Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W banku podali mi ciekawy przelicznik - w jaki sposób szybko można sobie oszacować koszt budowy domku:

Stan developerski - ok 1500 zł / m.kw. pow. całkowitej wykonany systemem gospodarczym

Wykończeniówka ok. 500 zł /m.kw. pow. użytkowej systemem j.w.

Bankowic powiedział że wynik wyliczenia jest naprawdę bardzo skromną sumą na budowe z wykończeniem....

Więc jeśli ktoś opowiada bajki że 200 tyś. wystarczy - to niech Ci wybuduje za tą sumę domek i wykończy :wink:

Jak chcesz żebyśmy obstawiali to jeszcze musisz podać okolicę. Bo nie wiemy czy liczyć po warszawsku czy np po wałbrzysku.

Jeśli chodzi o ceny materialów budowlanych to już nie ma większych rozbieżności. Mieszkam na południu i ceny w porównaniu do tych z dużych aglomeracji są takie same. Różne mogą być płace.

Za taki domek trzeba zapłacić ok 300 tys wykonując wszystkie prace samodzielnie - zlecając firmom zewnętrzyn tzreba doliczyć ze 40% czyli coś koło 420 tys. więc jeślikoleżanka chce przeznaczyć 200tys to niech o tym zapomni.

Zauważyłem, że ludzie, którzy ni ebudują myślą, że 200tys to ogromna kwota - później okazuje się najsczęściej, że to "trochę" mało :)

Jełsi koleżaqnka chce znać przybliżone koszty budowy, to niech zleci wykonanie kosztorysu.

Ja buduję parterówkę 100m2 i wszystkie prace (oprócz więźby) wykonuję samodzielnie -póki co stan surowy zamknięty kosztował mnie lekko ponad 80 tys. Do środka wrzucę drugie tyle więc w powinienem się zmieścić w okolicach 150-170 tys.

Niedowiarków zapraszam do mojego dziennika budowy (link w podpisie).

Pozdrawiam.