Unia 18.07.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Loguję się pod nowym nickiem, bo chcę uniknąć głupich skojarzeń i dziwnych komentarzy.Mój syn ma 4 lata. Ostatnio zaczął łapać się za krocze i robić niby - przysiady. Spytałam go dlaczego tak robi, a on na to: bo wujek też tak robi. Z rozmowy wynikło, że to mój brat. Na pytanie czy jego też dotykał odpowiedź brzmi: nie. Syn jednak jest przez nas uczulany,że obcy ludzie nie mogą go dotykać. Od kilku dni, jak Krystian nie ma kontaktu z moim bratem, te ruchy się uspokoiły. Mam starszą córkę (7 lat), ale u niej nigdy nie spotkaliśmy się z takimi zachowaniami. Czy to jest jakieś światełko ostrzegawcze? Jak rozpoznać czy nie dzieje się coś złego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 18.07.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Trudno powiedzieć. Sam czasem mam takie schizy względem bezpieczeństwa mojego dziecka. Twoje może na przykład naśladować taniec, czy jego fragment, który np brat gdzieś "mignął" np. oglądając jakiś teledysk w mtv itp. Ale dobrze być czujnym. Syn moich znajomych natomiast będąc u dziadka pstryknął dvd i zamiast teletubisiów zobaczył... sex oralny Pomijam milczeniem zawartość odtwarzacza, ale mały zrobił to w obecności dorosłych i trwało to kilka sekund. Wyobraźcie sobie, że ten brzdąc przez kilka dni chodził z palcem w ustach naśladując fellatio Dzieci widzą więcej niż się nam wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samigom 18.07.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Hmm... sprawa jest bardzo delikatna, więc trzeba by dużo wyczucia i delikatności.Moim zdaniem takie zachowanie nie musi świadczyć o niczym złym, może po prostu chłopczyk podpatrzył, jak wujek łapie sie za krocze, czasem faceci nieswiadomie tak robią... a dziecko może to naśladować.Jesli cos jeszcze wzbudza Twoje zaniepokojenie, to należało by się sprawie przyjrzeć, a jesli nie ma innych symptomow, masz do dziecka zaufanie, a ono do ciebie, jest uświadomione, co to zły dotyk itd... Poobserwuj troche dziecko, jak sie zachowuje w towarzystwie wujka, innych dorosłych. Bądź czujna, ale bez paniki. To może być przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Unia 18.07.2007 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 tyle, że dziecko mówi, że wujek robi to u góry (mieszka na poddaszu), że nikogo wtedy nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 18.07.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Może podprowadź umiejętnie bąbla czy wujek to robi w ubraniu, czy może bez; czy jest wtedy wesoły czy smutny; czy coś mówi do chłopca itp...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samigom 18.07.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Hmm... Ale skoro to twój brat,to może pogadaj z nim? Powiedz mu wprost, że dziecko tak a tak się zachowuje i co mówi. Niech ci to wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 18.07.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Mi się wydaje, ze faceci się często "tam" łapią. Może ktoś z nich powie czemu..., chyba cos tam poprawiają..., ale częściowo wydaje mi się to normalne...., oby nie robili tak na ulicy i wszędzie.., a i z takim czymś się spotkałam.... Może synek przyuważył wujka, parę razy przy takim czymś i teraz powtarza.... Teraz zrobiła się jakaś paranoja na temat molestowania... owszem, trzeba dzieci uczulać ale nie robić zaraz paniki... Teraz każdy z nas będzie bal się pogłaskać dziecko po głowie, wziąć na kolana, przytulić.., a nóź widelec, ktoś odbierze to jako molestowanie i będzie z tego problem... Pogadaj z bratem, sam Ci powie czemu synek mówił, ze wujek tak robi..., bo może na prawdę nic złego wujek nie robił, podrapał się parę razy i już.... A dziecko jak dziecko, wszystko powtarza.... Dobrze, ze jesteś czułą i kochającą mama.., ale trzeba tez uważać aby nie zrobić z tego fobii.... Radzę pogadać z bratem a wszystko się wyjaśni...Trzymaj się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka i Janusz 18.07.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Nie zauważyłaś, że faceci wiecznie sobie coś tam przerzucają i poprawiają? Wydawało mi się to normalne. Ale teraz sama nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Unia 18.07.2007 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 może powinien wypowiedzieć się jakis facet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 18.07.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 i co ma powiedziec?jak czesto dotyka sobie ..... sam mam 4 letniego synka i jest to wiek gdy dziecko zaczyna z jednej strony interesowac sie seksualnoscia a z drugiej "malpowac"zachowania innych czujnosc oczywiscie zawsze wskazana lecz w wypadku tego zachowania jest to chyba nadinterpretacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 18.07.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Nie zauważyłaś, że faceci wiecznie sobie coś tam przerzucają i poprawiają? Wydawało mi się to normalne. Ale teraz sama nie wiem. znam takiego jednego. co rusz "uruchamia maszynę losującą" albo poprawia se coś w "rowie". On tego już chyba nie kontroluje, a panie maja ubaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 18.07.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Cześć, Poprawiamy sobie naszą męskość/"secret" z tego samego powodu z jakiego kobiety poprawiają sobie biust a szczególnie przy rozmiarze w okolicy 4. Notabene jest on naszym ulubionym Oczywiście osobną sprawą są mężczyźni, którzy depilują tzn golą okolice krocza - jak same wiecie po sobie jak odrasta to swędzi. Koran min nakazuje totalne oczyszczenie ciała raz w miesiącu i stąd bardzo częstym widokiem na wakacjach w Egipcie czy innym arabskim kraju są tubylcy drapiący się po "secret". Jednak jest taki jeden negatywny objaw wspomnianego drapania u mężczyzn - to choroby weneryczne oraz mendy czyli rodzaj robaka/pasożyta coraz rzadziej spotykany w gabinetach lekarskich. Cieszę się, że tak żywo interesujecie się męskim "secret". fajne jesteście - lubię kobiety - może chcecie żebym Wam coś wytłumaczył lub poradził w tematach dotyczących jakiś męskich problemów. Na pewno macie jakieś sprawy, którymi wstydzicie a nawet boicie się podzielić z waszymi mężami czy narzyczonymi. Walcie dziewczyny z trudnymi pytaniami - tu jesteśmy anonimowi. Pa,pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 18.07.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 A tak troche powazniej Moze to objaw dzieciecego onanizmu? Warto udac sie do psychologa, bo potem bedziecie mieli z tym problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.07.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 A tak troche powazniej Moze to objaw dzieciecego onanizmu? Warto udac sie do psychologa, bo potem bedziecie mieli z tym problem. Albo i wcale.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 18.07.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Walcie dziewczyny z trudnymi pytaniami - tu jesteśmy anonimowi. Na szczęście nie do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 19.07.2007 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 A tak troche powazniej Moze to objaw dzieciecego onanizmu? Warto udac sie do psychologa, bo potem bedziecie mieli z tym problem. Albo i wcale.... no własnie, czemu onanizm dziecięcy nalezy leczyć u psychologa? bez przesady. zdaje się, że to dosyć naturalne - zwłaszcza u chłopców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 19.07.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Owszem, naturalne ale nie należy tego zostawiać samemu sobie, bo potem dziecko może nabrać nieodpowiednich odruchów i będzie to sprawiać problem (przede wszystkim samemu dziecku). A po drugie, psycholog wyjaśni czy to o czym pisze "Unia" to objaw molestowania, czy cos innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 19.07.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Owszem, naturalne ale nie należy tego zostawiać samemu sobie, bo potem dziecko może nabrać nieodpowiednich odruchów i będzie to sprawiać problem (przede wszystkim samemu dziecku). A po drugie, psycholog wyjaśni czy to o czym pisze "Unia" to objaw molestowania, czy cos innego. no to teraz mnie nastraszyłeś ... mój syna ma 7 lat i wiem, że takie dotykanie siebie samego nie jest mu obce ... i co..powinnam iść z nim do psychologa bo się onanizuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 19.07.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Tak kiedyś wyczytałem Zresztą jak dobrze poszukasz to na forum.gazeta.pl jest całe forum poświęcone temu problemowi i tam też radzili iść do jakiegoś lekarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samigom 19.07.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Dotykanie samego siebie a onanizm to przeciez nie to samo... Jesli to jest tylko dotykanie, zostawiłabym sprawę swojemu biegowi. Zwracanie dziecku uwagi może przynieść efekt odwrotny.Ale jesli to onanizm... może warto zapytać psychologa o poradę, ale tak na spokojnie. Moim zdaniem to jest zwykła dziecięca ciekawość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts