Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

molestowanie?

Unia

Recommended Posts

Loguję się pod nowym nickiem, bo chcę uniknąć głupich skojarzeń i dziwnych komentarzy.

Mój syn ma 4 lata. Ostatnio zaczął łapać się za krocze i robić niby - przysiady. Spytałam go dlaczego tak robi, a on na to: bo wujek też tak robi. Z rozmowy wynikło, że to mój brat. Na pytanie czy jego też dotykał odpowiedź brzmi: nie. Syn jednak jest przez nas uczulany,że obcy ludzie nie mogą go dotykać. Od kilku dni, jak Krystian nie ma kontaktu z moim bratem, te ruchy się uspokoiły. Mam starszą córkę (7 lat), ale u niej nigdy nie spotkaliśmy się z takimi zachowaniami. Czy to jest jakieś światełko ostrzegawcze? Jak rozpoznać czy nie dzieje się coś złego?

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trudno powiedzieć. Sam czasem mam takie schizy względem bezpieczeństwa mojego dziecka. Twoje może na przykład naśladować taniec, czy jego fragment, który np brat gdzieś "mignął" np. oglądając jakiś teledysk w mtv itp. Ale dobrze być czujnym.

Syn moich znajomych natomiast będąc u dziadka pstryknął dvd i zamiast teletubisiów zobaczył... sex oralny :o Pomijam milczeniem zawartość odtwarzacza, ale mały zrobił to w obecności dorosłych i trwało to kilka sekund. Wyobraźcie sobie, że ten brzdąc przez kilka dni chodził z palcem w ustach naśladując fellatio :o Dzieci widzą więcej niż się nam wydaje.

Hmm... sprawa jest bardzo delikatna, więc trzeba by dużo wyczucia i delikatności.

Moim zdaniem takie zachowanie nie musi świadczyć o niczym złym, może po prostu chłopczyk podpatrzył, jak wujek łapie sie za krocze, czasem faceci nieswiadomie tak robią... a dziecko może to naśladować.

Jesli cos jeszcze wzbudza Twoje zaniepokojenie, to należało by się sprawie przyjrzeć, a jesli nie ma innych symptomow, masz do dziecka zaufanie, a ono do ciebie, jest uświadomione, co to zły dotyk itd... Poobserwuj troche dziecko, jak sie zachowuje w towarzystwie wujka, innych dorosłych. Bądź czujna, ale bez paniki. To może być przypadek.

Mi się wydaje, ze faceci się często "tam" łapią. :roll: Może ktoś z nich powie czemu..., chyba cos tam poprawiają..., ale częściowo wydaje mi się to normalne...., oby nie robili tak na ulicy i wszędzie.., a i z takim czymś się spotkałam....

Może synek przyuważył wujka, parę razy przy takim czymś i teraz powtarza....

Teraz zrobiła się jakaś paranoja na temat molestowania... owszem, trzeba dzieci uczulać ale nie robić zaraz paniki...

Teraz każdy z nas będzie bal się pogłaskać dziecko po głowie, wziąć na kolana, przytulić.., a nóź widelec, ktoś odbierze to jako molestowanie i będzie z tego problem...

Pogadaj z bratem, sam Ci powie czemu synek mówił, ze wujek tak robi..., bo może na prawdę nic złego wujek nie robił, podrapał się parę razy i już.... A dziecko jak dziecko, wszystko powtarza....

Dobrze, ze jesteś czułą i kochającą mama.., ale trzeba tez uważać aby nie zrobić z tego fobii....

Radzę pogadać z bratem a wszystko się wyjaśni...Trzymaj się.

Nie zauważyłaś, że faceci wiecznie sobie coś tam przerzucają i poprawiają? Wydawało mi się to normalne. :roll: Ale teraz sama nie wiem.

znam takiego jednego. co rusz "uruchamia maszynę losującą" albo poprawia se coś w "rowie". :p :p On tego już chyba nie kontroluje, a panie maja ubaw :D

Cześć,

Poprawiamy sobie naszą męskość/"secret" z tego samego powodu z jakiego kobiety poprawiają sobie biust a szczególnie przy rozmiarze w okolicy 4. Notabene jest on naszym ulubionym :D

Oczywiście osobną sprawą są mężczyźni, którzy depilują tzn golą okolice krocza - jak same wiecie po sobie jak odrasta to swędzi. Koran min nakazuje totalne oczyszczenie ciała raz w miesiącu i stąd bardzo częstym widokiem na wakacjach w Egipcie czy innym arabskim kraju są tubylcy drapiący się po "secret".

Jednak jest taki jeden negatywny objaw wspomnianego drapania u mężczyzn - to choroby weneryczne oraz mendy czyli rodzaj robaka/pasożyta coraz rzadziej spotykany w gabinetach lekarskich.

Cieszę się, że tak żywo interesujecie się męskim "secret".

fajne jesteście - lubię kobiety - może chcecie żebym Wam coś wytłumaczył lub poradził w tematach dotyczących jakiś męskich problemów. Na pewno macie jakieś sprawy, którymi wstydzicie a nawet boicie się podzielić z waszymi mężami czy narzyczonymi.

Walcie dziewczyny z trudnymi pytaniami - tu jesteśmy anonimowi.

Pa,pa :p

A tak troche powazniej :) Moze to objaw dzieciecego onanizmu? Warto udac sie do psychologa, bo potem bedziecie mieli z tym problem.

Albo i wcale....

no własnie, czemu onanizm dziecięcy nalezy leczyć u psychologa? bez przesady. zdaje się, że to dosyć naturalne - zwłaszcza u chłopców.

Owszem, naturalne ale nie należy tego zostawiać samemu sobie, bo potem dziecko może nabrać nieodpowiednich odruchów i będzie to sprawiać problem (przede wszystkim samemu dziecku). A po drugie, psycholog wyjaśni czy to o czym pisze "Unia" to objaw molestowania, czy cos innego.

no to teraz mnie nastraszyłeś ... mój syna ma 7 lat i wiem, że takie dotykanie siebie samego nie jest mu obce ... i co..powinnam iść z nim do psychologa bo się onanizuje?

Dotykanie samego siebie a onanizm to przeciez nie to samo... Jesli to jest tylko dotykanie, zostawiłabym sprawę swojemu biegowi. Zwracanie dziecku uwagi może przynieść efekt odwrotny.

Ale jesli to onanizm... może warto zapytać psychologa o poradę, ale tak na spokojnie. Moim zdaniem to jest zwykła dziecięca ciekawość.