Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak odnowić cegłę?

Recommended Posts

Mam studnię kręgową obudowaną cegłą rozbiórkową - mieliśmy jej sporo ze starego domu. Wyczyściłam ją szczotką drucianą z resztek starego tynku i teraz zastanawiam się, czy jest jakiś środek, który sprawiłby, że cegła będzie miała wyrazistszy kolor? Jest coś takiego? I czy można jakoś poprawić wygląd spoin - może fuga do klinkieru? Spoiny prawie licują się z cegłą i są raczej równe. Jak odświerzyć wygląd studni - poradźcie coś :D

Jakiej grubości powinien byc ten papier, żeby zamocno nie zeszlifować cegieł? Czy wystarczy, że w hurtowni zapytam o impregnat do cegieł czy szukać jakiegoś konkretnego? Sorry, że tak pytam ale baba jestem a chcę to zrobić porządnie :D Aha, a co ze spoinami - nie ruszać ich?

No chyba te cegły nie są tak zmurszałe żeby się starły od papieru ściernego... Myślę, że papier 120 będzie OK. Co do impregnatu - wpisz hasło w google o wybierz wg ciebie najlepszy. Spoiny jeżeli są mocno wklęsłe można wyfugować zaprawą do klinkieru ale to strasznie żmudna praca...

• 4 years później...

Witam,

Odkopalem temat bo mam pewien problem. Adaptowałem piwnicę w starej kamienicy. Sklepienia piwniczne są łukowe,ceglane. Postanowiłem je odczyscic i zostawić bez tynku. Problem polega na tym,że jeden z "łuków" został odczyszczony papierem sciernym przez co (tak podejrzewam) uszkodzona została wierzchnia warstwa cegły i teraz, z biegiem czasu, cegła się jakby łuszczy, kruszy, koroduje. W łukach odczyszczonych mozolnie szmatką i jakimś kwasem, tego problemu nie ma. Dodam,że cały sufit po odczyszczeniu był 2-3 razy impregnowany środkiem do impregnacji klinkieru. Srodek na bazie sylikonu i chyba jakiegos rozpuszczalnika bo cuchnął strasznie...

Pytanie brzmi: czym zabezpieczyć/przekleić cegły aby zapobiec dalszemu korodowaniu? :confused: