Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wypełnianie ram już zamontowanych okien pianką

lenon

Recommended Posts

Witam!

Jakieś 10 lat temu "fachowiec" zakładał w domu moich rodziców plastikowe okna. Wtedy była to nowość i chyba człowiek nie bardzo wiedział jak to się robi. Okna nie zostały wstawione na piankę tylko po prostu chyba włożone w otwór, a jak sie ruszały to przybite wielkimi gwoździami. W zimę czuję, że wieje między oknem a ścianą.

Wywierciłem dzisiaj dziurę w ramie i stwierdziłem ze jest w środku pusta przestrzeń.

W związku z tym mam pytanie: czy jest sens w tej chwili wypełniać ramy pianką montażową. Czy to w ogóle coś da. A jeżeli to tak to jak najlepiej to zrobić. Ja pomyślałem o tym, żeby nawiercić otwory od wewnętrznej strony ramy i po prostu wpuścić tam piankę.

Proszę o jakieś porady w tym temacie.

Osobny temat to marmurowe parapety, które chyba też są coś źle założone bo w zimie są lodowate. Jak się dobiorę do nich i zobaczę co i jak to będę pytał

:wink:

Pozdrawiam wszystkich

W zimę czuję, że wieje między oknem a ścianą.

No proszę! A są tacy, którzy mówią, że ściany nie oddychają :-D

Skoro wieje to należałoby to poprawić. Nie musisz jeśli masz tani opał - wtedy masz lepsząwentylację domu.

Wyskrob podłużną szczelinę wokół ramy od zewnątrz ze wszystkich stron i dopiero wtedy wpuść pianę. Do otworków to piana raczej będzie się przyklejać i nie wejdzie jak należy.

Jeden o niebie drugi o chlebie... Koledze chodziło nie o przestrzeń między ramą a oknem, tylko o wnętrze ramy... Ja myślę, że to osobliwy pomysł i nie wiadomo czy ta pianka tych ram nie 'rozpuknie'.

To też, a przede wszystkim wprowadzenie pianki wymagało by bardzo długiego wężyka, pianka nie dojrzewała by równo - brak kontaktu z powietrzem, zatkane zostałyby kanały wentylacyjne w ramie itp.

ja postarałbym się po prostu wyjąć te okna, jesli to możliwe i osadzić je od nowa, tak jak należy. Można by wtedy również sprawdzić czy parapety są prawidłowo osadzone i czy nie ma mostków termicznych. No i uszczelnić prawidłowo cale obrzeże.

Chodziło mi jednak o wypełnienie przestrzenie między ścianą a ramą okienną. Po prostu nie chce mi się rozkuwać tynku. Próbowałem już to zrobić i jakoś się daje. Przewierciłem na wylot ramę od środka i wpuściłem piankę. Oczywiście sporo wylądowało w środku ramy, ale otwory wentylacyjne zdaje się są w przedniej części profilu. Mam tylko wątpliwości co do tego, czy wypełnię w ten sposób całe przestrzenie. Myślę, że jednak warto zaryzykować, zakleję dziurki silikonem i będzie ok. Jeżeli okaże się, że znowu będzie wiało to trudno - będę wyrywał okna :wink: :x

Mam tylko nadzieję, że ta piana nie rozepchnie mi ram, bo troche za dużo wpuściłem i sporo otworami wyleciało. Ale co tam. Trening czyni mistrza

:wink:

Proponuje wydlubac podluzne rysy do okola okna i wtedy porzadnie wypelnic przesztrzen piana

Odradzam wypelnianie przez otwory pianaka moze zniszczyc cala oscierznice jesli nie ma miejsca na swobodne rozprezanie wiec

lepiej zrobic troche balaganu i naprawic porzadnie to co zostalo zrobione zle podczas montarzu

Pamietaj jak cos ma byc zrobione dobrze to zrub to sam

• 10 years później...
Witam, chciałbym odkopać temat ponieważ i mi dało to do myślenia, mianowicie. Mam okna na profilu veka 90 i 3 szyby montowane ok 4 lat temu. Brat montował okna pół roku temu już z nowszym profilem który ma piankę w środku profila i też 3 szyby z tym samym gazem co ja. Co zauważyłem że jak dotknęłem moją rame okna czuje chłód, nie ze wieje, po prostu chłód. U brata tak nie jest , jego rama okna jest cieplejsza, nie czuć takiego zimna jak u mnie. Czy myślicie że wstrzyknięcie takiej pianki by coś dało? Plan mam taki że spróbuję w garażu dwa takie same małe okienka, jedno ponawiercam od środka przy otwartym oknie co ok 20cm i wstrzykne pianke, nadmiar obetne i powstawiania takie małe białe zaślepki od mebli. Czy ktoś spotkał się z takim eksperymentem zanim zrobię go u siebie?

Wypełnienie ramy jest robione przed cięciem profili i "spawaniem", dla tego są "cieplejsze" a wstrzykiwanie do gotowej ramy i to z szybami argonowymi może doprowadzić do zniszczenia - siła rozporu jest na tyle duża że potrafi zablokować drzwi z dębową ościeżnicą ("na amen").

O ile "taki numer" może przejdzie w malutkim okienku to w "pełnowymiarowym" może się skończyć wymianą całości z ramą i to w czasie mrozu !

A z zewnątrz masz otwory nawiewne ? jak tak to zatkaj, nie będzie wiało wewnątrz ramy.

No dobra ale jeśli wypełniał bym etapami? Np okno wysoki 1300x szerokie 1400 inawiercał bym co 20cm lub mniej i co trzecia dziurkę bym wstrzykiwał mniej więcej tyle by piana pokazała się w sąsiedniej dziurce to raz. Dwa to są przecież pianki niskoprężne. No i po 3 jak montuje się okna to jest tak samo, wstrzykuje piankę w kilku miejscach a po paru godzinach do około i nic nie puchnie nic się nie wykrzywia.

No mam te otwory ale jak je zapcham inusKodI mi się uszczelka zewnętrzna i dostanie woda a następnie mróz to co?

Kilka lat temu (może 10 albo więcej), ociepliłem tak profile w oknach.

Otwór na dole i na górze w profilu,

przedłużyłem rurkę do pianki.

Do profilu rozpylaczem wpuściłem wodę!

Powoli wpuszczałem piankę i wyciągałem rurkę.

Z górnego otworu wyszło trochę pianki.

Nic się nie uszkodziło, na kamerze termowizyjnej widać wyraźnie poprawę.

Zrobiłem to właśnie dlatego bo na kamerze było widać zimne ramy.

Wtedy nie było chyba pianki niskoprężnej, użyłem taką jaka była w sklepie.

Ociepliłem tak tylko profile ramy czyli to co się nie rusza, w oknie i w dwóch drzwiach balkonowych.

Ważne dobrze zabezpieczyć, bo mi się wtedy profile trochę pobrudziły pianką i musiałem czyścić

Teraz też zamierzam ocieplić profil w oknie Alphaline 90, oddzielający dwie ramy.

Widać, że jest zimny. Mogę wrzucić fotki flir.

Mamy ten sam profil w oknach, alphaline 90. Jak możesz to wżuć fotki dla potomnych. Zastanawia mnie czy ta pianka tak ładnie się rozejdzie profilu jak zrobisz na dole i u góry dziurki? Wydaje mi się że moje rozwiązanie jest lepsze by ponawiercać co 30cm i wstrzyknąć w dolna dziure, po np 3 godzinach jak stwardnieje w drugą dziurę i tak do około. Na koniec poobcinać to co wyjdzie i dać zaślepki od mebli. I pytanko tą kamerkę termowizyjną to jakąś konkretną masz bo wczoraj widziałem że jakiś model telefonu ma taką kamerę