Edybre 18.07.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Mam studnię kręgową obudowaną cegłą rozbiórkową - mieliśmy jej sporo ze starego domu. Wyczyściłam ją szczotką drucianą z resztek starego tynku i teraz zastanawiam się, czy jest jakiś środek, który sprawiłby, że cegła będzie miała wyrazistszy kolor? Jest coś takiego? I czy można jakoś poprawić wygląd spoin - może fuga do klinkieru? Spoiny prawie licują się z cegłą i są raczej równe. Jak odświerzyć wygląd studni - poradźcie coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 18.07.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Cegłę po wyszczotkowaniu przeszlifuj jeszcze papierem ściernym a później zabezpiecz impregnatem do cegły. Ten środek zakonserwuje cegłę i "wyciągnie głębię". Kiedyś cegłę nasączano olejem maszynowym ale teraz są lepsze środki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 18.07.2007 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Jakiej grubości powinien byc ten papier, żeby zamocno nie zeszlifować cegieł? Czy wystarczy, że w hurtowni zapytam o impregnat do cegieł czy szukać jakiegoś konkretnego? Sorry, że tak pytam ale baba jestem a chcę to zrobić porządnie Aha, a co ze spoinami - nie ruszać ich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 18.07.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 No chyba te cegły nie są tak zmurszałe żeby się starły od papieru ściernego... Myślę, że papier 120 będzie OK. Co do impregnatu - wpisz hasło w google o wybierz wg ciebie najlepszy. Spoiny jeżeli są mocno wklęsłe można wyfugować zaprawą do klinkieru ale to strasznie żmudna praca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 18.07.2007 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Dzięki serdeczne za tak błyskawiczne odpowiedzi. Cegły nie są zmurszałe ale nie chcę, żeby zrobiły się zbyt chropowate. Czy fugę nakłada się tylko na spoiny czy na większą powierzchnię a potem usuwa nadmiar z cegły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 18.07.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Tylko na spoinę. Inaczej trudno będzie ją zmyć z cegły. Stosuje się specjalną kielnie fugówkę. http://www.unimet.pl/produkty/produkty_zdjecia/aakie-ne-fug-8.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 18.07.2007 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Dzięki, zabieram się za poszukiwania materiałów i narzędzi i do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klakun 01.03.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Witam, Odkopalem temat bo mam pewien problem. Adaptowałem piwnicę w starej kamienicy. Sklepienia piwniczne są łukowe,ceglane. Postanowiłem je odczyscic i zostawić bez tynku. Problem polega na tym,że jeden z "łuków" został odczyszczony papierem sciernym przez co (tak podejrzewam) uszkodzona została wierzchnia warstwa cegły i teraz, z biegiem czasu, cegła się jakby łuszczy, kruszy, koroduje. W łukach odczyszczonych mozolnie szmatką i jakimś kwasem, tego problemu nie ma. Dodam,że cały sufit po odczyszczeniu był 2-3 razy impregnowany środkiem do impregnacji klinkieru. Srodek na bazie sylikonu i chyba jakiegos rozpuszczalnika bo cuchnął strasznie... Pytanie brzmi: czym zabezpieczyć/przekleić cegły aby zapobiec dalszemu korodowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts