Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja buduję Jazona z Archetonu i zmian jest niewiele. Żona przeprojektowała schody na piętro, były zabiegowe są z dwoma spocznikami. Ścianka kolankowa ma 1m po wykończniu i po długich namysłach taką ją zostawiliśmy. Sąsiad podniósł ściankę o 1 maxa i teraz widzi że dom stracił na uroku. Pomieszczenia są na tyle duże że nie potrzebne są wysokie ścianki kolankowe. Dlatego radzę, aby zbyt pochopnie nie podwyższać ścienek kolankowych.

Gość Grzes z krak

U mnie akurat wszystko idealnie pasuje i na uroku nie stracil dlatego ze mam wysuniety troche bardziej okap. Pozatym w srodku daje 20 cm ocieplenia czyli wychodze 5 cm poza krokwie + ruszt +plyty a podloge bede mial na legarach czyli jakies 8 cm nad obecnym stropem.

Aha byla jeszcze jedna zmiana konstrukcyjna tzn murlata w projekcie jest 10*10 i kazdy ciesla to wysmial i tutaj ich popieram nie wiem czym sie sugerowal projektant dajac taka cienka murlate ja dalem 14*14 + krokwie 8*16 a byly troche ciensze nie duzo w prawdzie ale zaden tartak nie chcial w normalnych cenach przyciac tego twierdzili ze to nie standard i wiecej zuzywaja drewna

• 4 weeks później...

moniqa

Co się stało, że wybrałaś projekt z archetonu. Jeszcze kilka dni temu pisaliście o problemach z projektantką, która robi wam indywidualny projekt ! Czyżby brakło cierpliwości ?

A tak na marginesie jaki projekt wybraliście, bo ja mam Zorza-2 właśnie z Archeton. Jestem zadowolony, projekt posiada bardzo dokładne rozpisanie wszelkich elementów konstrukcji stalowej oraz więźby. Nie obyło się jednak bez błędów, a mianowicie źle policzyli ilość zbrojenia na płycie, jednak po interwencji telefonicznej w kilka minut konstruktor jeszcze raz policzył wszystko i przeprosił za pomyłke, równocześnie dziękując za zgłoszenie problemu. Tak więc współpraca z nimi jest bardzo OK. Od moich znajomych, którzy też mają projekt z Archeton wiem również, że nie ma problemów z wprowadzaniem zmian do projektu ( wyrażają zgodę od ręki.)

pozdroofka :D

U mnie stoi Agat z Archetonu. Bez zmian oczywiście się nie obeszlo, ale tak jest zawsze z projektami gotowymi, bo jednemu pasuje to a innemu tamto ajeszcze innemu siamto. Normalna sprawa. Parę "byków" konstrukcyjnych też wyłapałem, ale na szczęście na czas, więc dom jest taki jak byc powinien.

• 3 weeks później...
My zbudowalismy Ptysia z Archetonu, maly, zgrabny, prosty i jak sie okazalo na nasza kieszen. Zrobilismy minimalne zmiany tzn. z 2 okien w garazu powstalo 1 dwa razy wieksze a wyszlo taniej, oraz w 1 pokoju porte -fentre zostalo obciete do zwyklego okna. Mielismy jeden cel zbudowac dom w 10 miesiecy i nie poplynac na inwestycji, oba cele osiagnelismy i mieszkamy od 2 miesiecy i jak na razie nie zalujemy naszego wyboru. :lol:

Kończę "Zdrój"

Po przeglądnięcie kilku setek projektów - ten wydawal mi się najbardziej funkcjonalny w środku.

Niestety Archeton odstawia masówkę. Robią na ilość nie zawracając sobie głowy dopracowaniem projektów. Dlatego zmiany są nieuniknione.

1. Na początku przedłużyłem garaż z 6 m do 8,5 m. Dzięki temu mam przejście z garażu do wiatrołapu przez kotłownię. Jaki jest sens posiadania garażu przy domu, jeśli nie można do niego bezpośrednio przejść?

2. Obok wiatrołapu w projekcie jest WC. Efekt? Malutki wiatrołap i maleńki kibel. Ja wyrzuciłem kibel i przeniosłem go obok dolnej łazienki zamiast szafy, która widniała w projekcie. Dzięki temu mam kanalizację w jednym miejscu w pionie przy jednej ścianie. Skoro dla mmnie to było oczywiste to o czym myślał "architekt"? :o

Zmniejszyłem jeszcze dwa okna w kuchni na 150x150 (było 180x150), dzięki temu mam więcej miejsca na meble.

Niestety, komin, który w projekcie znajdował się w górnej łazience i wyglądał na niewielki i nieszkodliwy okazał się być dość upierdliwy. We wnękę za kominem zmuszony byłem wstawić sedes. Nie dało się wpuścić komina w ścianę?

Żeby było śmieszniej był to jeden z mniej ułomnych projektów - nie tylko Archetonu.

• 3 months później...
A ja kończę Drozda z Archetonu. Bez zmian się nie obyło, ale po przejrzeniu mnóstwa innych projektów uważam, że jest niezły. Mimo tego, że niezbyt duży (zwłaszcza salon), ma wiele innych zalet: garderobę, spiżarnię, pomieszenie gospodarcze przy garażu, dużą kotłownię. Przeprowadzka w planach na czerwiec 2004.

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...

Hej! Jeśli budujesz Krzemyka, to może byś jakieś zdjęcia i sprawozdanie z budowy zamieścił? Chętnie skorzystam. Właśnie zamawiam projekt i z uwagą zbieram doświadczenia krzemykowców i jeszcze chętniej oglądam wszelkie zdjęcia. Mam nadzieję, że jak ruszę, to sam się podzielę doświadczeniami. Wiem, że to bardzo pomaga budującym. Z góry dzięki!!!

Pozdrawiam. Pietrek

Ja buduję KALINĘ z archetonu. Dom 127 m2 parterowy z częściowo zadaszonym tarasem .Duży salon z jadalnią 38 m2 , kuchnia otwarta 9,5 m2.Dwie łazienki w tym jedna 9,8 m2, trzy sypialnie 18m2,15,m2, 12m2

garderoba ,hol i przedpokoj.

W zasadzie nie było problemów z projektem. Był tylko odsyłany do pracowni w celu naniesienia wyłazu na dach w przedpokoju. Przeliczane było drewno na więżbę dachową (zwiekszane przekroje). Nasze prywatne zmiany do tyczące "srodka" to likwidacja pomieszczenia gospodarczego na rzecz większej łazienki, w której bedzie piec wiszacy i tym samym powiekszenie przedsionka.

Zwiekszyliśmy także rozmiary grzejników. Z niektórych zrezygnowalismy (ogrzewanie podłogowe).Powiekszenie okien w salonie wychodzacych na taras (270x250). Przesunięcie okna w jadalni.

• 3 months później...
Gość krab

Mam projekt Kraba z Firmy Archeton jestem bardzo zadowolony,

naprawdę mogę wszystkim polecić tę firmę http://www.archeton.pl

można zobaczyć projekt ale zdjęć z realizacji to chyba też nie mają,

polecan oddział na Bartyckiej, można zadać każde pytanie i w miarę dostać odpowiedz starają się jak mogą.

• 3 months później...