pit_74 19.07.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Witam,Kupiłem działkę budowlaną z pełna dokumentacją budowy (plan zagospodarowania, wszystkie pozwolenia, projekty przyłączy i domu). Nawet założony został dziennik budowy. Sama budowa nie została jednak rozpoczęta. Na działce w połowie jej długości stoi stary drewniany i nie zamieszkały dom sąsiadów. Zachodzi on na moją działkę ok. 0,5 m swoim krótszym bokiem. Chciałbym postawić ogrodzenie, ale nie wiem jak rozwiązać sprawę starego domu. Moja działka powstała prawdopodobnie z sądowego podzielenia gruntu wzdłuż na którym stał już ten dom. Czy mogę wyburzyć część zachodzącą na moją część działki, czy muszę załatwić to sądownie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 19.07.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Jesteś właścicielem wszystkiego co na Twojej działce - jednak załatwiłabym tą sprawę z sąsiadem. W końcu to jego dom i nie wyburzysz chyba kawałka, bo ta rudera będzie straszyć i nie będzie zbyt bezpieczna. Chyba warto się złożyć i to po prostu rozebrać. Tak w ogóle to po prostu ożesz wezwać sąsiada do "zabrania" domu z Twojej działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit_74 19.07.2007 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Zastanawiam się tylko jak to wygląda prawnie. Czy mogę sobie tak po prostu wyburzyć kawałek, a przynajmniej zmusić sąsiada przez taką perspektywę do działania? Czy muszę to załatwić formalnie? Czy "wezwanie" do zabrania domu ma jakieś poparcie prawne i czy zmobilizuje to sąsiada do działania? Druga sprawa to przyszła zabudowa na mojej działce. Czy ten dom zaraz za granicą nie ograniczy mojego prawa zabudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 19.07.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Jeśli gałęzie drzewa/ogrodzenie sąsiada włażą na Twoją działkę to najpierw wzywasz pisemnie sąsiada do ich usunięcia z terminem wykonania a potem tniesz/rozbierasz.To w końcu TWOJA działka.Wystąp o WZ to dostaniesz opis warunków. Do połowy rozebrana rudera raczej nie wpłynie na fakt, że musisz zachować 4 m od granicy do ściany z Twoimi oknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts