Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

średnica rury do wody uzytkowej w domu

Recommended Posts

Odpowiem na pytanie bez analizowania oczywiście że za mała ja bum dał 22, 15 to do jednego odbiornika

A teraz komentarz do drugiej części

Wiem że jesteście bardzo zajęci budową ale rzeczywiście należało by zadać sobie trochę trudu i poszukać a nie zakładam nowy wątek i pytam i dlaczego jeszcz nikt nie odpowiedział

Swego czasu założyłem własny wątek odnośnie tematów hydraulicznych i w miarę czasu i wiedzy staram się odpowiadać na pytania większość Forumowiczów omija go zakładając nowy temat rozumiem że może moje odpowiedzi nie są wystarczająco fachowe lub nie dość szybo odpowiadam a po za tym nie ma przymusu zadawania pytań właśnie tam ale łatwiej jest mi odpowiadać na pytania w jednym miejscu niż przeszukiwać całe forum Dodatkową zaletą jest to że w jednym miejscu jest sporo fachowej wiedzy na jeden temat ale tylko nieliczni przekopali się przez całość

link w stopce :wink:

Czzy do instalacji wodociągowei w mieszkaniu wystarczy rurka fi 15 miedziana??? Czy trzeba fi 18 ,ciśnienie wody ok!!!

Do pieca jest doprowadzona rurką fi 18 a za piecem mi chodzi można dać 15 :roll: ??

Ja mam główną 22, rozgałęzienia na punkty poboru 15,odgałęzienie na dwa punkty poboru 18.

• 1 month później...
Mam podobny problem i chciałem sie poradzić. Zdecydowałem sie na instalacje z zgrzewanych rur PP i największą średnice jaką moge dostać w "moim" sklepie to fi 32 ... jednakże problem jest taki, ze to wcale nie jest fi 32 bo dochodzi ok 11 mm ścianki, czyli z będzie coś koło fi 22 średnicy wewnętrznej. Juz zdecydowałem ze puszcze tym zimną wode do pieca dwufunkcyjnego i piony na góre a podejścia pod baterie to fi20 ( co odpowiada fi14 ). Tylko co z ciepłą wodą ... czy z kotła dwufunkcyjnego wypuścić rure fi32, czy o rozmiar mniejszą fi25 ... na dole beda dwa pobory i nie wiem, czy fi25 ( fi18? wew) uciągnie wanne i prysznic na piętrze ( oczywiście nie jednocześnie ). No a z drugiej strony nie chciałbym zbyt dużej średnicy, żeby nie spuszczać nadmiernie wody z rur do szamba zanim kocioł nagrzeje.

Dzięki wielkie za podpowiedz, po dwóch dniach nareszcie zrozumiałem o co chodzi w tym programie ( ściągnałem wersje darmową z kissana ) Udało mi sie zrobić obliczenia, ale mam pare wątpliwości ... rurki dobierał według pexa, i bede sie tu posługiwał średnicami wewnętrzyni dla pexa i zgrzewanego.

Jak juz mówiłem, od wodomierza chciałem puścić rurkę o średnicy wewnętrznej 21 mm bedzie prędkość przepływu 1,79 ( a niby max jest 1,5 ) Jak to potraktować,m czy jest to dopuszczalne odchylenie, czy szukać większej rury przynajmniej na ten odcinek od wodomierza do pierwszego trójnika ?

No i kolejna zagwostka to to, że ciepłą wode do 5 poborów program dobrał rurką fi 12 ( 16x2 pex-al-pex, system trójnikowy nie rozdzielaczowy ) - przepływy wahają sie od 0,65 - 1,3 w zależności od miejsca. No i jak to ugryźć ? Z jednej strony fajnie, bo mało wody spuszcanej w rurach, ale z drugiej strony jak bede kiedyś dzieciom wody nalewał do wanny to o zmywaniu nie mam juz co myśleć ... przynajmniej tak mi sie wydawało, ale ten program chyba ma inne zdanie :D ?

• 11 years później...