Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie na forum !!

To mój pierwszy post tutaj.

Obecnie zamieszkuję mieszkanie w starej kamienicy z czerwonej cegły na niskim parterze. Duży pokój posiada wymiary 3.5m na 4.5m na 2.6m wysokości. Ściana szczytowa to ta o długości 4.5m. Na niej są dwa okna o wymiarach 1m na 1.2m .

Mały z pokoi posiada wymiary 2.5m na 5m na 2.6m wysokości. Ścianą szczytową jest ta o długości 2.5m. Na niej jest jedno okno o wymiarach 1m na 1.2m.

Oba pokoje są nieocieplone. Ściana zewnętrzna jest wykonana z cegły. Grubość ściany to 1.5 cegły. Wszystkie okna są plastykowe - szczelne.

Chodzi o ogrzanie tych obu pokoi za pomocą urządzeń elektrycznych. Zastanawiałem się nad ogrzewaniem akumulacyjnym, jednak ze względów finansowych oraz technicznych niestety nie wchodzi ono w grę. Fachowiec niemalże namówił mnie na ogrzewanie konwekcyjne. W/g niego grzejniki, które obecnie się sprzedaje nie są już tak drogie w eksploatacji i spokojnie, biorąc pod uwagę małą kubaturę pokojów, ogrzeję je bardzo szybko i względnie tanio.

Teraz mam pytanie do Was.

Jak to się będzie sprawowało w praktyce. Jakie grzejniki najlepiej zastosować: ceramiczne, olejowe itp. Jak to wypadnie pod względem finansów w eksploatacji ?? Czy inwestować w jakiś programator itp ?? Poradźcie :-)

https://forum.murator.pl/topic/83059-elektryczne-ogrzewanie-konwekcyjne/

Elektryczne konwektorki w tym przypadku ? odpuść sobie, rachunki cię zjedzą.

Lepiej stań na rzęsach i kup choćby statyczne piece akumulacyjne - można je kupić już od niecałych 1000 zł sztuka

Sam mam konwektorki - ale u mnie ściana ma jakieś pół metra cegły, a na to 15 cm styro - dopiero wtedy to ma sens.

https://forum.murator.pl/topic/83059-elektryczne-ogrzewanie-konwekcyjne/#findComment-1892173