Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dolot powietrza do kominka i ogrzewanie podłogowe - dylemat

Recommended Posts

• 9 months później...

Sorki za odgrzebywanie starego wątku, ale mam podobny problem jak jego autor.

Stan surowy zamknięty. Chudziak wylany, a ja muszę doprowadzić powietrze do kominka :-(

Początkowo myślałem o umieszczeniu rury 110mm w warstwie ocieplenia posadzki, ale jak ktoś wyżej napisał, będzie mostek i przy podłogówce to zły pomysł. Ma rację.

Mój kominek jest przy samym kominie, który umieszczony jest na zachodniej ścianie. Czy może w tym przypadku lepiej doprowadzić powietrze zza ściany, kilka cm nad styropianem i gotową wylewką, przebijając się przez komin na zewnątrz? Rura odpowiednio zaizolowana wełną.

Wówczas wyeliminowałbym mostek termiczny w posadzce, co przy podłogówce ma ogromne znaczenie.

Czy jest to lepsze rozwiązanie niż rura puszczona w styropianie?

1. Logika nakazuję czerpnie poprowadzić do NAJBLIŻSZEJ ściany zewn. Jeśli kominek stoi pod taką scianą, to nad czym dumasz?

Ja bym ominął komin, zamiast w nim kuć. Mniej pracy, różnica chyba żadna w odległości - chyba że masz komin o wielometrowych rozmiarach. Ale to by znaczyło, że mieszkasz w elektrociepłowni :lol:

2. Co do kasandrycznych biadoleń imć Graczyka, to nie przejmuj się tym aż tak - wszystko zależy od konkretnej sytuacji.

Ja np. pociągnę właśnie przewód płaski (nie rurę!) w wartwie ocieplenia. Akurat zrobię to tak, że pójdzie wzdłuż schodów i podłogówki po prostu nad nią nie będzie. Koniec i po krzyku. A przez ścianę łątwiej się przebić, niż przez fundament. Nie wiem, czy próbowałeś - ja tak i nie polecam.

Rozwiązanie termicznie oczywiście suboptymalne, ale nie popadajmy w przesadę - te kilka W rocznie jakoś da się przeżyć. Kanał 12x6 myślę, że wystaczy. Wykuje mu może ze 2 cm, i przykryję 13cm styro.