Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze dla Mieczotronixa

Recommended Posts

Mieczu..

Jesteś jednym z inwestorów, którzy potrafią przerobić wszystko na wesoło.

Oby słowo stało się ciałem i życzę Ci z całego ziabiego serca, byś ucieszał nas dalej swoją radością.

O domku : sponiewierana jestem rozwiązaniami prostoty i zapomnianych przez architektów linii.

Ten dach........ach........ :D

Teraz widać całą urodę elewacji i płaszczyzny okien.

Z niecierpliwością czekam na dalsze zdjęcia.

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Domek projektowała moja koleżanka architektka i bardzo jestem dumny z jej dzieła. W sumie niektórzy mówili, że to pewne ryzyko brać architekta bez praktyki (bo ona do tej pory projektowała raczej szkoły i bloki), ale to bardzo zdolna osoba i gorąco w nią wierzyłem.

Domek z założenia miał mieć prostą linię, żeby uniknąć wpadek na budowie (to mój 1-szy dom), żeby wytanić i zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na droższe elementy wykończeniowe - klinkier i elegancki dach. Z klinkierem wyszło super, z dachem nie wiem. Na pewno przepłaciłem. No i po przejściach z nich jestem skrzywiony. Na szczęście znajomi twierdzą, że tylko ja widzę wady tego dachu.

Projekt domu spodobał mi się m.in. ze względu na ciekawy układ okien w elewacji - np. brak symetrii na ścianie szczytowej, który zupełnie nie razi - jego warowny wygląd (wiadomo złodziej będzie miał gorzej, a my się będziemy czuli bezpieczniej), a jednocześnie dużą ilość światła w domu.

Przez to, że w warunkach kazali zrobić dach 30 stopni (w projekcie najpierw było 15), wyszła dość duża stodoła. Ale przynajmniej mamy za to ogromny strych.

A szanownej Mamie przesylam pozdrowienia od Bobow i Mart Budowniczych ze Szczecina. To musi byc superbabka - jesli nie pogniewa sie za ten epitecik.

Nie pogniewa się, bo jest superbabką. Muszę jej pokazać wasz post, to się na pewno bardzo ucieszy.

Sory..ja w temacie mycia okien tych z klatki schodowej.

Otwierają się ?

Się nie otwierają. Mycie też mi spędza sen z powiek. Od wewnątrz będzie łatwiej bo schody będą miały spocznik 1,3 nad ziemią. Więc można na nim będzie ustawić drabinkę.

Od zewnątrz gożej. Drabina duuża będzie potrzebna i jakiś mop na kiju.

190 metrów ?????????

No coraz bardziej mi się podoba Pani Projektantka. :D :D

A kubaturę można znać ?

Co te zapytajniki seryjne oznaczają? Że dużo, czy że mało?

Kubatury nie pamiętam, ale można ją zgrubnie policzyć: parter ma coś 2,85 m wysokości, a piętro powiedzmy 2,70. czyli 95 x 2,85 + 95 * 2,7 = 270,75 + 256,5 = 527,25 m3. Ale to "na oko". Nie pamiętam dokładnych wysokości.

Piękne proporcje , oj piękne...

Takie swojskie - stodołowate.

Cosik mi się widzi,że pani architekt będzie powielać projekt :D

No nie wiem - powiedziałem jej kiedyś, że teraz ma gotowca do sprzdawania innym, ale odpowiedziała na to: - A co? chciałbyś, żeby inni mieli dom taki, jak ty? To jest projekt indywidualny. Na pewno inwencji jej nie zabraknie. Póki co wyemigrowała do Irlandii. No i nie wiem czy prędko wróci.

• 3 months później...
mieczu. ja też mam Netię 8). Mam dwa numery telefoniczne. Na jednym zwykłe rozmowy, na drugim stały dostęp do internetu Net24 (technologia ADSL). Szybkość 640 kb/s. Idzie jak burza. Mam dwa modemy ISDN i ADSL. Koszt chyba 180 PLN mies. Netia pod kątem obsługi klientów jest do d..., ale szybkość tego łącza jest, jak na moje potrzeby rewelacyjna.

• 2 weeks później...