Gość 02.08.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 ami2wytnij w chudziaku pas na rurę. Wykop odpowiednią głębokość. potem ten pas zalej betonem. Na to izolacja, opcieplenie i podłogówka i wylewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravo77 08.05.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Sorki za odgrzebywanie starego wątku, ale mam podobny problem jak jego autor. Stan surowy zamknięty. Chudziak wylany, a ja muszę doprowadzić powietrze do kominka Początkowo myślałem o umieszczeniu rury 110mm w warstwie ocieplenia posadzki, ale jak ktoś wyżej napisał, będzie mostek i przy podłogówce to zły pomysł. Ma rację. Mój kominek jest przy samym kominie, który umieszczony jest na zachodniej ścianie. Czy może w tym przypadku lepiej doprowadzić powietrze zza ściany, kilka cm nad styropianem i gotową wylewką, przebijając się przez komin na zewnątrz? Rura odpowiednio zaizolowana wełną. Wówczas wyeliminowałbym mostek termiczny w posadzce, co przy podłogówce ma ogromne znaczenie. Czy jest to lepsze rozwiązanie niż rura puszczona w styropianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 08.05.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 1. Logika nakazuję czerpnie poprowadzić do NAJBLIŻSZEJ ściany zewn. Jeśli kominek stoi pod taką scianą, to nad czym dumasz? Ja bym ominął komin, zamiast w nim kuć. Mniej pracy, różnica chyba żadna w odległości - chyba że masz komin o wielometrowych rozmiarach. Ale to by znaczyło, że mieszkasz w elektrociepłowni 2. Co do kasandrycznych biadoleń imć Graczyka, to nie przejmuj się tym aż tak - wszystko zależy od konkretnej sytuacji. Ja np. pociągnę właśnie przewód płaski (nie rurę!) w wartwie ocieplenia. Akurat zrobię to tak, że pójdzie wzdłuż schodów i podłogówki po prostu nad nią nie będzie. Koniec i po krzyku. A przez ścianę łątwiej się przebić, niż przez fundament. Nie wiem, czy próbowałeś - ja tak i nie polecam. Rozwiązanie termicznie oczywiście suboptymalne, ale nie popadajmy w przesadę - te kilka W rocznie jakoś da się przeżyć. Kanał 12x6 myślę, że wystaczy. Wykuje mu może ze 2 cm, i przykryję 13cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts