Robertrem 19.07.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Czzy do instalacji wodociągowei w mieszkaniu wystarczy rurka fi 15 miedziana??? Czy trzeba fi 18 ,ciśnienie wody ok!!! Do pieca jest doprowadzona rurką fi 18 a za piecem mi chodzi można dać 15 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertrem 20.07.2007 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 62 wyświętlenia i 0 pomocy. Spadam z tego forum, załamka!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 20.07.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Spadłeś już czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 21.07.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Odpowiem na pytanie bez analizowania oczywiście że za mała ja bum dał 22, 15 to do jednego odbiornika A teraz komentarz do drugiej części Wiem że jesteście bardzo zajęci budową ale rzeczywiście należało by zadać sobie trochę trudu i poszukać a nie zakładam nowy wątek i pytam i dlaczego jeszcz nikt nie odpowiedział Swego czasu założyłem własny wątek odnośnie tematów hydraulicznych i w miarę czasu i wiedzy staram się odpowiadać na pytania większość Forumowiczów omija go zakładając nowy temat rozumiem że może moje odpowiedzi nie są wystarczająco fachowe lub nie dość szybo odpowiadam a po za tym nie ma przymusu zadawania pytań właśnie tam ale łatwiej jest mi odpowiadać na pytania w jednym miejscu niż przeszukiwać całe forum Dodatkową zaletą jest to że w jednym miejscu jest sporo fachowej wiedzy na jeden temat ale tylko nieliczni przekopali się przez całość link w stopce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 22.07.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Czzy do instalacji wodociągowei w mieszkaniu wystarczy rurka fi 15 miedziana??? Czy trzeba fi 18 ,ciśnienie wody ok!!! Do pieca jest doprowadzona rurką fi 18 a za piecem mi chodzi można dać 15 ?? Ja mam główną 22, rozgałęzienia na punkty poboru 15,odgałęzienie na dwa punkty poboru 18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 26.07.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 62 wyświętlenia i 0 pomocy. Spadam z tego forum, załamka!!!! 62 osoby miały ten sam bądź podobny problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 26.07.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 62 wyświętlenia i 0 pomocy. Spadam z tego forum, załamka!!!! A 580 wyświetleń to już coś Na pewno zaglądasz tylko bez logowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lharhard 16.09.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Mam podobny problem i chciałem sie poradzić. Zdecydowałem sie na instalacje z zgrzewanych rur PP i największą średnice jaką moge dostać w "moim" sklepie to fi 32 ... jednakże problem jest taki, ze to wcale nie jest fi 32 bo dochodzi ok 11 mm ścianki, czyli z będzie coś koło fi 22 średnicy wewnętrznej. Juz zdecydowałem ze puszcze tym zimną wode do pieca dwufunkcyjnego i piony na góre a podejścia pod baterie to fi20 ( co odpowiada fi14 ). Tylko co z ciepłą wodą ... czy z kotła dwufunkcyjnego wypuścić rure fi32, czy o rozmiar mniejszą fi25 ... na dole beda dwa pobory i nie wiem, czy fi25 ( fi18? wew) uciągnie wanne i prysznic na piętrze ( oczywiście nie jednocześnie ). No a z drugiej strony nie chciałbym zbyt dużej średnicy, żeby nie spuszczać nadmiernie wody z rur do szamba zanim kocioł nagrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lharhard 17.09.2007 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Up Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 17.09.2007 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Ściągnij sobie z http://www.sankom.pl program H2O, narysuj instalacje, puścisz obliczenia i będziesz wiedział jakie rurki powinny byc Ja przynajmniej tak zrobiłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lharhard 19.09.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Dzięki wielkie za podpowiedz, po dwóch dniach nareszcie zrozumiałem o co chodzi w tym programie ( ściągnałem wersje darmową z kissana ) Udało mi sie zrobić obliczenia, ale mam pare wątpliwości ... rurki dobierał według pexa, i bede sie tu posługiwał średnicami wewnętrzyni dla pexa i zgrzewanego. Jak juz mówiłem, od wodomierza chciałem puścić rurkę o średnicy wewnętrznej 21 mm bedzie prędkość przepływu 1,79 ( a niby max jest 1,5 ) Jak to potraktować,m czy jest to dopuszczalne odchylenie, czy szukać większej rury przynajmniej na ten odcinek od wodomierza do pierwszego trójnika ? No i kolejna zagwostka to to, że ciepłą wode do 5 poborów program dobrał rurką fi 12 ( 16x2 pex-al-pex, system trójnikowy nie rozdzielaczowy ) - przepływy wahają sie od 0,65 - 1,3 w zależności od miejsca. No i jak to ugryźć ? Z jednej strony fajnie, bo mało wody spuszcanej w rurach, ale z drugiej strony jak bede kiedyś dzieciom wody nalewał do wanny to o zmywaniu nie mam juz co myśleć ... przynajmniej tak mi sie wydawało, ale ten program chyba ma inne zdanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lharhard 20.09.2007 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 pytania aktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lharhard 21.09.2007 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Teraz juz napewno was zaskocze ... pytanie nadal jest aktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawid1986 11.02.2019 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 12.02.2019 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Dinozaurów szukasz? Żebyś to jeszcze coś wniósł do tematu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts