Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt skrzynki bud. pr?dowej

gregorus

Recommended Posts

Witam!

Nie orientujecie się może ile kosztuje (mniej więcej) materiały na skrzynke budowlaną na prąd (założyli mi właśnie prąd, zaczynam budowę i pewien elektryk zażądał mi za nią dość horrendalną sumę). Ma ona mieć 1 wyjście siłowe, 1 220V, różnicówke i zabezp.

Pozdrawiam

Grzegorz

Ja kupilem uzywana skrzynke budowlana (plastikowa w bardzo dobrym stanie) zawierajaca:

- licznik 3-fazowy (bez legalizacji),

- wylacznik roz-prad 3-faz

- wylaczniki nadpradowe (ok. 6szt.)

-2 wyjscia 3-faz (wieksze i mniejsze)

-3 wyjscia 220V

Za calosc zaplacilem 180zl.

Ile elektryk chial od Ciebie ?

Masz 2 wyjścia:

- podłączyć elektryka pod prąd i przerobić jego buźkę na gniazdo siłowe, nos na gniazdko 220, a oczy będą robić jako lampy,

- znaleźć nowego.

Do tego pierwszego może czepiać się nadzór budowlany, więc polecam jednak drugie. Gotowe skrzynki są do kupienia w takich lepszych sklepach elektrycznych i w hurtowniach (sprzedają też detalistom). Jak nawet nie mają, to zapewne Cię skierują w odpowiednie miejsce.

:lol: oj Frankai - przez Ciebie dostanę spazmów śmiechu.

A wracając do tematu - to ta cena jest wysoka, ale rekompensowana ogólnie niższymi nakładami na przyłacze ponoszonymi w ubiegłym roku.

Ja kupowałabym bez zastanowienia - jeśli to taka sama skrzynka - zamontowali ją u mnie w ubiegłym tygodniu - prima!!! - mucha nie siada. No i na stałe.

A co do ceny - to myślę, że ona jest stała ustalona przez ZE i pewnie jest taka sama w każdym miejscu kraju

pozdrowienia

Agnicha

U mnie piękna skrzyneczka - tak samo jak u Agnichy, tymczasowa, do wykorzystania i w czasie budowy i docelowo kosztować ma (bo jeszcze nie dostałem faktury) 500 PLN brutto.

Wydaje mi się, że cena jest taka sama dla wszystkich bo podano mi ją w ZE.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: andrzejp dnia 2002-03-05 10:33 ]

Hej!

Więc tak:

- skrzynke prądową (tą gdzie jest licznik mam) i ta jest zakładana przez ZE

- mi chodziło o tymczasową skrzyneczke na czas budowy i tą juz też od wczoraj mam :smile: ... Ale nie ma złego, co by na dobre nie wyszło. Wczoraj troszke zaatakowałem tego elektryka (że spadł chyba z księżyca z tą ceną) no i wziął za nią 600zł, ale z robocizną :grin: (czyli podłączanie wszystkiego + szybsze załatwienie umowy z ZE. To szybsze załatwienie było mi potrzebne - za 3 dni ruszam z budową).

Grzegorz