Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Winogrono

Recommended Posts

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

winorośl wymaga korzystnego mikroklimatu - miejsc nasłonecznionych, osłoniętych od silnych wiatrów, także a może przede wszystkim zimą, doskonale czuje się przy ścianach budynków, altanach. nielubi miejsc cienistych, chłodnych. Co do wymagań glebowych to gleba próchniczna przepuszczalna, umiarkowanie lub dosyć wilgotna, na glebach gliniastych dosyć zwięzłych także sobie radzi całkiem nieźle.

a ja bym chciała posadzić obok tej ściany co mam na awatorku ... Tylko mam dylemat bo nie wiem, jak wytlumaczyć panu kamieniarzowi, żeby mi zostawić jakieś dziury na posadzenie winorośli, skoro sama nie wiem jak sie za to zabrać? Może ktos ma pomysł, ewentualnie zdjęcie ? Bo ja nie bezpośrednio na ścianę chciałabym puscić tylko troszkę odsunąć i zastosować jakiś solidny stelaż w pobliżu, troche podobny do drewnianych belek.

a ja bym chciała posadzić obok tej ściany co mam na awatorku ... Tylko mam dylemat bo nie wiem, jak wytlumaczyć panu kamieniarzowi, żeby mi zostawić jakieś dziury na posadzenie winorośli, skoro sama nie wiem jak sie za to zabrać? Może ktos ma pomysł, ewentualnie zdjęcie ? Bo ja nie bezpośrednio na ścianę chciałabym puscić tylko troszkę odsunąć i zastosować jakiś solidny stelaż w pobliżu, troche podobny do drewnianych belek.

Przestrzegam.

U moich rodziców winorośl rosła w odleglości metra od muru. Oczywiście nikt nie dbał o nawożenie, bo nie dla owoców rosla, tylko dla cienia. Wszystko na stelażu, i pilnowaliśmy, aby na ściany nie wchodziła.

Po kilkunastu latach okazało sie jednak, że mur na tej ścianie jest zupełnie inny niż reszta. Brak słońca powodował, że trzymał wilgoć, w zimie to pomieszczenie było wyraźnie zimniejsze, a spoistość cegieł była wyraźnie niższa niż reszta. Dlatego zlikwidowaliśmy winorośl w tym miejscu, rośnie teraz kilkanaście metrów dalej. A ściana pod wpływem słońca i ciepła powoli wróciła do normy.

Witam

A ja chcialęm umiescis na stelazu w słonecznym miejscu miedzy wolnym miejscem miedzy drzewami kazde w innym miejscu mam pare odman,

czy musza byc bardzo zasŁonie~te

Jeżeli są to odmiany dla owoców, to zasady prowadzenia pnącza wymagają silnego nasłonecznienia. cień nie wpływa dobrze na jakość owoców.

Jeśli to jest tak jak u mnie, tzn. chodzi mi o cień, a owoce są sprawą drugorzędną, to należy dbać, by pędy nie "poszly" na drzewa. Winorośl z czasem uśmierci każde drzewo.

zasadniczo wina nie powinna leżeć po stronie winorośli, tylko wykonawcy owej ściany, jeśli pnącze nie ma z nią kontaktu i jest miedzy nim a ścianą spora przestrzeń to problemu nie ma, ale podstawą jest dobra izolacja ściany.

i jeszcze jedni - nikt ni nie wmówi, żeprawidłowo cięta winorośl i prowadzona przy dostosowanej do niej konstrukcji może w jakikolwiek sposób zagrażać ścianę, może jedynie ją przyozdobić delikatną zielenią liści i pięknymi gronami owoców.

prochon a co do Twojego pytania - winorośl nie mysi być specjalnie osłonięta, a lekko zacieniona też urośnie, może będzie troszkę mniej owocować no i ryzyko że przemarznie zimą jest większe, choć.. choć przy południowej ścianie podczas dłużej odwilży może być jej dla odmiany za ciepło i się rozhartuje. Sadząc miedzy drzewami pamiętaj aby pilnować żeby na drzewo nie weszła, to sie dziej naprawdę szybko a później trudno zdjąć. ;)

zasadniczo wina nie powinna leżeć po stronie winorośli, tylko wykonawcy owej ściany, jeśli pnącze nie ma z nią kontaktu i jest miedzy nim a ścianą spora przestrzeń to problemu nie ma, ale podstawą jest dobra izolacja ściany.

Święta prawda. Jedynie uściślenia wymaga określenie "sporo" (np. czy 20 - 30 cm to sporo), a pewnie troszkę wpływu ma powierzchnia zacieniona. Im większa, tym zacienienie większe. Nie zapominać także, że przy małych odległościach krople deszczu rozbijają się o liście i padają na ścianę. Żadna izolacja w tym wypadku nie ma wpływu.

i jeszcze jedni - nikt ni nie wmówi, żeprawidłowo cięta winorośl i prowadzona przy dostosowanej do niej konstrukcji może w jakikolwiek sposób zagrażać ścianę, może jedynie ją przyozdobić delikatną zielenią liści i pięknymi gronami owoców.

Ano "prawidłowo cięta winorośl i prowadzona przy dostosowanej do niej konstrukcji". W tym sęk.

No i właśnie dlatego błędem jest prowadzenie na rusztowaniu w pewnej odległości od ściany. Wtedy liście są na dwie strony i opady rozbijając się na zielu moczą ścianę, która zacieniowana dłużej wysycha. Jeśli konstrukcja wsporcza jest przy samej ścianie liście ustawiają się do światła na kształt dachówek i woda spływa nie mocząc ściany. Ot i wszystko.

• 2 weeks później...

mam pytanie mój sąsiad ma winogrona i wyrastają mu fioletowe kuleczki które po jakimś czasie usychają co to może być i czemu tak się dzieje oto kilka fotek proszę o poradę

http://img76.imageshack.us/img76/874/winogronoqt7.jpg

http://img231.imageshack.us/img231/4772/winogron2tm2.jpg

http://img239.imageshack.us/img239/6023/winogron3et7.jpg

http://img102.imageshack.us/img102/3566/winogron4hg6.jpg

• 2 weeks później...

Mozesz napisac konkretnie, jak daleko powinien byc stelaz od sciany?

I jeszcze jedno - planuje winogrona na scianie wschodniej z lekkim odchylem na poludnie (tzn lekko polnocny wschod, ale w AU, a tu jest na odwrot slonce), czy to bedzie wystarczajace naslonecznienie? Bo na poludniu (tzn sloneczniej polnocy ;) ) chce miec kiwi, ktore wymaga wiecej slonca (z tego, co zdolalam sie dowiedziec, ale jeszcze bede weryfikowac ta wiedze).

Dziekuje.

To jeszcze ja się może dołączę ;-)

Sąsiad "uszczęśliwił" mnie płotem o wys. 1,5m i teraz zastanawiam się co z tą ścianą zrobić. Na razie została otynkowana i wymyśliłem sobie, że posadzę przy niej winogrona. Jak mocny musi być stelaż? Drewniana kratownica wystarczy?

No i oczywiście - kiedy sadzić winogrona? Teraz, na jesieni, czy lepiej poczekać do wiosny? Jak myślicie?

Pozdrawiam

Adamski