był wspaniały ubaw jak szwagiero I raz MIŚia oglądał. 8)

PS 2. Pan Poettering szycha UE otrzymał zaproszenie Ziomkowstwa ciekawe co z nim zrobi. Będzie to swego rodzaju barometr. MIA życzę, żeby go nie przyjmował, bo tak to znowu polska prasa będzie krzyczała o rewizjoniźmie.

Historycznie do MII.

Tak w gruncie rzeczy to chodzi o tą nietrafioną decyzję książątka z Mazowsza, co to nam Krzyżaków napuścił. Potem nasz bład zaniechania, jak pod Grunwaldem łaźnię dostali to ich trzeba było wysiudać. A potem to już było z górki. Dopuki siedzieli w Prusach to państewka Nnemieckie głównie między sobą się naparzały i z niewielką siła na sąsiadów ruszały. Potem Wielkie Prusy zrobiły, że austryjacki Śląsk nagle stał się Niemiecki, a potem parę większych wojenek. Niestety wychowanie z dośpiewką ueber alles pozostało i będzie pokutować.

Ci Niemcy majac pyrzybyc do Gdanska to nie moi znajomi..ja (jako mc_dortmund) tylko probowalam w tym watku podpowiedziec dziewczynie co moglaby im pokazac..

Westerplatte czy Poczta Gdanska to takze niewatpliwie ciekawe miejsca o ile prezentuje sie je jako miejsce historyczne a nie w imie czystej zlosliwosci..

Nie stawiam sie jako rownorzedny partner do dyskusji historycznych,poniewaz dobrze tematu nie znam...

historie poznalam na tyle,ile w latach szkolnych nauczyciel i podreczniki mi przedstawily..nie dociekajac teraz na ile prawdziwe byly to przeslania..chciaz w latach,kiedy ja nauki pobieralam akurat niescislosci dotyczyly raczej naszych wschodnich sasiadow....i z relacji ojca,ktory te historie "tworzyl" jako czynny bojownik w konfederacji obrony wiary i ojczyzny..

Pewna wiedze mam,chociaz przyznaje mizerna i powierzchowna...i prawdzie wynikajacej z histori nie zaprzeczam..

Moj stosunek "do swiata" jest taki,ze nie jestem zdolna do negatywnych uczuc w stosunku do drugiego czlowieka nie zaleznie od narodowosci,wyznania czy statusu spolecznego..o ile nie bierze/nie bral udzialu w czyms co spolecznie jest naganne.

Dlatego nie rozumiem,dlaczego ktos psy na mnie wiesza nic o mnie nie wiedzac a tym bardziej,ze nic mu nie zrobilam..