Czarna_Kocica 19.07.2007 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Witam, to mój pierwszy post na tym forum (ale nie ostatni ) Mieszkam w domu poniekąd darowanym, który jest typową gargamelówką wybudowaną w latach 90-tych. Dom jest brzydki, i za duży, ale darowanemu koniowi... A teraz sedno: mam duuużą piwnicę, gdzie będę prowadzic działalnośc, i gdzie potrzebuję łazienki. Łazienka z przyłaczami jest, ma ok. 6m2 i małe okienko (piwnica jest wysoka). W łazience będzie kabina prysznicowa, umywalka i ubikacja, oraz pralka. Chciałabym zaistalowac w niej ogrzwanie podłogowe elektryczne, właczane oddzielnie, żebym miała ciepło w łazience wtedy, kiedy chcę, bez grzania gdy nie korzystam. Na temat podłogówki i jej instalowania przeczytałam chyba wszystko, co na tej stronie znalazłam, wyjąwszy ponad 2000 postów, które wyrzuciła wyszukiwarka Czy takie ogrzewanie sie sprawdzi? (w zimie mam w piwnicy ok. 10 stopni). Na podłodze jest wylewka ocieplona styropianem, będą płytki ceramiczne. Na ścianie będzie grzejnik, ale prawda jest taka, że ponieważ zeszłej zimy u góry gdzie mieszkamy wystarczył sam kominek, nie skalaliśmy się uruchamianiem centralnego (i jest spora szansa, że tak bedzie dalej, i wtedy ten grzejnik w dolnej łazience grzał nie będzie). Czyli byłoby to jedyne ogrzewanie tego pomieszczenia. Proszę o pporady i sugestie: czy to się sprawdzi? jeśli nie - co lepiej zamontowac? jesli tak: na co zwracac uwagę przy montażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarna_Kocica 24.07.2007 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Ja rozumiem, że sezon budowlany w pełni - ale czy naprawdę nie doczekam się ŻADNEJ odpowiedzi? ... a pan od płytek przychodzi w przyszłym tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili Lili 24.07.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Ogrzewanie elekryczne podłogowe. Niezależne od całej reszty, na tych kilku metrach się nie zrujnujesz cenowo ani przy instalacji a ni przy eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.07.2007 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 WitamCzy nie korzystniej będzie zakupić tani grzejnik konwekcyjny, który bardzo szybko nagrzeje pomieszczenie wtedy gdy będzie potrzeba. Podłogówka będzie długo nagrzewać pomieszczenie, dlatego do ogrzania tego pomieszczenie zastosowałbym tańsze i skuteczniejsze.Pozdrawiam Leon z Wrocławia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili Lili 25.07.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Witam Czy nie korzystniej będzie zakupić tani grzejnik konwekcyjny, który bardzo szybko nagrzeje pomieszczenie wtedy gdy będzie potrzeba. Jeśli jest to wc, gdzie tylko myjesz ręce w umywalce to jasne, że wygodniej i taniej. Jeśli to jednak będzie łazienka, w której przyjdzie się czasem wykąpać to polecam jednak podłogówkę, dużo przyjemniej wyjść z wanny czy s pod prysznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarna_Kocica 25.07.2007 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Dziękuję za odpowiedzi Mam jeszcze dwa pytania: ile czasu mniej-więcej zajmie takiemu ogrzewaniu nagrzanie pomieszczenia? I jeszcze: co i ile kupic do wylania na gotową kupioną siatkę z kablami? W poradniku Muratora mowa była o cienkiej wylewce i o półelastycznej spoinie między płytkami. O ile kwestia spoiny jest prosta, to ta wylewka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts