pawel_l 17.07.2003 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Mój projektant dał 8x16 rozstaw 90 i jest to chyba jedyny element budynku którego nie przewymiarował (wszystko inne min. x1.5) Dachówka cementowa Paweł Rozumiem, że opierasz się na opinii rzeczoznawcy budowlanego, który zweryfikował projekt. Nie, opieram się na zdrowym rozsądku i myśleniu (inżynierskim ale od elektronów). I na ilości błędów w projekcie które jest w stanie stwierdzić każdy o IQ>100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.07.2003 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Rozumiem, że opierasz się na opinii rzeczoznawcy budowlanego, który zweryfikował projekt. Nie, opieram się na zdrowym rozsądku i myśleniu (inżynierskim ale od elektronów). I na ilości błędów w projekcie które jest w stanie stwierdzić każdy o IQ>100. Jeżeli jesteś w stanie zweryfikować projekt, to zawsze możesz poprosić o przedstawienie obliczeń statycznych, i przyjętych do nich załozeń. Niektóre elementy budynku przewymiarowuje się z innych wzgledów niż tylko obliczenia statyczne, ale do tego trzeba mieć trochę więcej wiedzy i doświadczenia. Jeżeli taką wiedzę masz, to może warto odwrócić role - zaprojektować konstrukcję i tylko dać ją do sprawdzenia i podpisania konstruktorowi z uprawnieniami (wyjdzie dużo taniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_Cholys 29.07.2003 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Ja mam młodego projektanta i z założnia wertuje jego pomysły wielokrotnie. Jeśli chodzi o więźbe dachową wymusiłem na nim 8x16 i krokwie max. co 80 cm (chciał zostawić 97 -102) dach 270 m2 BRAAS lub EURONit. Uważam że trzeba słuchać wszytkich, którzy mają więcej do powiedzenia. Inną rzeczą jest to, że trzeba późnij dane skorygować i podejmować decyzję. Jak pamiętam zawsze wykonawca udowadniał inżynieromi brak wiedzy i odwrotnie. Także w poszczególnych branżach fachowcy jeżdżą po sobie jak tylko mogą by udowodnić swoją wyższość. To takie polskie... Jeśli słuchamy co kto mówi zawsze znajdziemy złoty środek. Ja wziąłem młodego projektanta bo chłopak zdolny nie drogi i pamiętam jak sam byłem bydlęciem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 04.05.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Mam pytanie do bardziej obeznanych z tematem konstrukcji dachu ode mnie:Jaki przekrój krokwi byłby najlepszy dla dachu dwuspadowego krytego blachą?Chcę go bardzo dobrze zaizolować wełną a w projekcie mam 8x18 krokwie i pewnie upcham pomiędzy nie max 15 cm wełny (wolałabym 20).Można zmienić ten przekrój na większy, by zmieścić więcej izolacji czy raczej zorbić to kosztem powierzchni poddasza (niżej płyty g-k)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts