Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie drzewo przy niezadaszonej altanie?

Recommended Posts

miała to być lipa, ale już was poczytałam i zmieniłam zdanie. lipy nie chcę.

poradźcie jakie drzewo (tylko proszę inne odpowiedzi niż u koleżanki, która szukała zamiast garażu...;)):

- nie za bardzo śmieci

- daje cień

- i ma ładny pokrój.

Szukam czegoś, co byłoby głównym elementem kompozycji, wokół ma być raczej w uporządkowanym stylu ogrodu japońskiego. będzie na pewno kolor bordowy oraz iglaki.

jak duże docelowo może ono być?

jak rozłożysta może być korona?

na jakiej glebie ma rosnąc..?

celując w lipę myślami krążymy w okół dużych, bardzo dużych drzew..

a jeśli ma być elegancko i orientalnie - ogród japoński to może tulipanowiec amerykański (Liriodendron tulipifera) ciekawy pokrój, piękne przebarwienie liści jesienią, liście same też ciekawego kształtu, no i te piękne i dziwne kwiaty od których pochodzi nazwa drzewa..

paskud - dziękuję za odpowiedź.

tulipanowiec - dobry pomysł, też myślałąm, ale czy on rosnąc baaardzo wysoko nie pozostawia niżej jedynie konaru? tzn.: zależy mi na drzewie, którego koronę mogło będzie dojrzeć dziecko... ;).

moje wymarzone warunki:

gleba: do nawiezienia

strona świata: zachód

szerokość korony: 3-6m.

i baardzo zależałoby mi na ładnej korze.

:) tylko nie odsyłajcie mnie do ery.

moje wymarzone warunki:

gleba: do nawiezienia

strona świata: zachód

szerokość korony: 3-6m.

i baardzo zależałoby mi na ładnej korze.

:) tylko nie odsyłajcie mnie do ery.

-gleba - do nawiezienia tylko pozostaje problem,z ę drzewo korzeni sie do ponad 20m. w głąb ziemi więc to co nawieziesz jest akurat najmniej istotne.

-strona świata - zachód, ale zachód czego..? przeciętnie drzewo [np. lipa stanowiąca początkowy pomysł] będzie docelowo wyższa od przeciętnego domu jednorodzinnego, wiec nic jej nie bezie cieniować, a raczej ona będzie cień rzucać, no chyba ze mowa o budynku 10piętrowym ;) problem by był gdyby drzewo maiło rosnąc jakieś 3m od budynku, no ale wtedy nie koło by być ono duże, lub budynek był by bardzo wysoki..

-ładna kora - pierwszy typ ma nie brzydką, a jak chcesz coś śmiesznego to korkowiec amurski (Phellodendron amursene) ale tutaj głównym elementem dekoracyjnym jest kora. Inny pomysł to w takim razie platan kolonisty (Platanus acerifolia)

grunt, ze nie musi mieć darmowyh rozmów w zestawie, to może i bez salonu ery się obędzie ;)

miała to być lipa, ale już was poczytałam i zmieniłam zdanie. lipy nie chcę.

poradźcie jakie drzewo (tylko proszę inne odpowiedzi niż u koleżanki, która szukała zamiast garażu...;)):

- nie za bardzo śmieci

- daje cień

- i ma ładny pokrój.

Szukam czegoś, co byłoby głównym elementem kompozycji, wokół ma być raczej w uporządkowanym stylu ogrodu japońskiego. będzie na pewno kolor bordowy oraz iglaki.

mnie się podoba klon z ładnie formowaną koroną.

Witam a co sądzisz o wierzbie mandżurskiej? nie ma zbyt wygórowanych wymagon,nie rośnie zbyt wielka ,ma ,pokręcone gałęzie co nawet zimą dodaje uroku ,można przycinac według upodobań i stanowi dobre tło do ogrodu japońskiego .Polecam też wierzbę japońską o pięknych kolorowych listkach ale ta jest mniejsza i szczepiona na podkładce .Najpiękniej wygląda w formie kuli. Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

aktualnie zastanawiam się nad katalpą i tulipanowcem.

nigdzie tzn w zadnych bazach nie mogę znaleźć platana... ?

hanka - możesz mi szerzej opisać zalety czeremchy? mam ją zaprojektowaną przez ogrodnika, ale do drzewa z wyglądu trudno mi się przekonać... jakie ma inne walory?

i kolejna prośba - JAK W TYTULE. co poradzicie na pachnące krzewy tuż obok tych drzew? bedzie jaśminowiec, motylaste budleje nieco dalej. pachnące zioła odpadają. proszę o podpowiedzi.

• 6 months później...