NERJA 18.07.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 miała to być lipa, ale już was poczytałam i zmieniłam zdanie. lipy nie chcę. poradźcie jakie drzewo (tylko proszę inne odpowiedzi niż u koleżanki, która szukała zamiast garażu...): - nie za bardzo śmieci - daje cień - i ma ładny pokrój. Szukam czegoś, co byłoby głównym elementem kompozycji, wokół ma być raczej w uporządkowanym stylu ogrodu japońskiego. będzie na pewno kolor bordowy oraz iglaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 18.07.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 jak duże docelowo może ono być? jak rozłożysta może być korona?na jakiej glebie ma rosnąc..? celując w lipę myślami krążymy w okół dużych, bardzo dużych drzew.. a jeśli ma być elegancko i orientalnie - ogród japoński to może tulipanowiec amerykański (Liriodendron tulipifera) ciekawy pokrój, piękne przebarwienie liści jesienią, liście same też ciekawego kształtu, no i te piękne i dziwne kwiaty od których pochodzi nazwa drzewa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NERJA 18.07.2007 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 paskud - dziękuję za odpowiedź. tulipanowiec - dobry pomysł, też myślałąm, ale czy on rosnąc baaardzo wysoko nie pozostawia niżej jedynie konaru? tzn.: zależy mi na drzewie, którego koronę mogło będzie dojrzeć dziecko... . moje wymarzone warunki: gleba: do nawiezienia strona świata: zachód szerokość korony: 3-6m. i baardzo zależałoby mi na ładnej korze. tylko nie odsyłajcie mnie do ery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 18.07.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 moje wymarzone warunki: gleba: do nawiezienia strona świata: zachód szerokość korony: 3-6m. i baardzo zależałoby mi na ładnej korze. tylko nie odsyłajcie mnie do ery. -gleba - do nawiezienia tylko pozostaje problem,z ę drzewo korzeni sie do ponad 20m. w głąb ziemi więc to co nawieziesz jest akurat najmniej istotne. -strona świata - zachód, ale zachód czego..? przeciętnie drzewo [np. lipa stanowiąca początkowy pomysł] będzie docelowo wyższa od przeciętnego domu jednorodzinnego, wiec nic jej nie bezie cieniować, a raczej ona będzie cień rzucać, no chyba ze mowa o budynku 10piętrowym problem by był gdyby drzewo maiło rosnąc jakieś 3m od budynku, no ale wtedy nie koło by być ono duże, lub budynek był by bardzo wysoki.. -ładna kora - pierwszy typ ma nie brzydką, a jak chcesz coś śmiesznego to korkowiec amurski (Phellodendron amursene) ale tutaj głównym elementem dekoracyjnym jest kora. Inny pomysł to w takim razie platan kolonisty (Platanus acerifolia) grunt, ze nie musi mieć darmowyh rozmów w zestawie, to może i bez salonu ery się obędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berolina 19.07.2007 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 miała to być lipa, ale już was poczytałam i zmieniłam zdanie. lipy nie chcę. poradźcie jakie drzewo (tylko proszę inne odpowiedzi niż u koleżanki, która szukała zamiast garażu...): - nie za bardzo śmieci - daje cień - i ma ładny pokrój. Szukam czegoś, co byłoby głównym elementem kompozycji, wokół ma być raczej w uporządkowanym stylu ogrodu japońskiego. będzie na pewno kolor bordowy oraz iglaki. mnie się podoba klon z ładnie formowaną koroną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof chodkowski 25.07.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Witam a co sądzisz o wierzbie mandżurskiej? nie ma zbyt wygórowanych wymagon,nie rośnie zbyt wielka ,ma ,pokręcone gałęzie co nawet zimą dodaje uroku ,można przycinac według upodobań i stanowi dobre tło do ogrodu japońskiego .Polecam też wierzbę japońską o pięknych kolorowych listkach ale ta jest mniejsza i szczepiona na podkładce .Najpiękniej wygląda w formie kuli. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 25.07.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Miłorząb formowany - początkowo w formie krzewu, a potem każdy odrost kierowany w inną stronę ( odciągi, obciązniki). A przy samej altanie mamy pachnącą czeremchę polną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaga 04.08.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Surmia, katalpa (Catalpa) Szczepiona na odpowedniej wysokości np. 2.5m, 3m tworzy piękny, zwarty parasol o średnicy 3-4m. Ja mam odmiane "Nana" nie kwitnie, ale jest zwatra i ma ogromne liście. Pozdrawiam! Agata http://tabaza.sapijaszko.net/modules.php?name=Tabaza&file=index&op=Szczegolowo&tid=5004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NERJA 20.08.2007 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 dziękuję za wszystkie podpowiedzi. aktualnie zastanawiam się nad katalpą i tulipanowcem. nigdzie tzn w zadnych bazach nie mogę znaleźć platana... ? hanka - możesz mi szerzej opisać zalety czeremchy? mam ją zaprojektowaną przez ogrodnika, ale do drzewa z wyglądu trudno mi się przekonać... jakie ma inne walory? i kolejna prośba - JAK W TYTULE. co poradzicie na pachnące krzewy tuż obok tych drzew? bedzie jaśminowiec, motylaste budleje nieco dalej. pachnące zioła odpadają. proszę o podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NERJA 24.02.2008 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 podtrzymuję pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 24.02.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 http://www.drzewapolski.pl/Drzewa/Czeremcha/Czeremcha.htmlhttp://www.drzewapolski.pl/Drzewa/Platan/Platan.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts