Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"koza" czy kominek?

"koza" czy kominek i dlaczego?  

44 użytkowników zagłosowało

1. 1. "koza" czy kominek i dlaczego?

• koza
    • kominek
    • ani jedno ani drugie
      0

Recommended Posts

Żeńska, nie żeńska

może być kozioł

jestem za

będę miała kozę firmy Romotop, wybór jest ogromny

koza zajmuje mniej miejsca i nie zdominuje salonu tak jak kominek

poza tym chcę kozą ogrzewać w razie potrzeby 80m2, z tego co mi wiadomo kominek bez "wspomagaczy" sam z siebie nie ogrzeje takiej powierzchni a wspomagaczy nie mam zamiaru instalować, bo nie zamierzam czuć przymusu palenia w kominku żeby wspomóc c.o

http://www.romotop.pl/piece-piecyki/exclusive/img-3-02.jpg

ten kosztuje 6 tysięcy

http://www.romotop.pl/piece-piecyki/m/haro.jpg

ten około 4

pierwszy jest typowany przez mojego męża, drugi przeze mnie

ceny podane są w euro, więc zależy to od kursu dnia

podobno zawsze we wrześniu Romotop ma podwyżki cen, tak powiedział mi przedstawiciel z firmy, która sprowadza te kozy z Francji

A ja chcę mieć tak:

- kominek z płaszczem w salonie z jadalnią (inaczej się nie da), obudowa ma sprawić, że będzie wyglądał jak wielki piec kaflowy

- kuchnię kaflową w kuchni oczywiście

- piec kaflowy w bibliotece i sypialni

- wielką kozę w otwartej przestrzeni na piętrze.

Do ogrzania 260 m2... jak się okaże, że ogrzewanie gazem z butli mnie zjada, to dam jeszcze kozy do sypialni na górze.

A ja chcę mieć tak:

- kominek z płaszczem w salonie z jadalnią (inaczej się nie da), obudowa ma sprawić, że będzie wyglądał jak wielki piec kaflowy

Do ogrzania 260 m2... jak się okaże, że ogrzewanie gazem z butli mnie zjada, to dam jeszcze kozy do sypialni na górze.

łał! :o

brzmi ciekawie, ale - jedno pytanie - zatrudnicie palacza?! :D

A ja chcę mieć tak:

łał! :o

brzmi ciekawie, ale - jedno pytanie - zatrudnicie palacza?! :D

Z tym palaczem to całkiem rozsądne. Bed przemyśl to :wink:

Wszystkie Twoje punkty sa ciekawe z wyjątkiem tego pierwszego z płasczem. Po co Ci kotłownia w salonie??

Agdula problem jest lekko skomplikowany. Teraz mieszkam w środku miasta i wszystko mam w nosie. Wyniosę się na wieś, gdzie psy nie powiem czym szczekają, 500 km od mietropoliji... I tego chcę. Nie wiem ile będę tm zarabiać, ale o wiele mniej niż teraz. Do emerytury daleko, więc grzanie tylko tym, co lubię odpada. A te 260 m2, to powierzchnia użytkowa... o kubaturze nie wspomnę. Piwnicy brak, więc kominek z PW, jako regularne wspomaganie podłogówki zasilanej gazem wydaje się najrozsądniejszym wyjściem. Gdyby nie fakt, że często nie ma prądu po kilka-, kilkanaście godzin, pewnie byłoby grzanie elektryczne + piecowa klasyka. A za palacza zatrudnię się osobiście i mogę to robić na całym etacie pod warunkiem, że moja połówka będzie w stanie nas utrzymać :lol:

A do tego kominka z płaszczem to prądu nie potrzeba ?

Te pozostałe kominki o których wspominasz to rozumiem bardzo dobra alternatywa ...w razie czego.... Ale po co ten płaszcz wodny.... o ile pamiętam to tu prąd tez jest konieczny...ale może coś pomyliłam :roll: Kiedyś się tym interesowałam ..potem odrzuciłam.. no i teraz już nie pamiętam co tam z tym prądem było...ale coś tam było...

Ale w jednym myślimy podobnie.. ja też chciałam mieć w paru miejscach kominek ( salon, sypialnia i biblioteka) ale odpadła biblioteka i sypialnia. Są na poddaszu a tu to już za krótki komin.

Więc musiałam się zadowolić kominkiem w salonie. Puściłam sobie tylko nawiew ciepłego powietrza do sypialni.

Myślałam o kilku kominkach z tego samego powodu co Ty :) :)

Tematu nie zgłębiałem, więc to tylko przypuszczenia

masz rację, to tylko przypuszczenia

co masz na myśli mówiąc drogie?

pewnie, że koza, która swoim pięknem na głowę pobije wszystkie popularne kominki jest dość droga, ale i tak tańsza niż porównywalny w urodzie kominek

kozy z firmy Romotop kosztują w granicach 4 - 9 tysięcy a wybór jest duży

http://www.romotop.pl/piece-piecyki/piece-special.htm