jb7200 19.07.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Witam serdecznie na forum !! To mój pierwszy post tutaj. Obecnie zamieszkuję mieszkanie w starej kamienicy z czerwonej cegły na niskim parterze. Duży pokój posiada wymiary 3.5m na 4.5m na 2.6m wysokości. Ściana szczytowa to ta o długości 4.5m. Na niej są dwa okna o wymiarach 1m na 1.2m . Mały z pokoi posiada wymiary 2.5m na 5m na 2.6m wysokości. Ścianą szczytową jest ta o długości 2.5m. Na niej jest jedno okno o wymiarach 1m na 1.2m. Oba pokoje są nieocieplone. Ściana zewnętrzna jest wykonana z cegły. Grubość ściany to 1.5 cegły. Wszystkie okna są plastykowe - szczelne. Chodzi o ogrzanie tych obu pokoi za pomocą urządzeń elektrycznych. Zastanawiałem się nad ogrzewaniem akumulacyjnym, jednak ze względów finansowych oraz technicznych niestety nie wchodzi ono w grę. Fachowiec niemalże namówił mnie na ogrzewanie konwekcyjne. W/g niego grzejniki, które obecnie się sprzedaje nie są już tak drogie w eksploatacji i spokojnie, biorąc pod uwagę małą kubaturę pokojów, ogrzeję je bardzo szybko i względnie tanio. Teraz mam pytanie do Was. Jak to się będzie sprawowało w praktyce. Jakie grzejniki najlepiej zastosować: ceramiczne, olejowe itp. Jak to wypadnie pod względem finansów w eksploatacji ?? Czy inwestować w jakiś programator itp ?? Poradźcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jb7200 20.07.2007 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 up Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 20.07.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Może lepiej zapytać na "Wymianie doświadczeń"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 20.07.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Elektryczne konwektorki w tym przypadku ? odpuść sobie, rachunki cię zjedzą.Lepiej stań na rzęsach i kup choćby statyczne piece akumulacyjne - można je kupić już od niecałych 1000 zł sztuka Sam mam konwektorki - ale u mnie ściana ma jakieś pół metra cegły, a na to 15 cm styro - dopiero wtedy to ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts