Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

eternit

aniesia

Recommended Posts

Pomocy! Zamierzam kupić dom do remontu - częściowego wykończenia. Domek niezły, cena przystępna, ale jest problem: eternit na dachu. W dodatku domek trochę wysoki - piwnica, parter piętro i poddasze (do wykończenia, dach ocieplony od wewnątrz). Wiem, że musi się to odbyć pod nadzorem specjalnej ekipy. Słyszałam też, że trochę to kosztuje. Podobno od 15 do 35 zł/m2 dachu, ale przy wysokim dochodzą jeszcze rusztowania. Dach jest dwuspadowy - razem ok. 220 m2. Dodatkowo trzeba jeszcze pokryć - najlepiej blacha lub blachodachówka.

Może ktoś ma orientację ile to będzie kosztować? Zmieszczę się 20 tys.?[/b]

Najpierw skieruj się do gminy, która to powinna mieć program unieszkodliwiania eternitu na swoim terenie. Wiem, że to różnie bywa, ale będziesz znać realia. I skorzystaj z forumowej wyszukiwarki. Temat niedawno był omawiany.

Niewiele ryzykujac moge Ci powiedziec, ze nie masz szans sie zmiescic w 20 000. Nawet, jesli mialoby to byc jedynie pokrycie dachu nowym materialem, to szanse sa minimalne!

Policz sobie - pokrycie dachowe, laty, kontrlaty, folia, gwozdzie robocizna, dodatki, rynny, blachy - za sam material 20 000 to malo!

Eternit to nie jest az taki problem - w roznych gminach jest roznie, ale mozesz liczyc na okolo 70% zwrot za zdjecie i utylizacje - ale wylozyc musisz sama wszystko.

Przepisy sa nieprecyzyjne i robiac to sama (tzn. z kolegami) nie podpada sie pod wymagania stawiane przedsiebiorcom - ale dla wlasnego bezpieczenstwa nalezy stosowac wszystkie _WSZYSTKIE_ te wymagania!!! tzn ubrania, woda, folia, rekawice, zabezpieczenie, ZADNEGO RZUCANIA itd.

Utylizacja to koszt okolo 2 pln za kg, a w przypadku plyt falistych waga to 0d 18 do 30 kg na m2 - w zaleznosci od wysokosci fali. Plyte falista w wiekszosci przypadkow da sie zdac bez lamania i uszkadzania jej - byly przykrecane, a nie przybijane, wiec klucz nasadowy i sie zdejmuje caly dach w ciagu 4-5h.

Transport tylko firma zuprawnieniami. Konieczne zgloszenie do gminy, ale jesli brak w gminie spisu ewidencyjnego wszystkich budynkow w ktorych wystepuje azbest, to sie nie ma czym przejmowac.

Na koniec dobra info - sasiedzi i tak podkbluja, wezwa straz pozarna, miejska i policje i zaciagaja sie papierochami bez filtra beda dowodzic, ze Ty ich trujesz ;-)

pzdr

sad ripper

ps. pamietaj,z e eternit byl pokryciem lekkim - wiec jesli wiezba byla robiona pod eternit, to nie ma najmniejszych szans, zeby wytrzymala dachowke - co najwyzej jakas blache:(

Nie zmieścisz się w 20tyś. Moi rodzice właśnie teraz wymieniają dach (niecałe 150m dachu). Kładą blachodachówkę Pruszyńskiego. Do tego plastikowe orynnowanie, folia, i duperele typu wkręcy itp. Całkowity koszt z robocizną (w tym zdjęcie starego pokrycia=dachówka ceramiczna) to niecałe 20 tysięcy. Jeśli chodzi o eternit to w Polsce jest kilka firm z uprawnieniami zajmujących się utylizacją. Sąsiad niedawno (wiosną) zdejmował eternit. Przyjechała firma z Torunia i wszystko zabrała. Powiedzieli, że eternitem wypełniają stare szyby kopalniane. Adresy takich firm powinny być w UG.

Zdjęcie eternitu w 2003 roku kosztowało moją firmę 20 zł za m. kw. Zdejmowała firma ze Zgierza, która okazała się najtańsza (nazwy niestety nie pamiętam, ale jak chcesz mogę tego gdzieś poszukać).

Jest jeszcze inne rozwiązanie, możesz położyć na eternit pokrycie bitumiczne.Onduliine oferuje specjalny system do takich pokryć. W muratorze 2 razy były artykuły na ten temat. ALE!!!!. Oficjalnie prawo polskie na to nie zezwala, przynajmniej ja nie mogłem dostać na to pozwolenia ze starostwa.