Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.Postanowiłem sprzedac nieruchomosc.A dokładniej Budynek wielkosci 10m na 10m i ziemie na której sie ten budynek znajduje.I mam pytanie jaki podatek musze zapłacic od sprzedanej nieruchomosci.Chodzi mi o wszystkie kosztyi.Ponoc wynosi 10% wartosci.Ale nie jestem pewien.I czy musze zapłacic podatek dochodowy na koniec roku.Wszystko wybudowałem samodzielnie i nie chciałbym teraz w podatkach oddac połowe wartosci urzedowi.

Czy urzad bierze wartosc rynkową czy umowna

Z góry dziekuje za odpowiedzi

https://forum.murator.pl/topic/82997-jaki-podatek-po-sprzedazu-nieruchomosci/

• 2 weeks później...

trochę to dziwne... wybudowałeś budynek kilkanaście lat temu, nie będąc właścicielem gruntu?

Jeśli nabycie gruntu miało miejsce w tym roku, to przy sprzedaży zapłacisz 19% podatek od dochodu. Podstawą obliczenia podatku jest dochód stanowiący różnicę pomiędzy przychodem z odpłatnego zbycia nieruchomości lub praw majątkowych a kosztami, powiększony o sumę odpisów amortyzacyjnych dokonanych od zbywanych nieruchomości lub praw. Koszty związane z nieruchomością muszą być udokumentowane. Kosztami z tytułu odpłatnego zbycia nieruchomości albo praw będą tylko koszty nabycia lub koszty wytworzenia, powiększone o nakłady poczynione w czasie posiadania tych rzeczy i praw majątkowych. W przypadku odpłatnego zbycia w drodze zamiany nieruchomości lub praw dochód będzie się ustalać u każdej ze stron umowy. Podatek będzie płatny w terminie złożenia zeznania za rok podatkowy, w którym nastąpiło odpłatne zbycie nieruchomości. 19-procentowy podatek ze sprzedaży nieruchomości, nie będzie musiał być uiszczony przez podatników dokonujących sprzedaży nieruchomości, którzy w terminie 14 dni od dnia dokonania tej sprzedaży złożą w urzędzie skarbowym oświadczenie, że przychód uzyskany z tego tytułu w okresie dwóch lat od dnia sprzedaży będzie wydatkowany na cele mieszkaniowe. Jeżeli podatnik nie wydatkuje przychodów na cele mieszkaniowe w ciągu 2 lat, konieczne będzie uiszczenie 19-procentowego podatku dochodowego. Jeżeli podatnik wydatkuje przychody tylko w części, opodatkowaniu będzie podlegać kwota stanowiąca różnicę pomiędzy przychodem ze sprzedaży a kwotą wydatków poniesionych na cele mieszkaniowe. W takich wypadkach podatek wraz z naliczanymi odsetkami będzie płatny w terminie złożenia zeznania za rok podatkowy, w którym upłynął 2-letni okres od dnia sprzedaży.

https://forum.murator.pl/topic/82997-jaki-podatek-po-sprzedazu-nieruchomosci/#findComment-1916601

Podłącze się do tematu odnośnie sprzedazy nieruchomości. Otóz znajomy Polak, mający jednak obywatelstwo innego kraju, nabył w 2001 roku małe mieszkanko w celu możliwości zatrzymania sie w nim gdy bywał w Polsce.

Nikt nie był w tym mieszkaniu zameldowany. Obecnie jego sytuacja na tyle się zmieniła że chce je sprzedac. Chodzi mi tylko o przepisy polskie.

1.czy i jakie podatki musi zapłacic?

2.czy zaplaci jakiś dodatkowy podatek z powodu braku zameldowania w tymże mieszkaniu?

Gdzie ewentualnie szukac odpowiedzi?

:o

https://forum.murator.pl/topic/82997-jaki-podatek-po-sprzedazu-nieruchomosci/#findComment-1917116

jesli mieszkanie kupił w 2001r., to obowiązuja go stare przepisy podatkowe. Zbycie następuje po upływie 5 lat od nabycia nieruchomości, zatem nie ma obowiązku podatkowego z tytułu podatku dochodowego od osob fizycznych.

Zameldowanie nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia

https://forum.murator.pl/topic/82997-jaki-podatek-po-sprzedazu-nieruchomosci/#findComment-1927804